Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Miercuri 11 Octombrie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9677 Lei sus
Dolar american – 4.6717 Lei sus
Lira sterlină – 5.7103 Lei jos
Francul elveţian – 5.1335 Lei jos

STIRI SCURTE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la București, a declarat că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România, a spus el, precizând că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar. El a mai spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România şi Ucraina. (News.ro)

Italienii de la Space Logistic deschid filială în România și iau în calcul achiziții. Compania italiană de transport și logistică Space Logistic a intrat în România cu o filială proprie și a programat o creștere anuală a business-ului de 20%, luând în calcul și eventuale achiziții ale unor firme locale care să îi asigure diversificarea activităților. (profit.ro)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va face, miercuri, o vizită oficială în Ungaria, la invitaţia preşedintelui Katalin Novák. Este prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. Cei doi vor analiza situaţia actuală la nivel regional, european şi global. (News.ro)

Războiul dintre Israel și Hamas aduce dezinformarea pe X/Twitter la un nivel fără precedent, iar informațiile false despre eveniment se propagă la o viteză mai mare decât oricând. Jurnaliștii se plâng că știrile credibile sunt acum simple poze (după ce Elon Musk a decis să scoată titlurile), iar publicațiile se chinuie să-și găsească audiența, dacă nu plătesc. (Wired)

STIRI DIN IASI

Gala Premiilor pentru Directorii Anului anunta castigatorii anului 2023: marele premiu merge la Raluca Cozma, director la Scoala Gimnaziala „Ion Ghica” Iasi. „Fiecare ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului ne demonstrează că în România există modele de leadership și antreprenoriat care reușesc să transforme educația. Fiecare director câștigător este o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară, indiferent de problema pe care și-a propus să o rezolve. Fie că abordează fenomenul abandonului școlar, fie că se axează pe creșterea ratei de promovabilitate la examenele naționale, acești directori au nevoie atât de recunoașterea noastră, a societății, cât și de susținere și încurajare”, spune Silvia Toth, Director Programe Educaționale, AVE.

Proiect eolian uriaş la Movileni, pe 200 ha de teren, dezvoltat de doi fraţi din Danemarca. Ar fi o investiţie de sute de milioane de euro. O altă firmă străină intenţionează să construiască un parc eolian în judeţul Iaşi, investiţie care ar urma să ajungă la sute de milioane de euro. Multinaţionala Eurowind Energy AS din Danemarca are în plan să amplaseze în comuna ieşeană Movileni, conform surselor noastre, 40 de turbine eoliene marca Vestas, care fiecare produce 7,2 MW. (Ziarul de Iasi)

Iaşul şi războiul – Nu profităm de conflicte: exportăm puţin şi importăm mai mult. Relaţii comerciale modeste cu statele în război: Ucraina, Rusia şi Israel. Schimburile comerciale ale judeţului Iaşi cu Ucraina, Rusia şi Israel, ţări care se află în război, au ajuns în primele cinci luni din anul 2023 la aproximativ 38,9 mil. euro. Iaşul este pe deficit comercial cu toate cele trei ţări, dar cel mai mare “l-a bifat” cu Ucraina: 29 mil. euro, importurile din această ţară depăşind pragul de 30 mil. euro la cinci luni. (Ziarul de Iasi)

Controale la stațiile GPL din Iași! Ce au găsit autoritățile în cele 30 de zile de verificări întrece orice imaginație. Patronii și-au făcut de cap în ultimii ani. Inspectorii de muncă au făcut mai multe controale la stațiile GPL din Iași. În luna septembrie 2023 au verificat 66 de puncte de lucru și au aplicat amenzi în valoare de 72.000 de lei. Inspectorii au găsit 154 de nereguli, printre acestea fiind lipsa autorizațiilor de la ISCIR, instalații neverificate ce ar putea să explodeze oricând, dar și echipamente neconforme. (bzi.ro)

Vodafone va construi un parc fotovoltaic într-o comună ieșeană. Operatorul de telefonie mobilă Vodafone a câștigat o licitație organizată de Primăria Ion Neculce pentru construirea unui parc fotovoltaic de mici dimenisiuni care să asigure alimentarea cu energie electrică a unor obiective de interes local. (apix.ro)

Cea mai mare licitație de lucrări din istoria Iașului este pe cale de a fi lansată. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) a intrat pe ultima sută de metri cu pregătirea licitației pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU), o lucrare care se va ridica la peste 300 milioane euro. (apix.ro)

Filmul zilei: Around the World in 80 Days. Nou serial bazat pe Jules Verne, vine pe TVR 2

https://www.youtube.com/watch?v=ouxJM4Zd5a4

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top