Diverse

Te doare spatele in zona lombara? Atunci incearca sa apelezi la un tratament hernie de disc non-invaziv

De cate ori nu te-a durut spatele in zona mijlocului! Popular, ii spunem “durere de sale”, insa in termeni academici, aceasta zona este cunoscuta ca zona lombara. Durerile din zona lombara pot avea multe cauze care duc la dureri. Atunci cand durerile sunt frecvente si din ce in ce mai accentuate, probabil cauza este o hernie lombara. Hernia lombara este o afectiune patologica care consta in eliminarea nucleului continut in discul intervertebral, localizat intre o vertebra si cealalta.

Ca urmare a hernierii in partea lombara sau lombo-sacrala a coloanei vertebrale, se creeaza o proeminenta a discului intervertebral care comprima radacinile nervoase indreptate catre maduva spinarii si membrele inferioare. Hernia lombara poate avea mai multe cauze: astfel, aceasta poate fi consecinta directa a traumei pe care o sufera coloana vertebrala in timpul activitatii fizice, ca urmare a ridicarii greutatilor sau din cauza pozitiilor incorecte pe care le ai in special in timpul sederii la birou pentru ore indelungate. De asemenea, pierderea elasticitatii discurilor intervertebrale, spondiloza lombara si imbatranirea cresc sansele de dezvoltare a herniei lombare.

Principalul simptom este durerea in aceasta zona a spatelui care are tendinta de a radia in membrele inferioare. De asemenea, poti simti senzatia de slabiciune, furnicaturi si afectarea maduvei spinarii.

Pe langa un examen medical, pentru a confirma prezenta unei hernii lombare si pentru a evalua gravitatea acesteia, sunt necesare radiografii si imagini prin RMN, scanari CT si alte investigatii.

In cele mai multe cazuri, este suficient sa recurgem la un tratament hernie de disc conservator precum odihna, fizioterapie, medicamente si alte tratamente non-invazive. Cu toate acestea, daca hernia duce la tulburarile neurologice si motorii din ce in ce mai grave si de natura sa compromita desfasurarea activitatilor zilnice, poate fi recomandata interventia chirurgicala.

Hernia lombara este o patologie destul de comuna a coloanei vertebrale, care poate afecta si tinerii. Grupa de varsta cea mai afectata este cea cu varsta intre 30-50 de ani. Hernia lombara poate fi extrem de neplacuta. Nucleul unui disc intervertebral care iese din inelul fibros poate comprima radacinile nervoase care ies din canalul vertebral, provocand dureri severe, capabile sa limiteze chiar miscarile normale. Durerea poate fi moderata pana la insuportabila. Hernia lombara se agraveaza atunci cand pacientul sta in picioare pentru perioade lungi de timp. Tusea si stranutul pot agrava si acest simptom de durere.

In majoritatea cazurilor, pentru ameliorarea durerilor de spate este suficient sa recurgem la un tratament conservator care include, cum spuneam mai sus odihna, terapii de reabilitare fizica si medicamente. Pentru a limita durata si frecventa episoadelor dureroase cauzate de hernia lombara, este posibil, de asemenea, sa apelati la unele precautii, cum ar fi sa eviti supraincarcarile, traumele si miscarile prea bruste. De asemenea, sa incerci sa mentii o postura cat mai corecta, sa mentii o greutate sanatoasa sau sa pierzi in greutate in cazul excesului.

Activitatea fizica regulata este la fel de importanta pentru managementul herniei lombare, deoarece poate ajuta la intarirea muschilor si mentinerea functiei articulare. Din pacate, nu in toate cazurile hernia lombara poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control sau ameliorata din punct de vedere simptomatologic.

Iata cateva dintre tratamentele noninvazive recomandate in cazul herniei de disc lombare si nu numai, pe care le poti accesa la Bio Ortoclinic, clinica specializata in probleme ale spatelui:

Kinetoterapia

Kinetoterapia in aceste cazuri isi propune sa permita recuperarea totala a functionalitatii spatelui si a membrelor, pentru a putea face activitatile din viata de zi cu zi. Din acest motiv, fizioterapeutul concepe aceste exercitii pe nevoile speciale ale fiecarui pacient in spate, concentrandu-se nu numai pe severitatea mai mare sau mai mica a simptomelor, pe stadiul si pozitia herniei, ci si pe varsta si necesitatile din fiecare zi.

Fizioterapia

Acest tip de tratament consta in mai multe tipuri de proceduri. Astfel poti apela la electroterapie. Aceasta este metoda care foloseste curentul electric pentru a obtine efecte fiziologice si terapeutice asupra organismului uman. Apoi poti beneficia de tratamenti cu curenti de joasa si medie frecventa. Sunt impulsuri electrice de diverse forme, cu efect predominant excitator la frecvente mici si predominant analgetic si decontracturant la frecvente mari. Tratamentul cu ultrasunete in schimb este tratamentul cu curenti de inalta frecventa care determina incalzirea tesuturilor in profunzime avand ca efecte terapeutice: scaderea durerilor, vasodilatatie, decontracturare musculara, cresterea elasticitatii tesuturilor si actiune biotrofica, fiind utile in terapia locala a spasticitatii si a durerii.

Masajul terapeutic

Masajul terapeuti este o procedura prin care specialistul va folosi anumite manevre manuale specifice aplicate pe intreaga suprafata a spatelui cu efecte locale ( sedativ, tonifiant, vasodilatator) si generale ( stimularea functiei circulatorii si respiratorii, cresterea metabolismului bazal si imbunatatirea starii generale a pacientului). Combinarea diferitelor tipuri de manevre permite pregatirea musculaturii pentru kinetoterapie. Acesta este un tip de masaj cu efect sedativ, dar si decontracturant.

Acestea sunt doar cateva dintre terapiile propuse de Bio Ortoclinic. Desigur, pe langa aceste tipuri de tratamente, trebuie sa nu neglijezi nici medicatia aferenta prescrisa. Aceasta consta, in esenta, in administrarea de medicamente calmante. Tratamentul medicamentos este foarte util pentru controlul durerii in contextul herniei de disc. Medicamentele cele mai utilizate in terapie pentru a reduce durerea sunt cele din categoria relaxantelor musculare si, in unele cazuri, injectii cu cortizon.

Se recomanda sa urmezi o cale farmacologica intotdeauna in asociere cu o fizioterapie specifica.

Durerea de spate nu trebuie neglijata, asa ca, daca suferi de asa ceva, nu o neglija. Daca durerea este frecventa, persistenta si iti ingreuneaza activitatile zlinice, atunci este cazul sa apelezi la un medic. In plus, ar fi indicat sa faci asta inainte ca problema sa se acutizeze pentru a o putea rezolva prin tratamente non-invazive.

 

 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top