Stiri

Top 7 tendințe inovatoare în materie de ambalaje durabile 2022

Ambalajele sustenabile joacă un rol vital în menținerea duratei de valabilitate a produsului și în reducerea efectelor negative asupra mediului, care este eminentă odată cu utilizarea materialelor plastice non-biodegradabile pentru ambalaje.

Eliminarea, Reducerea, Reciclarea, Reînnoirea și Reutilizarea sunt cei cinci “R” ai ambalajelor sustenabile. În plus, aceasta reduce, de asemenea, amprenta ecologică, ceea ce, la rândul său, oferă o platformă pentru o metodologie sănătoasă și ecologică pentru ambalaje.

In primul rand ii multumim domnului Director General Stefan S. de la Dinosans.ro producator de ambaleje din carton pentru aceste informatii utile.

Aplicațiile ambalajelor durabile se regăsesc în aproape toate verticalele industriale, dar și-au găsit o miză majoră în special în industrii precum cea alimentară și a băuturilor, comerțul cu ridicata, comerțul cu amănuntul, FMCG, sănătatea etc.

Acest concept nou de ambalare a adus, de asemenea, noi dimensiuni pentru inovații, oferind o mulțime de oportunități pentru antreprenori de a descoperi diferite dimensiuni neexploatate în acest domeniu. Industria ambalajelor durabile oferă o gamă largă de oportunități atât pentru furnizori, cât și pentru producători.

În acest articol, haideți să explorăm unele dintre cele mai bune tendințe inovatoare în materie de ambalaje sustenabile 2020.

 

  1. A) Reciclarea

 

Timp de mai mulți ani, ambalajele durabile au fost în centrul atenției, iar în 2020 nu va fi altfel. Accentul va fi pus mai mult pe utilizarea materialelor de ambalare 100% reciclabile. Acesta este motivul pentru care puține companii își încurajează clienții să recicleze sticlele. Este una dintre cele mai bune modalități de a prelungi durata de viață a materialelor folosite anterior. Luați în considerare utilizarea ambalajelor realizate din materiale reciclate atunci când vă decideți asupra unor cutii poștale, cutii sau containere. Unul dintre cele mai comune exemple de ambalaje reciclate este cartonul. După cum știm cu toții, cartonul este fabricat folosind celuloză de hârtie uzată; este, de asemenea, ușor și poate fi tăiat și format cu ușurință. Prin urmare, este ideal pentru a fi utilizat în cutii de transport. Citeste maim mult despre cutii din carton de tib bax aici.

 

În plus, puteți opta, de asemenea, pentru cutii poștale și containere care sunt fabricate din materiale plastice folosite anterior, cum ar fi sticlele și pungile de unică folosință. Instalația de reciclare este locul în care materialele plastice sunt prelucrate și repuse în circulație sub formă de materiale de ambalare.

 

  1. B) Minimalismul

 

Aceasta este una dintre cele mai recente tendințe în designul ambalajelor și va continua să fie o tendință populară. Datorită aspectului său curat, simplității și accentului clar pe ceea ce este/face produsul, estetica minimalistă este plăcută ochiului. Ambalajele sustenabile vor include minimalismul, deoarece sunt ecologice și biodegradabile. Minimalismul înseamnă reducerea materialelor și a designului ambalajelor. Designul minimalist permite consumatorilor să se concentreze mai mult pe printurile ambalajelor, ceea ce încurajează reciclarea produselor și reutilizarea lor. Ambalajele minimaliste s-au dovedit a avea o influență uriașă asupra alegerilor de cumpărare ale consumatorilor.

 

Hârtia este un tip de material predominant pe piața ambalajelor. Nu numai că este ieftină, dar este și mai sustenabilă. De asemenea, nu cauzează decât foarte puțin sau deloc daune mediului înconjurător și poate fi reprodusă și reutilizată. Hârtia poate fi reciclată și produsă fără a utiliza o mulțime de substanțe chimice dăunătoare, spre deosebire de sticle, plastic, cutii de conserve sau polistiren. Kraft și SBS sau SBS sau Solid Bleached Sulfate sunt cele două materiale de hârtie care nu numai că sunt bune pentru ambalaje de înaltă calitate, dar sunt și ecologice. Va invitam sa va calculati pretul cutiilor de carton necesare.

 

  1. C) Materiale de ambalare reciclate

 

Utilizarea materialelor upcycled reduce deșeurile de pe planeta noastră. De obicei, consumatorii sunt mai atrași de produsele realizate din materiale provenite din deșeuri postconsum. Producția acestor ambalaje este ecologică și ieftină. Puține companii folosesc, de asemenea, materiale upcycled pentru a încuraja consumatorii să facă alegeri durabile. Procesul de upcycling preia produsele folosite anterior și le transformă în produse noi.

 

Spre deosebire de reciclare, upcycling reduce și, în cele mai multe cazuri, elimină nevoia de consum suplimentar de energie și gaze naturale în lanțul de aprovizionare. În plus, upcycling depune toate eforturile pentru a nu utiliza materiale noi pentru a îmbunătăți produsul finit. Obiectele upcycled sunt de o calitate și o valoare egală sau mai mare decât cele originale. Un exemplu din viața reală în care putem folosi materiale reciclate este utilizarea pânzei din sacii vechi de făină sau de orez și transformarea lor în tricouri, bentițe etc. În loc să externalizeze produsele lor uzate pentru a fi reciclate, întreprinderile pot, de asemenea, să recicleze ca parte a creației lor de mărfuri. Chiar dacă upcycling este o opțiune benefică pentru mediu, reciclarea are încă multe avantaje și este mult mai utilă în eforturile de sustenabilitate decât aruncarea lucrurilor la coșul de gunoi.

 

  1. D) Ambalaje inteligente

 

Odată cu apariția tehnologiei, lucrurile au devenit fără efort, ceea ce face ca firmele de ambalaje personalizate și de ambalaje de marcă CRM să aibă un timp mai ușor în activitățile lor. Ambalajele inteligente reduc risipa, mai ales în industria ambalajelor alimentare. Indicatorii te vor anunța când alimentele sunt proaspete sau când nu se potrivesc pentru consum. Mărcile trebuie să se concentreze nu doar pe funcționalitatea ambalajului, ci și pe modul în care consumatorii vor vedea ambalajul din punct de vedere al sustenabilității.

  1. E) Bioplastice

 

În zilele noastre, multe companii își schimbă tendința de la materiale plastice la bioplastice. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să depindă de combustibilii fosili, care au nevoie de mai multă energie pentru a fi extrași și prelucrați. Resursele fosile sunt neregenerabile. Bioplasticele sunt mai favorabile și mai blânde cu mediul înconjurător, deoarece sunt fabricate din culturi anuale precum manioc, sfeclă de zahăr, porumb și trestie de zahăr. Bioplasticele reduc emisiile de gaze cu efect de seră și pot fi neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. În plus, ele cresc și eficiența resurselor. Acestea au potențialul de a aborda câteva dintre cele mai importante provocări ridicate de materialele plastice convenționale.

 

Bioplasticele rigide sunt utilizate pentru ambalarea cosmeticelor pentru creme, pudre compacte, sticle pentru băuturi, precum și pentru rujuri. Unele mărci celebre, precum Coca-Cola, Heinz folosesc bio-PET pentru sticle de toate dimensiunile care conțin băuturi spumante și alte lichide negazoase. Mai multe bioplastice diferite sunt utilizate pentru soluții de ambalare flexibile. Când vine vorba de produse de ambalare a alimentelor perisabile, biodegradabilitatea este o caracteristică adesea căutată. Ambalajul biodegradabil pentru alimente a fost primul produs bioplastic comercializat cu succes care a fost certificat ca fiind compostabil la nivel industrial. Produsele proaspete, cum ar fi fructele și legumele, sunt ideale pentru a fi păstrate în folii și tăvițe, deoarece rămân proaspete și permit o durată de depozitare mai lungă. În plus, produsele de cofetărie, cum ar fi ciocolata și biscuiții, sau alimentele uscate, cum ar fi muesli sau ceaiul, sunt acum, în cele din urmă, ambalate cu bioplastic.

 

  1. F) Ambalaje returnabile

 

Tendința ambalajelor returnabile are multe beneficii. Ambalajele returnabile pot fi refolosite fără a fi deteriorate sau fără a-și schimba productivitatea. Reutilizabilitatea ambalajelor este un factor critic atunci când se ia în considerare mediul înconjurător. Reutilizabilitatea diminuează costurile de eliminare pentru consumatori și reduce deșeurile. Acest lucru nu este util doar pentru clienți, ci și pentru planetă. Majoritatea produselor utilizate în ambalajele returnabile sunt reciclabile, ceea ce face ca această tendință să fie sustenabilă și ecologică. Aceasta este una dintre alternativele rentabile și ecologice pentru clienții care au o gamă largă de bunuri cu un număr limitat de puncte de distribuție.

 

Dacă implementați un sistem de ambalaje reutilizabile, înlocuiți un ambalaj unidirecțional cu o soluție returnabilă. Putem reduce considerabil impactul asupra mediului prin utilizarea unei soluții de ambalare returnabilă sau reutilizabilă.

 

  1. G) De la plastic la hârtie

Pe măsură ce preocupările legate de sustenabilitate cresc și se răspândesc la nivel global, utilizarea materialelor plastice a fost supusă unei analize amănunțite în ultimii ani. În timp ce hârtia este adesea considerată o alternativă mult mai ecologică, se pune întrebarea: cum se compară aceste două materiale și care este cea mai sustenabilă soluție?

 

După cum știm cu toții, în comparație cu materialele plastice, ambalajele pe bază de hârtie sunt mai ecologice și, de asemenea, mai versatile. De mult timp, acestea au fost folosite în ambalaje flexibile pentru mai multe aplicații, inclusiv pentru alimente uscate, produse de cofetărie și hrană pentru animale de companie. Cu toate acestea, cererea de hârtie ca substrat pentru ambalaje flexibile a început să scadă din cauza concurenței din cauza scăderii prețurilor și a creșterii alternativelor din plastic. În prezent, având în vedere că publicul obișnuit, în calitate de consumatori finali, solicită soluții de ambalare mai durabile, ambalajele flexibile pe bază de hârtie sunt din ce în ce mai populare după atâția ani de scădere a cererii.

 

Spre deosebire de plastic, hârtia este mult mai biodegradabilă decât plasticul și foarte ușor de reciclat. Însă, problema este că ajunge adesea la groapa de gunoi, unde rata de degradare a acesteia este mai mică. În plus, ambalajele flexibile pe bază de hârtie devin nereciclabile, atunci când sunt frecvent laminate cu plastic/aluminiu sau acoperite cu rășină. Fie că este vorba de hârtie sau de plastic, substratul cel mai sustenabil va depinde în mare măsură de aplicație. Cu toate acestea, indiferent de substrat, obiectivul principal ar trebui să fie reducerea tuturor ambalajelor de unică folosință.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top