Stiri

Top 3 obligații de care să ții cont dacă plănuiești să înființezi un IMM în Iași

Întreprinderile mici și mijlocii, cunoscute drept IMM-uri, sunt din ce în ce mai numeroase, înființarea acestora oferind proprietarilor mai multe beneficii. În același timp, acestea au și obligații de îndeplinit, nerespectarea lor atrăgând după sine diverse penalizări.

Dacă plănuiești să înființezi un IMM în județul Iași în anul care urmează, poți afla din acest articol care sunt trei dintre cele mai importante obligații de care să ții cont, astfel încât să nu întâmpini dificultăți.

Care sunt obligațiile pe care le ai de respectat când ai un IMM

1.  Obligațiile fiscale

De pe primul loc bineînțeles că nu puteau să lipsească raportările fiscale pe care firma ta le va avea de îndeplinit. La ce să fii atent sau atentă în aceste demersuri? Unele dintre cele mai importante sunt:

  • momentul din an în care înființezi firma, deoarece va influența numărul declarațiilor pe care îl ai de depus;
  • daca alegi să înregistrezi firma în scopuri de TVA în mod voluntar sau daca dorești să atingi pragul minim de venit care să presupună obținerea codului de TVA;
  • activitatea pe care o vei întreprinde prin intermediul firmei și care poate presupune plata unor taxe specifice.

Pentru a onora toate aceste obligații este recomandat să lucrezi cu specialiști în domeniul fiscal care îți vor explica pas cu pas care sunt legile pe care trebuie să le respecți, dar și care sunt scutirile de taxe și impozite de care poți beneficia pentru acest tip de afacere.

2.  Obligațiile de mediu

Una dintre obligațiile de care mulți antreprenori nu știu foarte multe atunci când sunt la început de drum sunt cele legate de raportările pe care trebuie să le facă la Administrația Fondului de Mediu sau AFM. Ele pot fi destul de complexe, acest lucru însemnând depunerea unor declarații și plata unor taxe, astfel că este recomandat să ai un specialist de mediu care să se ocupe doar de acest aspect. Nu trebuie să îți faci griji, deoarece există firme dedicate care operează în acest sector, una dintre ele fiind Stratos.

3.  Obligațiile de securitate și sănătate în muncă

Cu toate că o firmă mică, așa cum este și cazul unui IMM, poate avea puțini angajați, este bine să știi că va avea de respectat și responsabilitatea de a instrui personalul în ceea ce privește siguranța și sănătatea în muncă.

Angajatorul este cel care trebuie să se asigure că angajații știu ce presupun fișele de lucru pe care trebuie să le respecte întocmai. În acest scop, dacă este cazul, trebuie să se organizeze și sesiuni de pregătire, astfel încât să fie prevenite accidentele de muncă.

În concluzie, este bine să te interesezi de la început, chiar înainte de înființarea unei firme oricât de mici care sunt obligațiile legale și fiscale pe care le va avea de respectat, astfel încât atunci când vei demara afacerea să știi exact când și cum trebuie să te raportezi la ele, mai ales că poți beneficia și de ajutor specializat pentru multe dintre ele.

Sursa foto: Freepik.com

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top