Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Joi 12 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Budapesta, că Ungaria ar putea apela la „căile diplomatice binecunoscute” pentru a încerca „să îi lămurească şi pe vecinii mai de la vest„ că nu există impedimente pentru aderarea României la spaţiul Schengen. În același timp, omologul ungar, Katalin Novák, şi-a reiterat poziţia de susţinere totală pentru ţara noastră. (Digi24.ro)

BMW a publicat primele imagini cu noua familie X2 – iX2. Prețurile pentru România. BMW urmează să lanseze noua generație a SUV-ului X2 la Tokyo, împreună cu primul iX2 din istorie, adică primul X2 cu propulsie electrică, dar a publicat deja imagini și detalii ale noilor modele. BMW România a anunțat la rândul ei prețurile la care poate fi comandat noul model. (profit.ro)

Hamas susține că a eliberat din ostatici, dar presa israeliană spune că este o înscenare. Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a afirmat miercuri seară într-un comunicat că a eliberat o femeie israeliană și pe cei doi copii ai săi, dar presa israeliană spune că nu este adevărat, potrivit AFP. (hotnews.ro)

Austria a recunoscut că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru Schengen, iar Olanda insistă pentru o nouă misiune în Bulgaria. Austria, care împreună cu Olanda oprește Bulgaria în drumul său către Schengen, a lăudat eforturile Bulgariei de a păzi frontiera externă europeană, dar până în prezent nu există informații oficiale că Viena și-ar putea revizui poziția până la sfârșitul anului, așa cum speră Bulgaria, potrivit Mediapool, citat de Rador Radio România. (hotnews.ro)

Cum a ajuns România „vaca de muls“ a nemţilor de la Lidl în 2022. România a contribuit cu 13% la profitul grupului, deşi are doar 3,2% din cifra de afaceri. Lidl, liderul comerţului local, a raportat pe firma Lidl Discount România, cea pe care e operată reţeaua de magazine, un profit net de circa 214 mil. euro anul trecut, la o cifră de afaceri de 3,7 mld. euro. La nivel mondial, discounterul german, controlat de grupul Schwarz, a raportat vânzări de 114,8 mld. euro şi un profit net de 1,6 mld. euro. (zf.ro)

O judecătoare de la Curtea de Apel București nu poate justifica 6 milioane de euro, susține Agenția Națională de Integritate. Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București, după ce judecătoarea Cristina Gabriela Mazilu nu ar fi putut justifica o diferență de 6 milioane de euro (30.388.515 de lei) între venituri și averea acumulată. (europalibera.ro)

Halucinant: șefa maternității Botoșani, unde o tânără gravidă a fost lăsată să moară după ore de chinuri, aleasă în comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din Botoșani. Medicul Gina Puflea, șefa maternității Botoșani, unde o tânără gravidă a fost lăsată să moară după ore de chinuri, a fost aleasă aleasă în comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din Botoșani. Puflea a primit 93 de voturi din partea colegilor ei, medicii din Botoșani, scrie Botoșeneanul.

Andreea-Oana Arnăutu a renunțat la o muncă de birou pentru a “pilota” utilaje agricole de ultima generație. Andreea – Oana Arnăutu are 20 ani și este studentă la Facultatea de Agricultură USV Iași, în anul I, specializarea Ingineria și managementul afacerilor agricole. Este din comuna Călărași, județul Botoșani, acolo unde se află și ferma pe care o administrează împreună cu familia, 400 de hectare de teren agricol, 50 hectare pășune, bovine pentru carne din rasa Charolaise și ovine din rasa Suffolk, Karakul, carabașe, un efectiv de aproximativ 500 animale. (agripedia.ro)

Cea mai ridicată rată a angajării din UE în agricultură, silvicultură și pescuit. Aproximativ 4,5% din forța de muncă a Uniunii Europene, reprezentând 9,4 milioane de persoane, și-a desfășurat activitatea în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului în anul 2020, conform datelor furnizate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Datele indică faptul că regiunile din România, Vaslui (61,7%) și Neamț (51,4%), dețin pozițiile fruntașe în privința ratei de angajare, conform acelorași surse. (agripedia.ro)

STIRI DIN IASI

Restaurantul Local by krud propune o nouă experiență culinară bazată pe ingrediente de la producători locali, în noua locație din Palas Campus. Zona de food şi servicii de la parterul Palas Campus, de pe Sf. Andrei, are acum un nou restaurant. Local by krud este un concept de fast-casual dining, unde se folosesc ingrediente proaspete și carne neprocesată, iar totul este pregătit de la zero, în funcție de preferințele clientului. Sustenabilitatea și susținerea afacerilor autohtone sunt valorile Local by krud, astfel că, în locație, fructele şi legumele sunt proaspete și aduse de la producători locali, iar carnea angus provine de la ferme exclusiv românești.

Festivalul toamnei in Valea Lupului, 28 – 29 Octombrie.

O nouă minune a Sfintei Parascheva: povestea africanilor care studiază la Iaşi şi sunt voluntari la pelerinaj. Ieşenii care s-au adunat la Calea Sfinţilor, procesiunea în care racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost purtată pe străzile oraşului, au fost martorii unei întâmplări care a atras atenţia tuturor. Pe ultima porţiune a pelerinajului, icoana Sfintei Parascheva a fost purtată de către doi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. (Ziarul de Iasi)

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, FILIT 2023 – Programul integral. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect aflat la a XI-a ediție ce va reuni la Iași, în perioada 18-22 octombrie 2023, profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta. (Ziarul de Iasi)

Filmul zilei: The Misfits vine pe Netflix în octombrie

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top