Stiri

Topul știrilor din Iași, Joi 4 Aprilie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

4 aprilie – Ziua internațională a vitaminei C şi a morcovului. Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este un nutrient esențial prezent în diverse alimente și disponibil sub formă de supliment alimentar. Descoperit în 1912 și izolat la 16 ani după aceea, vitamina C a devenit prima vitamină produsă în mod chimic în 1933. Printre multiplele sale beneficii se numără contribuția la producerea neurotransmițătorilor și la repararea țesuturilor. (medicanet.ro)

Vinul din țara natală a maestrului Brâncuși, alături de 2800 de vizitatori la vernisajul de la Paris / Jidvei înregistrează o premieră absolută. Peste 2800 de vizitatori, printre care personalități internaționale marcante, s-au delectat cu vinuri din colecțiile exclusiviste ale producătorului român. Pe 26 martie 2024, a fost inaugurată cea mai mare expoziție-retrospectivă Constantin Brâncuși din toate timpurile, la Centrul Pompidou din Paris, iar Jidveia fost desemnat, în premieră, vinul oficial al vernisajului. (hotnews.ro)

Între 2014 și 2023, în România, cele mai mari scumpiri s-au consemnat la energie electrică, gaze și alți combustibili +81,7%, urmate de întreținerea locuinței +66,7%. Urmează alimentele și băuturile nealcoolice, cu +58,04% și băuturile alcoolice și tutun +53,8%. Deși comunicațiile reprezintă singurul capitol la care s-au înregistrat ieftiniri în UE, în România acestea s-au scumpit cu 12,8%, în cei 10 ani. (CursdeGuvernare)

Etron Technology, producător taiwanez de componente electronice, deschide o unitate de producție în România. Etron Technology își extinde prezența la nivel mondial prin înființarea unei unități de producție de înaltă tehnologie în România, pentru a beneficia de oportunitățile de afaceri cu clienți din UE. (Profit.ro)

ANAF a strâns la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde lei peste plan, doar DGAMC fiind ușor sub program. Vama a încasat mai puțin, din cauza veniturilor din digitalizare. ANAF a colectat în primul trimestru la bugetul statului venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, potrivit datelor Profit.ro. Șapte dintre regionalele ANAF au adunat venituri mai mari decât planul, cu depășiri de 100-200 milioane de lei fiecare, în timp ce la București, cea mai mare regională, veniturile au fost mai mari cu circa 800 milioane de lei. Singura sincopă a fost la Direcția de mari contribuabili (DGAMC), care a colectat 42,56 miliarde de lei, 44% din veniturile ANAF, dar cu 264 milioane lei (0,6%) sub plan. (Profit.ro)

Cancelarul federal Olaf Scholz are programată pentru sâmbătă o vizită în România, potrivit agendei publicate pe site-ul guvernului german. La Bucureşti, el va fi primit de premierul Marcel Ciolacu pentru discuţii. (News.ro)

Revoluția agriculturii cu drona: Cum dronele DJI transformă sectorul agricol. Drona agricolă DJI oferă o perspectivă unică asupra terenului agricol, permițând fermierilor să monitorizeze și să analizeze întregi suprafețe de teren într-un timp scurt. Imaginile și datele captate de drone oferă informații valoroase despre sănătatea plantelor, umiditatea solului, starea de vegetație și multe altele, ceea ce permite fermierilor să ia decizii informate și să optimizeze gestionarea culturilor. (agripedia.ro)

CFR Călători lansează curse directe spre Istanbul, prin Varna și Sofia. CFR Călători lansează curse zilnice, în perioada 14 iunie – 14 octombrie 2024, pe ruta directă de la București către Istanbul, prin Varna, Sofia și retur. Un bilet București Nord – Istanbul/Halkali (sau retur), la vagonul cușetă cu 4 locuri, costă 56 euro. Trenul internațional, denumit “România”, va pleca din București Nord la ora 10:47 și va ajunge la Istanbul /Halkali la 06:34.

STIRI DIN IASI

(P) Black Dental Clinic – Clinică stomatologică în Valea Adâncă, Miroslava. În inima pitorească a Miroslavei, în Valea Adâncă din Iași, se află o oază de încredere și competență în domeniul stomatologiei moderne – Black Dental Clinic Iași. Cu o echipă de specialiști dedicați și o gamă completă de servicii stomatologice de înaltă calitate, această clinică este destinată să ofere pacienților săi îngrijirea de care au nevoie pentru un zâmbet sănătos și atrăgător.

Opinie Nicoleta Hriţcu, fondator, Cuptorul Moldovencei (un business care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro). Când am gândit businessul meu, l-am gândit ca pe o afacere mică, de familie. Nu căutam succesul, dar îmi doream cu tot dinadinsul să fac ceva foarte bine, să excelez în ceva. Eram foarte frustrată că nu reuşisem să fac ceva extraordinar până la 30 de ani, încât m-am hotărât să prepar cele mai bune prăjituri de casă şi plăcinte din Iaşi. Şi cu gândul acesta mă trezeam în fiecare dimineaţa. Mie îmi place să gândesc lucrurile pe termen lung. Îmi plac foarte mult conceptele de sustenabilitate şi durabilitate. Mi-am dorit să creez ceva valoros şi să generez un impact pozitiv. (businessmagazin.ro)

Libra Internet Bank deschide la Iași prima sucursală exclusiv non-cash și a treia din oraș. Libra Internet Bank a inaugurat azi la Iași prima sucursală dedicată exclusiv operațiunilor non-cash, ca parte a misiunii permanente de a digitaliza produsele și serviciile bancare oferite clienților. Noua sucursală, situată la adresa Șoseaua Păcurari numărul 56, este în același timp cea de-a treia deschisă de Libra Internet Bank în Iași.

FOTBAL: 400.000 de euro aruncați pe geam la Politehnica. Vor fi recuperați de la cei responsabili de pagubă? Pe lângă activitatea sportivă a Politehnicii Iași, Ziarul de Iași v-a ținut în permanență la curent și cu ceea ce s-a întâmplat în contabilitatea clubului din Copou. Lucru absolut firesc din cel puțin două considerente. (Ziarul de Iasi)

Cât ne va costa noul credit-stadion? Se va semna în campania electorală. Vom da pe dobânzi circa 60% din banii împrumutați. Costurile noului credit pe care Primăria Iași vrea să-l contracteze sunt estimate la aproape 90 milioane lei. Municipalitatea a lansat procedura pentru un împrumut de 150 milioane lei. Banii vor fi rambursați în 12 ani, dintre care primii 3 ani sunt de grație. (Ziarul de Iasi)

Sute de apartamente vor fi amenajate într-un complex cu 11 corpuri de clădire. Un nou complex cu sute de apartamente va fi construit pe bd. Chimiei, conform unui proiect de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care a intrat în dezbatere publică. Complexul, cu 11 corpuri de clădire, va fi amenajat în vecinătatea ansamblului Himson. (apix.ro)

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a obtinut o finantare de 2,5 milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Institutionala. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a reușit să atragă aproape 2,55 milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională, competiția lansată anual de Ministerul Educației. Este cea mai mare sumă atrasă de o universitate din Iași, iar Politehnica este singura universitate din capitala Moldovei care a reușit să obțină finanțare pe toate cele opt domenii FDI. (Stirea de Iasi)

Evenimente Iasi: Conferințele Moldovei: agricultură, sănătate, construcții, 11-12 aprilie. BORO Communication organizează în perioada 11-12 aprilie, la Iași, 3 conferințe regionale pentru agricultură, sănătate și construcții: Conferința Regională “Fermierii Noștri”, Conferința Regională pentru Sănătatea Comunității și Conferința Regională România Construiește. (agripedia.ro)

Filmul zilei: Crooks | Official Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top