rent a car iasi iasi
Evenimente

Seminar stiintific – CoRoLa 2015

Seminar stiintific - CoRoLa 2015Institutul de Informatica Teoretica al Academiei Romane din Iasi, in parteneriat cu Facultatea de Informatica din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizeaza luni, 26 octombrie 2015, incepand cu orele 18:00, un seminar stiintific de prezentare a proiectului prioritar al Academiei Romane, CoRoLa (Corpusul computational de referinta pentru limba romana contemporana).
Evenimentul va avea loc in sala „Ferdinad”, situata in Corpul A al Universitatii „A.I. Cuza” din Iasi, si are ca principal obiectiv atragerea de noi voluntari in cadrul proiectului.

Institutul de Informatica Teoretica din Iasi si Institutul de Cercetari pentru Inteligenta Artificiala din Bucuresti (ambele din subordinea Academiei Romane) au in derulare, in cadrul programelor de cercetare prioritara ale Academiei Romane, realizarea unui corpus computational de referinta pentru limba romana contemporana. Corpusul va contine o colectie de texte (scrise si orale) de dimensiuni foarte mari (sute de milioane de cuvinte si sute de ore de inregistrari), adnotate cu metadate (autor, editura, data publicarii/aparitiei etc.) si cu date lingvistice (parti de vorbire, categorii gramaticale, dependente sintactice etc.).

Prin naturaletea textelor si prin adnotarile pe care le va contine, corpusul va fi util lingvistilor (pentru descrierea diverselor aspecte ale limbii romane), lexicografilor (pentru crearea dictionarelor generale sau speciale de limba), celor care invata limba romana ca limba straina, profesorilor care predau limba romana in scoala romaneasca si in strainatate. De asemenea, un corpus ofera exemple concrete de contexte posibile pentru cuvinte, de relatii pe care acestea le stabilesc cu alte cuvinte si poate fi un instrument util de predare-invatare si evaluare a elevilor.

12180913_900764689971467_1009631430_o

Daca doresti si tu sa faci parte din aceasta echipa, nu ezita!

Vino luni, 26 octombrie 2015, la seminarul de prezentare a proiectului si afla mai multe detalii!

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top