Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Luni 16 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Rusia a distrus 300.000 de tone de cereale în atacuri asupra porturilor și navelor ucrainene, după ce a ieșit din acord. Rusia a distrus aproape 300.000 de tone de cereale din iulie și până în prezent, în atacuri asupra porturilor și navelor ucrainene, a declarat vineri guvernul ucrainean, subliniind amenințarea războiului la adresa securității alimentare globale, potrivit Reuters.

Israelul anunță că trupele sale intră în Gaza în curând. Peste noapte au fost cele mai puternice bombardamente israeliene de până acum. Armata israeliană și-a continuat, peste noapte, raidurile împotriva structurilor Hamas și Hezbollah. Loviturile asupra obiectivelor Hezbollah vin în urma tirurilor de duminică îndreptate spre Israel. În același timp, au continuat atacurile în Fâșia Gaza, unde armata israeliană pregătește o masivă ofensivă terestră, aeriană și navală. Semiluna Roșie palestiniană afirmă că unele dintre rachetele israeliene au căzut în apropierea celui mai mare spital din regiune. Acesta ar fi trebuit evacuat, însă conducerea a refuzat, din cauză că în sudul Fâșiei Gaza nu exista infrastructura medicală pregătită să preia bolnavii. (digi24.ro)

Românce din Fâșia Gaza mi-au povestit cum e să trăiești între islamism și războaiele cu Israel. „Eu sunt un ceaușist”. „Cum adică ceaușist?”, l-am întrebat pe palestinian. „Am stat șapte ani în România, pe timpul lui Ceaușescu, și mi-a plăcut foarte mult la voi. Am făcut medicină la Iași, a fost cea mai frumoasă perioadă a vieții mele”, mi-a spus doctorul Rafeek Zant, râzând în gura mare. (vice.com)

Rafila, despre iniţiativa de legalizare a canabisului: Toate tipurile de dureri posibile trebuiau tratate cu canabis. Trebuia să constituim o agenţie pentru canabis în subordinea Ministerului Sănătăţii, care se ocupa de cultivarea, prelucrarea şi distribuirea canabisului. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, în legătură cu iniţiativa de legalizare a canabisului, că toate tipurile de dureri posibile trebuiau tratate cu canabis. De asemenea, el a menţionat că trebuia constituită şi agenţie în subordinea Ministerului Sănătăţii, care să se ocupe de cultivarea, prelucrarea şi distribuirea canabisului. (news.ro)

Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, se închide. Filelist, cel mai mare site de piraterie online (torrente) din România, se va închide la începutul anului viitor, anunță unul dintre administratorii platformei. Timp de 16 ani Filelist a servit ca principala sursă de conținut piratat. Platforma era privată iar accesul se făcea doar pe baza invitației, arată G4Media.ro.

Prețul petrolului depășește din nou 90 de dolari pe baril, în tranzacțiile de luni dimineața, în creștere cu peste 6% de la debutul conflictului din Orientul Mijlociu. Gazele naturale sunt însă cu 30% mai scumpe. Deși țările UE au depozitele pline deja, în proporție de peste 90%, în cazul unei ierni geroase acestea sunt folosite numai pentru creșterea presiunii din conductele de aprovizionare. Europa depinde nu numai de aprovizionarea cu gaze prin Turcia și Orientul Mijlociu, dar conflictul poate perturba și aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. (biziday.ro)

Premierul Ciolacu a postat bonul de la cumpărături de sub 100 de lei și a stârnit un val de reacții. „Ce buget aveți pentru o săptămână?” Premierul Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că a fost la cumpărături şi a luat ce avea nevoie cu mai puţin de 100 de lei, după ce într-o declaraţie acordată presei a susţinut că poate face cumpărături consistente cu această sumă. Postarea premierului a adunat peste 1.500 de comentarii, multe fiind critici. (libertatea.ro)

STIRI DIN IASI

[FOTO] Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – 14 octombrie. Peste 350.000 de persoane sunt aşteptate la Catedrala Mitropolitană cu ocazia pelerinajului religios de Sfânta Parascheva.

Primele concluzii ale pelerinajului: ce recorduri au fost bătute şi când va fi adusă racla înapoi în catedrală. În momentul de faţă, la închiderea ediţiei, peste 337.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Andrei Criteanul, cu alţi 27.000 de oameni fiind la rând. Un număr total apropiat de 400.000 de pelerini ar fi cel mai mare de când se ţin evidenţele oficiale şi estimările comunicate de Jandarmerie şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. (Ziarul de Iasi)

Minunile Sfintei Parascheva, povestite de pelerini: vindecări miraculoase şi ajutor dumnezeiesc dat medicilor. Pelerinajul din 2023 la moaştele Sfintei Parascheva se apropie de sfârşit: peste 330.000 de persoane s-au închinat până la închiderea ediţiei, iar la rând mai erau alţi 25.000 de oameni. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au discutat cu pelerinii care s-au aşezat în rând să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, să se roage pentru sănătatea lor şi a familiei, dar şi pentru lucruri lumeşti, legate de serviciu, bani sau educaţie. (Ziarul de Iasi)

Iașiul este pe cale să devină „noul Cluj”. Cum a crescut capitala Moldovei în ultimii ani. În ultimii ani, capitala Moldovei a trecut printr-o creștere importantă mai ales când vine vorba despre turism, susțin specialiștii în domeniu. Astfel, Iașiul a ajuns să concureze cu alte mari orașe ale țării, devenind un punct important de atracție. (Adevarul.ro)

Expoziția Albertina și Brukenthal așteaptă pasionații de artă la Iași. Începând cu data de 12 octombrie, iubitorii de artă din Iași vor avea ocazia să admire o prețioasă colecție de gravuri și desene semnate de unii dintre cei mai importanți artiști din întreaga lume. Expoziția intitulată “Albertina & Brukenthal la Iași” se va deschide la Palatul Braunstein și este o colaborare remarcabilă între câteva instituții de prestigiu: Primăria Municipiului Iași, Muzeul Albertina din Viena, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Municipal “Regina Maria” din Iași și Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași. (salutiasi.ro)

Doi studenți din Brăila, în echipa Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași care a câștigat premiul „Entrepreneurship Spirit” la Concursul Internațional – Ecotrophelia EUROPE 2023. Competiția de la Köln a atras 14 echipe din diverse țări europene, cu echipa germană ocupând primul loc, impresionând juriul cu o băutură inovatoare din urzici cu conținut alcoolic redus. Echipa din Serbia a obținut locul doi cu un desert din fructe deshidratate, în timp ce echipa spaniolă a ocupat locul trei cu un produs tip „mug cake” instant. (agripedia.ro)

Filmul zilei: Netflix anunta ultimul sezon din „The Crown”

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top