Evenimente

TEDx la Iași 2014

TEDx la Iași 2014September Media și Youth Academy organizează încă din anul 2010, în exclusivitate, evenimentul TED la nivel local, în Iași. TED (Technology, Entertainment & Design) este un set de conferințe organizate anual sub deviza “Idei ce merită împărtășite”. Inițial acestea aveau loc în California, dar de-a lungul timpului, cu ajutorul tehnologiei moderne, TED a devenit un concept cunoscut global, cu ediții anuale, în multe orașe din lume.
Publicul diversificat – manageri, oameni de știință, creativi, filantropi – este pe măsura vorbitorilor, printre care până acum s-au numărat Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck, Bono.

În spiritul ideilor care merită răspândite, TED a creat un program de evenimente locale numit TEDx. Acestea sunt organizate independent și reunesc oameni din diverse domenii, cu scopul de a împărtăși experiențe.

Tema ediției cu numărul 6 din cel de-al cincilea an în care are loc TEDxIași este The future was there și participanții vor avea ocazia să cunoască români apreciați și premiați la nivel internațional.
Raul Oaida este un tânăr de 20 ani, din Deva, care a construit singur, într-un atelier din orașul natal, primul autoturism din LEGO, propulsat cu aer comprimat. Presa internațională a scris mult despre mașina din piese Lego, iar filmul în care aceasta este prezentată, se apropie de cinci milioane de vizualizări pe YouTube.

Doina Cepalis a intrat în mediul business in 1994, preluând conducerea lanțului de retail Moldova SA, iar în anul 2000, a achiziționat compania Integrata Pașcani, specializată în produse de in și cânepă. În 2007 a înființat Te-Rox Prod, producător de scaune auto și centuri de siguranță pentru copii, companie ce lucrează cu giganți precum Ferrari și Disney și a ajuns numărul 1 în lume pe această nișă. Doina Cepalis a fost încadrată recent de către Business Magazin între cele mai puternice și influente 200 de femei din România.

Radu Silaghi-Dumitrescu, absolvent şi doctorand al Facultăţii de Chimie de la Cluj, a creat, alături de echipa de cercetători pe care o conduce, după 6 ani de studiu, sânge artificial, proiect ce ar putea salva milioane de vieți. Soluţia creată în laborator conţine apă, săruri şi o proteină – hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie împotriva agenţilor de stres.

George Țăranu, asistent universitar la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, lucrează cu succes la unul dintre cele mai inovative proiecte în construcții: o casă semi-îngropată și acoperită cu pământ aproape în totalitate, după modelul locuințelor hobbiților. Proiectul este unicat prin faptul că a fost realizat, după câțiva ani de studiu și cercetări în teren, pe principiul “protecție termică maximă, prin izolarea temeinică a anvelopei construcției”.

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti. Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din București. A avut expoziții în Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China și nu numai.

Tudor Munteanu a studiat Electronică și Telecomunicații, dar nu și-a dorit sa lucreze în această arie și, din acest motiv, în 2010 a fondat, alături de fratele său, o agenție de branding (domeniu ce a început să-l pasioneze cu mult timp înainte) în Iași – Namogo. Până în prezent a lucrat la peste 100 de proiecte în această branșă. Anul acesta a pus bazele unei comunități online, Readie, ce le permite cititorilor pasionați să împrumute cărți unii de la alții.

Alex Holicov este absolvent de management și s-a lansat în afaceri în domeniul imobiliarelor. În 2008, banii strânși i-a investit în prima variantă Adservio, la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Iași, aceasta fiind prima școală utilată complet, deschizând astfel fenomenul catalogului școlar electronic din România. De la instalarea echipamentelor în școli, la prezentări, vânzare, încasări de abonamente și ajutor pentru utilizatori, training pentru profesori, Alex este unul dintre antreprenorii care a trecut prin toate posturile firmei.

Vali Țugui – antreprenor încă din anii studenției, când a deschis prima companie de consultanță (C.I.S.I.F. – Centrul de Idei și Soluții Financiare); în prezent este Vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, Filiala Iași, dar și Auditor al Comisiei Europene din partea Directoratului General pentru Auditul Fondurilor Europene. Vali Țugui este în continuare pasionat de antreprenoriat și domeniile inovative, fiind inițiatorul Serviciului Unic National de Audioghid Turistic prin telefon – HERO.dot dar și al unui concept de televiziune on-line în domeniul educational și cultural.

Iulian Mangalagiu are o diplomă de EMBA, ASEBUSS și Kennesaw State University Atlanta Georgia și este, începând cu anul 2007, director general la Brikston. Are o experiență în mediul business de aproape 20 ani și, din momentul în care a început să lucreze la Brikston, unul dintre cei mai mari producători de cărămidă la nivel național, compania a înregistrat un volum de vânzări într-o continuă creștere.

Andrei Cantea și Andrei Dascălu sunt doi dintre fondatorii MIRA, produs medical adresat persoanelor cu dizabilități locomotorii, care își propune să eficientizeze procesul de recuperare fizică cu ajutorul unor elemente de gamification. Înființat în 2012 sub forma unui startup, MIRA propune un set de jocuri medicale, construite după principiile care stau la baza recuperării fizice, jocuri ce au rolul de a captiva pacientul și de a îl menține motivat să continue programul de terapie indicat de medic.

La această edițite, participanții vor avea parte de mai multe momente speciale, având ocazia de asemenea să urmărească un spectacol de teatru de improvizație al IDIOT, prima trupă de improvizație din Moldova, care activează din iulie 2011, dar și să-i asculte pe cei de la Descântec, formație acustică din Iași, formată în toamna anului 2007.

TEDxIași 2014 va avea loc sâmbătă, 14 iunie, la Hotel Astoria, gazda ediției fiind Cosmin Vaman, cântăreț ieșean, ce reușește să surprindă și binedispună publicul cu fiecare ocazie, prin originalitatea de care dă dovadă.

TEDx la Iași 2014

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top