In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe Instagram, Facebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.
Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.
CURS VALUTAR
Euro – 4.9764 Lei
Dolar american – 4.6195 Lei
Lira sterlină – 5.8296 Lei
Francul elveţian – 5.2893 Lei
Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!
STIRI DIN IASI
● Au renunțat la casă pentru un penthouse în centrul Iașiului. Când au realizat că viața la periferie nu mai răspundea nevoilor lor, o familie de antreprenori din Iași a decis să se mute într-un apartament mai aproape de centrul orașului. Planul inițial era să rămână acolo pentru o perioadă de cinci ani, dar, când a venit vorba de amenajarea interioară, nu au făcut niciun compromis. Au apelat la echipa de la aPunct Studio pentru a transforma fostul sediu de firmă într-un „acasă” modern și primitor.
● Lucrările pregătitoare pentru construirea SRU Iași au intrat pe ultima sută de metri. Mobilizarea pe șantierul Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a continuat pe perioada verii în ritmul asumat de către constructor, iar lucrările au intrat pe ultima sută de metri. Imagini din dronă arată că săpătura generală este aproape finalizată. Lucrările au început în a doua parte lunii aprilie 2024, cu 4 luni termen de finalizare. (apix.ro)
● Grafitti la Iași – câteva instantanee locale din Piața Unirii și Pasajul Octav Băncilă. Vă propunem mai jos câteva instantanee locale, o scurtă istorie a fenomenului și a semnificației lui. Grafitti-urile surprinse în albumul foto de astăzi sunt din zona Pasajului Octav Băncilă și din Piața Unirii. (Ziarul de Iasi)
● O singură ofertă la actualizarea proiectului noului stadion relocat pe șes Bahlui. Primăria Iași a primit o singură ofertă la licitația privind actualizarea proiectului pentru construirea unui nou stadion, odată cu recenta decizie de relocare a obiectivului din zona Moara de Vânt pe șes Bahlui, în vecinătatea complexului ERA. Valoarea contractului se ridică la peste un milion de lei. (apix.ro)
● Campionatul Naţional de Volei pe Nisip BRIZO 2024 se va desfăşura în acest an la Iaşi, un oraş cu o tradiţie bogată în sprijinul sportului românesc. Campionatul Naţional de Volei pe Nisip BRIZO 2024 are potenţialul de a stimula interesul pentru sporturile de plajă, consolidând astfel locul lor în peisajul sportiv românesc. Pe lângă valoarea competitivă, evenimentul oferă şi o ocazie de socializare pentru comunitate, adunând iubitori ai sportului sub soarele verii. Evenimentul se va încheia cu meciuri cruciale, semifinalele şi finalele, programate duminică, 25 august, la TVR Iaşi şi TVR Sport. Competiţia promite să aducă în prim-plan cei mai talentaţi jucători de volei pe nisip, contribuind astfel la promovarea acestui sport în rândul publicului larg. (tvr.ro)
● Unul dintre cei mai bogați români vrea să preia sistemul de termoficare de la Iași. Omul de afaceri Ștefan Vuza vrea să preia sistemul de termoficare de la Iași, prin intermediul firmei Chimcomplex Borzești. Conform celui mai recent top Forbes, Vuza are o avere estimată la 4,9 miliarde lei, ceea ce îl plasează pe locul 6 în rândul celor mai bogați români. (apix.ro)
● Trei elevi din Iași reprezintă cu succes România la Olimpiada Internațională de Geografie din Irlanda. Trei elevi de excepție din Iași au adus onoare României la cea de-a 20-a Olimpiadă Internațională de Geografie (IGEO), desfășurată în Irlanda între 19 și 24 august 2024. Competiția, considerată cea mai prestigioasă la nivel mondial pentru tinerii pasionați de geografie, a reunit peste 180 de participanți din aproape 50 de țări. Elevii ieșeni au demonstrat încă o dată excelența orașului lor în educație, câștigând o medalie de argint și două de bronz. (7est.ro)
● Lista liberalilor ieșeni care vor un loc în Parlament. S-a confirmat faptul că Mihai Chirica și-a depus dosarul de candidatură. Liberalii ieșeni își vor desemna candidații la alegerile parlamentare săptămâna viitoare. Una dintre surprize, anunțată de ZDI încă de vineri, a fost confirmată: primarul Mihai Chirica și-a înaintat dosarul de candidatură. Săptămâna aceasta sunt așteptate negocieri intense în filiala ieșeană pentru stabilirea candidaților eligibili. (Ziarul de Iasi)
● Cum va fi organizat anul școlar 2024-2025: 5 module de cursuri și 5 vacanțe. Mai sunt două săptămâni până la începerea anului școlar 2024-2025. Pe 9 septembrie elevii se vor întoarce la școală, pentru 36 de săptămâni de cursuri. Anul școlar va fi organizat în continuare pe module, la fel ca în anul școlar anterior. Vor fi 5 module despărțite de 5 vacanțe. (Ziarul de Iasi)
● FILIT Iași 2024: Începe recrutarea voluntarilor pentru cel mai mare festival de literatură din Europa. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași a dat startul procesului de recrutare a voluntarilor pentru ediția din acest an, care va avea loc între 23 și 27 octombrie 2024. Persoanele interesate se pot înscrie completând formularul disponibil pe site-ul oficial al festivalului, până la data de 30 august 2024. (Telem.ro)
● Asociația Metropolitană de Transport Public Iași a anunțat noi trasee de călătorie, disponibile din luna septembrie 2024. Compania de Transport Public (CTP) Iași își va extinde rețeaua de transport, introducând noi trasee în zona metropolitană a orașului, cu scopul de a îmbunătăți accesul și mobilitatea locuitorilor din comunele învecinate. Aceste rute sunt programate să devină operaționale începând cu luna septembrie 2024, oferind o soluție de transport mai eficientă și accesibilă pentru comunitățile din jurul Iașului.
● Autostrada Unirii: Târgu Neamț – Iași – Ungheni: Ministerul Mediului a emis Acordul de Mediu pentru tronsonul din județul Iași. Ministerul Mediului a dat undă verde pentru tronsonul ieșean al Autostrăzii A8, cunoscută și ca Autostrada Unirii, care leagă Târgu Neamț de Iași și Ungheni, a anunțat marți prefectul Iașiului, Petru Bogdan Cojocaru. Aceasta vine la scurt timp după ce Consiliul Tehnico-Economic din cadrul CNAIR a aprobat studiul de fezabilitate pentru aceeași secțiune. Proiectul, realizat de Consitrans, ar putea trece direct la faza de licitație pentru execuție, eliminând necesitatea proiectului tehnic, astfel accelerând procesul și asigurând accesul la finanțare europeană. În ciuda acestor progrese, proiectul este deja întârziat cu aproximativ un an, iar licitația pentru lucrările efective ar putea fi amânată până la finalul anului, în timp ce alte proiecte majore, cum ar fi Drumul Expres Oradea – Arad, sunt deja în faza de evaluare a ofertelor.
STIRI DIN TARA SI DIVERSE
● Apple își va anunța noile versiuni de iPhone, Watch și AirPods în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 10 septembrie. (Bloomberg)
● Ministerul de Interne anunță că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip Carte Electronică de Identitate (C.E.I.), testele tehnice finale fiind programate în perioada 9-15 septembrie 2024. Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997. (Profit.ro)
● România ar putea încheia anul 2024 cu peste 200 kilometri noi de autostradă și drum expres. România a dat în trafic de la începutul anului 37 de kilometri (24 din A0 Sud și 13 din drumul de legătură Oradea – A3). Până la finalul anului, bilanțul inaugurărilor ar putea sări de 200 de kilometri, din care cei mai mulți vor fi din Autostrada Moldovei (A7). (Economica)
● Top 50 cei mai mari angajatori din România în anul 2023 este dominat de companiile din comerţ şi de cele din industria auto, arată datele centralizate de Bridge-to-Information, o platformă de analiză a datelor. Din datele analizate reiese că pe primele poziţii în clasamentul celor mai mari angajatori sunt Kaufland, Dedeman şi Automobile Dacia, care au avut, cumulat, aproape 38.000 de angajaţi anul trecut. Per total, companiile incluse în top 50 cei mai mari angajatori au avut anul trecut un număr cumulat de 282.752 de angajaţi, în creştere cu aproape 3.600 de angajaţi de la an la an. (zf.ro)
● Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că în această perioadă de sfârşit de vară apare şi alergia la ambrozie. Potrivit datelor statistice, peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această plantă. O singură plantă de ambrozie poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, iar acestea ajung să fie duse de vânt până la 3 km. (News.ro)
● Autoritățile din SUA ar urma să anunțe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români, decizie care se va aplica de anul viitor, din 2025, au precizat surse guvernamentale. (Profit.ro)
● Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Congresul PSD, că România va adera complet la spaţiul Schengen până la finalul acestui an. „Vă spun acum, foarte convins şi cu mai multe informaţii decât dumneavoastră: până la sfârşitul anului, vom avea o aderare completă la spaţiul Schengen”. (News.ro)
● Până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi adresate integral online / În 2025, plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor ar putea fi livrate prin curier. Ministerul Afaerilor de Interne anunţă că, până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi adresate integral online, iar în 2025, plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor ar putea fi livrate prin curier la orice adresă din România. (economedia.ro)
● Sfârșitul unei epoci: Turiștii din UE care colecționează ștampile pe pașapoarte vor putea face acest lucru doar până în noiembrie. Un nou sistem automatizat va înregistra digital vizitatorii. Ștampilarea manuală a pașapoartelor „consumă mult timp… și nu permite detectarea sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, afirmă UE, conform Euronews.com.
● Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că vrea ca Guvernul să finanțeze bateriile pentru stocarea energiei electrice produsă de prosumatori. (Profit.ro)
● Medicii au început să testeze pe pacienţi primul vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar care funcţionează cu tehnica ARN mesager (ARNm). Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer care cauzează decesul la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supravieţuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumoarea s-a răspândit, sunt deosebit de scăzute. (News.ro)
● Dan Bucșa, economist șef al UniCredit pentru regiunea Europei Centrale și de Est, a vorbit la despre ce ne-ar putea aduce 2025 în materie de taxe și impozite. “Cred că TVA-ul va crește. S-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale. Dacă vă mai spune vreun politician anul ăsta că nu cresc la anul impozitele, să știți că minte! Oricare ar fi el, de la prim-ministru, până la ultimul angajat al Guvernului, vor crește sigur taxele, probabil începând cu TVA-ul”. (Hotnews)
● Filmul zilei: „The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim”.