Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Marti 20 Iunie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate. Trecem printr-o situatie fara precedent, asa ca va recomandam sa ascultati si sa respectati cu strictete recomandarile autoritatilor.

STIRI SCURTE:

Curs Valutar
Euro – 4.9596 Lei jos
Dolar american – 4.5426  Lei sus
Lira sterlină – 5.8208 Lei jos
Francul elveţian – 5.0678 Lei sus

Reprezentativa României a remizat cu Elveţia, la Lucerna, scor 2-2, în Grupa I de callificare la Campionatul European din 2024, meci în care adversarii au condus cu 2-0, până în minutul 89. Golurile au fost marcate de Mihăilă în minutele 90 și 90+2.

Din cei peste 177.000 de elevi care erau înscriși în clasa a VIII-a a anului școlar 2022 – 2023, s-au prezentat luni, la proba de limba română a Evaluării Naționale, 154.600, ceea ce înseamnă o pierdere de 22.400 de elevi (12,66%) doar în această etapă a învățământului preuniversitar obligatoriu. Practic, asta înseamnă abandonul școlii la vârsta de 14 ani. România are cei mai mulți tineri, din țările UE, de până în 24 de ani care nu au reușit să pășească mai departe de gimnaziu. (Cursdeguvernare.ro)

Airbus a primit o comandă istorică, cea mai mare din istoria aviației civile. Constructorul aeronautic Airbus a primit o comandă record din partea companiei aeriene IndiGo, pentru 500 de avioane, aceasta fiind cea mai mare comandă făcută vreodată în istoria aviației civile, informează Reuters și AFP. (profit.ro)

Retailerul irlandez Primark, care a deschis în decembrie primul magazin din România, operațiune anunțată din 2017 de Profit.ro ca fiind pregătită, va deschide astăzi noul magazin din capitală, în AFI Cotroceni. (profit.ro)

Luminile de întâlnire sunt obligatorii de acum pe toate drumurile și pe timp de zi. Modificarea a intrat în vigoare pe 16 iunie, iar amenzile vor începe să se dea din 12 iulie. (avocatoo.ro)

STIRI DIN IASI:

Evaluarea Naţională, prima probă, la Limba română: subiecte şi reacţii de la elevi şI profesori. Elevii de clasa a VIII-a au susținut luni, 19 iunie 2023, prima probă a Evaluării Naționale, la disciplina Limba și literatura română. Subiectele au fost de dificultate medie, în concordanță cu cele din anii anteriori. La nivelul județului Iași, proba s-a desfășurat în 167 de centre de examen și au participat 6828 de elevi, adică 95,06% dintre elevii înscriși. Nu s-au prezentat la examen 355 dintre elevii înscriși (4,94%). (Ziarul de Iasi)

UAIC: 12.555 de locuri la admitere, mai multe ca anul trecut. Puteţi deveni licenţiat sau masterand şi la Botoşani sau Focşani. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) scoate la concurs 12.555 locuri pentru admiterea din iulie la studii universitare de licenţă şi de master, cu 415 locuri mai mult decât anul trecut. (Ziarul de Iasi)

Modernizarea și supralărgirea drumului din CUG până la centură costă peste 4 milioane euro pe fiecare kilometru. Planul Consiliului Județean (CJ) de a supralărgi drumul județean spre Vaslui, pe o porțiune de 3,3 km, între șos. Nicolina și intersecția cu centura, a ajuns la faza aprobării indicatorilor tehnico-economici, iar costurile estimate nu sunt deloc mici: 65,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei/km (cca 4 mil. euro/km). Suma nu cuprinde TVA. (apix.ro)

Noi tranșe de produse alimentare distribuite persoanelor dezavantajate din Iasi. În data de 27 martie 2023 Direcția de Asistență Socială Iași a recepționat 1.385 de pachete cu produse alimentare – tranșa a VI-a din cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD). Dintre acestea au fost distribuite 887 pachete către persoanele pentru care distribuția este obligatorie (persoanele beneficiare de venit minim garantat, respectiv de alocație pentru susținerea familiei). (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Warrior Season 3 | Official Trailer | Max

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top