Liceul Teoretic „EVISS” din Valea Adâncă, Iași și-a extins granițele activităților educaționale prin crearea unui parteneriat cu trei instituții de învățământ din trei țări diferite: Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület din Ungaria, Yabanci Dil Egitimcileri Dernegi din Turcia, respective 8th Primary School of Serres din Grecia. Proiectul Erasmus+ KA210SCH, conceput de cele patru instituții, cuprinde sub titlul „Get away from the screens, be with nature: play and discovery in children`s lives” o serie de activități școlare și extrașcolare în direcția încurajării copiilor să dobândească un stil de viață sustenabil și prietenos cu natura și să petreacă mai mult timp în aer liber, înlocuind utilizarea excesivă a ecranelor cu activități în mijlocul naturii. Dintre activități amintim „Joaca în natură: să descoperim natura”, „Screen Detox: Evenimente de artă creativă”, „Matematica în mediul natural” și „Un trai sustenabil”.
Având ca obiectiv principal dezvoltarea unor metode educaționale inovatoare care să răspundă problemelor cauzate de adicția digitală, dar și să sprijine implicarea activă a elevilor în explorarea și salvarea mediului natural înconjurător, proiectul ce se desfășoară în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2025 a cuprins până la această dată două mobilități. Orașul Nagykanizsa din Ungaria a fost gazda primei întâlniri a cadrelor didactice implicate în acest proiect, ocazie în care, pe parcursul mai multor zile (8-12 iulie 2024), 16 membrii ai delegațiilor din cele patru țări au realizat retrospectiva activităților întreprinse în prima secvență temporală a proiectului și au pus bazele următorilor pași necesari îndeplinirii obiectivelor parteneriatului strategic.
Ședințele de lucru ale cadrelor didactice, realizate online în contextul distanței geografice, au fost cu bucurie întrerupte în perioada 27- 31 octombrie 2024 de către cea de-a doua mobilitate Erasmus+ desfășurată în Mersin, Turcia. Ateliere în natură, brainstorming privind problemele ridicate de cyberbullying și workshop-uri dedicate dezvoltării competențelor cheie ale elevilor reprezintă doar câteva activități cuprinse în programul întâlnirii.
La nivel local se observă o îmbunătățire a raportului elevilor cu natura, în contextul acțiunilor de ecologizare sau a activităților desfășurate natură, profesorii implicați remarcând îmbunătățirea creativității și a relațiilor interpersonale, ceea ce face din proiectul de mobilitate în domeniul educației școlare „Get away from the screens, be with nature: play and discovery in children`s lives” un exemplu de bună practică și o expresie a educației de calitate.

