Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Joi 24 August 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de
mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9416 Lei jos
Dolar american – 4.5319  Lei jos
Lira sterlină – 5.7732 Lei jos
Francul elveţian – 5.1547 Lei jos

STIRI SCURTE

Austria continuă să refuze accesul României în Schengen. Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, a declarat miercuri, după întâlnirea cu ministrul de interne român, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că sistemul Schengen, că întreg, nu funcţionează, de aceea nu sunt deschişi pentru extinderea acestuia. (News.ro)

Sonda spațială indiană a aselenizat cu succes la polul sudic al Lunii. India devine a patra țară care ajunge pe satelitul natural al Pământului. Coborârea spre suprafața Lunii a început la ora 15.15 (ora României), iar sonda Vikram a aselenizat cu succes la ora 15.34. India a devenit astfel prima țară care ajunge pe partea nevăzută a Lunii. După aselenizare, roverul Indiei are principala misiune de a studia “caracteristicile fizice ale suprafeței Lunii și a activității tectonice”.

Aceasta a fost a treia încercare a Indiei de a aseleniza, ultima fiind în 2019, când sonda Chandrayaan-2 s-a prăbușit în apropierea Polului Sud. Totodată, India este doar a patra țară care realizează o aselenizare controlată pe suprafața Lunii, după SUA, Rusia (în perioada URSS) și China.

Analiză ISW. Prigojin a fost asasinat “aproape sigur” la ordinul lui Putin, prin doborârea avionului său de antiaeriana rusă. Alături de el au murit cei mai importanți lideri ai Wagner, iar gruparea de mercenari este acum decapitată. În aceeași zi, generalul Surovikin, apropiat de Prigojin, a fost îndepărtat de la comanda Forțelor Aerospațiale Ruse. (biziday.ro)

Companiile mari din România, multinaționale, dar și cele românești, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti, conform mai multor surse, impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Decizia a fost luată la recenta ședință a Coaliției, propunerea PSD fiind acceptată și de partenerii de coaliție. (Profit.ro)

ANAF a colectat și în iunie mai puțin decât prevede planul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an, astfel că, pentru prima jumătate a anului, rămânerea în urmă față de program a trecut de 10 miliarde de lei. (Profit.ro)

Noua variantă de COVID – prezentă și în România. Directorul medical al Institutului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a anunțat că varianta Eris a noului coronavirus este prezentă și în România, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron. (profit.ro)

PSD a pus șef la Spitalul din Botoșani un contabil cu zero experiență în sănătate, fost lăcătuș mecanic. Aici a murit o tânără înscărcinată lăsată 7 ore fără îngrijiri. (g4media.ro) PSD Strikes again !

STIRI DIN IASI

Topul firmelor ieşene, ediţia 2023. 1,2% din firme au produs mai mult decât restul de 98,8% la un loc. Amazon Development Center, cel mai mare angajator din Județul Iași, nu a mai intrat în topul realizat de Camera de Comerț și Industrie al celor mai bune companii locale. Și asta pentru că gigantul IT stabilit în județul Iași, care a ajuns anul trecut la 4234 de angajați, a încheiat anul 2022 în pierdere. Iar una dintre condițiile pentru ca o firmă să poată fi clasificată între companiile de top, conform metodologiei utilizate de toate camerele de comerț și industrie din România, este ca profitul pe anul anterior să fie pozitiv. (Ziarul de Iasi)

1. AMAZON DEVELOPMENT CENTER (ROMANIA) SRL * (4.234 salariați)
2. BORGWARNER ROMANIA SRL (1.778 salariați)
3. APAVITAL SA (1.395 salariați)
4. ANTIBIOTICE SA (1.355 salariați)
5. COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC IAȘI SA * (1.195 salariați)
6. SCC SERVICES ROMANIA SRL (1.050 salariați)

Ocupantele locurilor 1 și 5, Amazon Development Center România SRL și Compania de Transport Public SA nu s-au calificat pentru accederea în top, pentru că au raportat pierderi. Topul celor mai mari angajatori ieșeni este completat de patru firme din categoria întreprinderilor mari (cu un efectiv de angajați între 250 și 999):

7. CONDUENT BUSINESS SERVICES ROMANIA SRL (717 salariați)
8. SALUBRIS SA (681 salariați)
9. CONEX DISTRIBUTION SA (677 salariați)
10. BRIO GROUP SRL (607 salariați)

Stadiul lucrărilor la Aeroport – gradul de execuție a ajuns la 55%. Lucrările la Aeroport continuă într-un ritm care va permite, cel mai probabil, finalizarea obiectivului în decembrie 2023. În prezent, sunt atacate mai multe fronturi: terminalul, parcarea, împrejmuirea perimetrală și parcul fotovoltaic. Între timp, datele de trafic pe luna iulie arată un nou record: au fost înregistrați peste 250.000 de pasageri. (apix.ro)

Care este chiria medie lunară la Iași: mai scump ca la Cluj sau Brașov și mai ieftin față de Timișoara. Prețul mediu al chiriei lunare la Iași a ajuns la 384 euro, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro. În continuare, Clujul se menține pe prima poziție la cea mai scumpă chirie, fiind urmat de București, Brașov și Constanța. (apix.ro)

Colectare separată a deșeurilor în unitățile de învățământ din Municipiul Iași. În cadrul programului de măsuri pentru începerea în condiții optime a noului an școlar, Primăria Municipiului Iași și Salubris SA vor organiza și o campanie de încurajare a colectării separate și corecte a deșeurilor în unitățile de învățământ preuniversitar. (Stirea de Iasi)

Fotografia dimineții – Astăzi este ziua națională a Ucrainei. U.S. Air Force/ Madeline Herzog:

A Ukrainian girl waves a national flag during the Independence Day parade at Kyiv, Ukraine, Aug. 24, 2021. Independence Day is the main state holiday in modern Ukraine, celebrated in commemoration of the Declaration of Independence in 1991. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Madeline Herzog)

Filmul zilei: Rebel Moon | Official Teaser Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top