Stiri

Top 5 Stiri din Iasi, Miercuri 21 Iunie 2023

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Telegram.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate. Trecem printr-o situatie fara precedent, asa ca va recomandam sa ascultati si sa respectati cu strictete recomandarile autoritatilor.

STIRI SCURTE:

Curs Valutar
Euro – 4.9596 Lei jos
Dolar american – 4.5426  Lei sus
Lira sterlină – 5.8208 Lei jos
Francul elveţian – 5.0678 Lei sus

București și comunele limitrofe ar putea fi împărțite în arondismente. Primăria Capitalei a realizat un site special pentru consultarea opiniei publice cu privire la elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului. Sau, mai bine zis, a publicat o serie de informații pe un subdomeniu al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM).

Cele mai lungi zboruri vor fi, din 2025, Sydney – New York și Sydney – Londra. Zboruri fără escală.
Durata? Peste 19 ore! Distanța: aproximativ 18.000 km. Ca să vă faceți o idee, între România și Hawaii sunt 12.600 km.

Solstiţiul de vară are loc anul acesta miercuri, la ora 17:58, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m. (News.ro)

Gigantul american Google a încheiat un acord cu Orange România, Vodafone România și RCS&RDS (DIGI), în baza căruia utilizatorii de telefoane Pixel vor putea accesa serviciile 5G. Serviciile 5G sunt disponibile pentru modelele Pixel 7a, Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro și Pixel 6. (Profit.ro)

OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia de investiție în Neptun Deep, care va transforma România în cel mai mare producător de gaze din UE. Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare. (profit.ro)

STIRI DIN IASI:

Aeroportul Internațional Iași a înregistrat, luna trecută, un număr total de 229,348 de pasageri, ceea ce reprezintă un nou record. Avansul față de aceeași lună a anului trecut, când au fost 159,813 de persoane, este de 43,51 %, și de 106,16% față de luna mai 2019, când au fost 111,247. Comparativ cu luna aprilie a acestui an, creșterea traficului de luna trecută este de 11,16 procente.

Premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la 8 produse alimentare de bază, astfel încât prețurile pentru populație să fie suportabile, dar și pentru ca ținta de inflație să ajungă până la finele anului la 8%. Măsura ar urma să se aplice temporar, pentru jumătate de an, iar Consiliul Concurenței ar urma să monitorizeze situația, ca lanțurile comerciale să reducă aceste prețuri. Acestea ar trebui să fie ”vizibile” la produse precum: pâine, carne, ulei, făină, mălai, legume, fructe, ouă. La aceste produse se adaugă și laptele, pentru care a fost convenită deja reducerea de fostul guvern. (Profit.ro)

O nouă ieşire din Iaşi va avea patru benzi: 5 mil. euro/km. Sute de milioane trec azi prin mâinile consilierilor judeţeni. Unde vor pleca banii? Ședinţa de plen a CJ va atribui bani pentru cinci drumuri judeţene, între care cel de la ieşirea din Iaşi spre Lunca Cetăţuii pentru lărgirea la patru benzi, pentru proiectarea unui nou spital, dar şi un împrumut pentru cheltuielile cu Axa rutieră Iaşi-Suceava. (Ziarul de Iasi)

Autostrada A8: în ce condiții va fi modificat traseul prin satul Horlești? Răspunsul Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor (MT) a transmis calendarul privind întocmirea documentațiilor tehnice pentru construirea secțiunii Ungheni – Iași – Tg Neamț din autostrada A8. În același timp, MT a făcut mai multe precizări privind modificarea traseului prin Horlești: „în cazul în care această modificare nu produce niciun efect negativ, se va proceda la modificarea traseului pe zona respectivă”. (apix.ro)

Opera Iași – spectacol cu casa închisă pe scena Operei Naționale București. După consistentul succes repurtat duminică de Opera Națională Română din Iași la DescOperă – Open Air Classical Music Festival Butuceni (Republica Moldova), unde circa 2 000 de spectatori au ovaționat la finalul reprezentației „Pescuitorii de perle”, de Georges Bizet, instituția ieșeană se pregătește de o participare la o altă manifestare de prestigiu, Bucharest Opera Festival. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: PARADISE | Official Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top