Sport

Top 5 cele mai frumoase stadioane din Franta

Campionatul din Franţa rămâne în continuare unul din cele mai puternice şi interesante campionate ale Europei, iar, stadioanele sunt şi ele pe măsură. Pe parcursul acestui articol vom trece în revistă top 5 cele mai frumoase stadioane din Franţa. Deşi sportul rege nu se mai bucura de acelaşi aport al fanilor, lucru ce se datorează pandemiei de coronavirus, ei bine, în continuare stadioanele echipelor sunt considerate adevărate temple pentru împătimiţii sportului rege.

Parc des Princes – stadionul PSG

Primul stadion pe care îl trecem în revistă este stadionul pe care evoluează poate cea mai titrată echipă din fotbalul francez şi nu numai, respectiv Paris Saint-Germain, preferata pasionaților de ponturi Ligue 1. Cu o capacitate de 48.712 locuri, stadionul a fost inaugurat la data de 4 iunie 1972, iar confortul şi vizibilitatea au reprezentat puncte de referinţă pentru constructorul de la acea vreme.

PSG a început să evolueze pe Parc des Princes încă din anul 1973, de atunci imaginea echipei fiind asociată încontinuu cu stadionul Parc des Princes. Din punct de vedere al capacităţii, stadionul celor de la PSG este al patrulea din Franţa, iar ultima dată stadionul a fost renovat în perioada 2012-2016. În acte, proprietarul este primăria Paris, iar cei ce s-au ocupat de arhitectura stadionului sunt Roger Taillibert şi Siavash Teimouri.

Stade Pierre-Mauroy – stadionul campioanei Lille

Fiind un stadion multi uz, Stade Pierre-Mauroy este casa celor de la Lille încă din anul 2012, de când acesta a fost deschis publicului. Fiind amplasat în Villeneuve d Ascq, bazele stadionului au fost puse încă din luna iulie a anului 2009.

Din punct de vedere al capacităţii, stadionul are 50.186 locuri pe scaune, iar costul total al constructiei s-a ridicat la 324 milioane de euro. În acte, proprietarul este compania Eiffage, cea care l-a şi construit, fiind deţinător în acte până în anul 2043.

Parc Olympique Lyonnais – stadionul celor de la Lyon

Un alt stadion foarte frumos din Ligue 1 este stadionul pe care evoluează Olympique Lyon, una dintre echipele de tradiţie a Franţei.

Pe lângă această denumire, stadionul mai este cunoscut şi sub denumirea de Grand Stade sau Stade des Lumieres, având o capacitate de 59.186 de locuri, iar recordul de asistenţă a fost în 7 mai 2016, la meciul dintre Lyon şi Monaco, unde au asistat 56.696 de persoane.

Stadionul a fost deschis în anul 2016, înlocuit bătrţnul stadion Stade de Gerland. Costul total al construcţiei s-a ridicat la 415 milioane de euro, iar aici s-au disputat meciuri din competiţii importante, precum EURO 2016 sau Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2019. Proprietari sunt cei de la OL Groupe.

Stade Velodrome – Olympique de Marseille

Al treilea stadion cu o arhitectură impresionantă poartă denumirea de Stade Velodrome şi este stadionul folosit de cei de la Olympique de Marseille şi ocazional de cei de la RC Toulon.

Având o capacitate de 67.000 de locuri, Stade Velodrome este unul din cele mai mari stadioane din Franţa, de arhitectura acestuia ocupându-se Henri Ploquin. Iniţial, prima variantă a stadionului a apărut în luna iunie a anului 1937, însă de atunci stadionul a fost renovat periodic, în 1984, 1998 şi 2014.

Stade de France – cel mai mare stadion din Franţa

Stade de France este cel mai mare stadion din Franţa, având o capacitate totală de 80.000 de locuri, fiind amplasat în Saint Denis, iar printre beneficiari se numără Echipa naţională de fotbal, echipa naţională de rugby dar şi echipele Stade Francais şi Racing Metro 92 ocazional.

Pentru fotbal şi rugby, stadionul are o capacitate totală de 81.338 de locuri, în timp ce pentru alte sporturi capacitatea este redusă la 75.000 de locuri. Construcţia a fost proiectată de 4 arhitecţi, pe numele lor Michael Macary, Aymeric Zublena, Michel Regembal şi Claude Constantini.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top