Stiri

Topul știrilor din Iași, Luni 26 Februarie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Diaspora românească din Italia contribuie cu până la 2% la PIB-ului Italiei, fiind un exemplu de integrare, a declarat ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni. (Profit.ro)

Marcel Ciolacu a declarat, aflat în judeţul Harghita, că „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc” şi a adăugat că acest lucru nu a fost şi nu se va întâmpla. El a mai spus că nimeni nu va împărţi Ardealul. Liderul PSD a mai transmis că nu va accepta să existe legi care să favorizeze anumiţi români de altă etnie. (News.ro)

Un nou studiu arată că urmarea unei diete care imită postul timp de cinci zile pe lună pare să reducă vârsta biologică a oamenilor în medie cu doi ani și jumătate. (G4Media)

Rata de deprivare materială și socială în rândul tinerilor este de patru ori mai mare în România decât în UE. România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială și socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) din rândul statelor membre UE, de 25,4%, în condițiile în care media la nivelul blocului comunitar era de 6%, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

Egiptul anunţă un acord de 35 de miliarde de dolari cu Emiratele Arabe Unite pentru a dezvolta un întreg oraş la Marea Mediterană. Egiptul a convenit asupra unui acord de 35 de miliarde de dolari cu Emiratele Arabe Unite pentru a dezvolta oraşul Ras el-Hekma de pe coasta sa de nord-vest, a anunţat vineri premierul egiptean Mostafa Madbouly, după săptămâni de speculaţii, conform Middle East Eye. (news.ro)

BYD U9 vrea să se încurce cu Ferrari și Lamborghini lansând un supercar. Chinezii de la BYD au prezentat noul model full electric cu care vor să concureze Ferrari si Lamborghini. Mașina, care poate ajunge la 100 km/h în 2,36 de secunde, va costa peste $233.000. (automotorclub.ro)

STIRI DIN IASI

Sport in Iasi: Poli Iaşi a învins surprinzător pe teren propriu, scor 3-1, pe Rapid, în etapa a 27-a din Superligă. Oaspeţii au condus cu 1-0. Cele mai importante faze se pot vedea aici:

Invazia brandurilor – De ce ia amploare piaţa ieşeană a produselor de lux? „Tot mai mulţi câştigă peste medie aici”. Pe măsură ce lucrările la autostrada A7 avansează, iar Aeroportul Iaşi se modernizează şi doboară record după record la numărul de pasageri, brandurile de lux încep să-şi facă intrarea în Iaşi. Finalul anului 2023 a coincis cu inaugurarea în capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a mai multor magazine de brand şi cu introducerea pe piaţa ieşeană a unor produse premium, fie că vorbim de maşini, bijuterii, îmbrăcăminte sau parfumuri. Dezvoltarea infrastructurii de transport pare să le fi amintit companiilor străine că Iaşul universitar este atractiv pentru firmele care caută o piaţă cu mulţi tineri educaţi şi cu salarii care ar putea fi într-un viitor apropiat mai mult decât doar decente. (Ziarul de Iasi)

Două parcări etajate intră poimâine la vot în CL. Una din ele va fi cea mai mare din Iaşi: 1.200 locuri în clădire cu 9 etaje. Consilierii locali vor dezbate poimâine o serie de proiecte urbanistice de impact. Printre acestea se numără două parcări supraterane, dintre care una cu 1.200 de locuri, ansambluri cu zeci de vile şi blocuri înalte. Cel puţin una dintre investiţii va stârni controverse în condiţiile în care, anterior, a fost respinsă de plen. (Ziarul de Iasi)

Evoluţia preţurilor terenurilor agricole la Iaşi. Miroslava – cel mai bine cotat hectar din judeţ, Dagâţa – cel mai slab. La fel ca în mai toată ţara, preţurile unui hectar de pământ, fie că vorbim de teren arabil sau de păşune, au suferit modificări, la Iaşi majoritatea înregistrând creşteri semnificative, cel puţin faţă de 2022. Au fost însă şi câteva excepţii, şi ne referim aici la comuna Dagâţa, de exemplu. (Ziarul de Iasi)

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Filamornicii. Consiliul Județean (CJ) Iași a semnat duminică contractul de lucrări pentru reabilitarea clădirii în care funcționează Filarmonica Iași: în primă fază, proiectul este finanțat cu fonduri bugetare, iar, din 2025, cu fonduri europene. Contractul a fost încheiat cu Iasicon pentru o valoare de 48 milioane lei. (apix.ro)

UAIC va avea, în Codrescu, un complex cu școală primară, gimnaziu și liceu. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are în derulare un proiect pentru amenajarea unui complex educațional care să cuprindă o școală primară, ciclul gimnazial și cel liceal. Complexul este în Codrescu, iar pentru finalizarea acestuia UAIC a solicitat un teren de 2.000 mp de la Primărie. (apix.ro)

Filmul zilei: The Wages of Fear. Netflix a anunțat lansarea unui remake al clasicului francez din anii 1950, ”The Wages of Fear” (Le Salaire de la Peur), într-o producție care reunește platforma de streaming cu maestrul de thriller de acțiune Julien Leclercq. Filmul original din 1953 îi are în distribuție pe Yves Montand, Peter van Eyck, Charles Vanel și Folco Lulli, care interpretează rolul celor patru bărbați angajați să conducă camioane încărcate cu nitroglicerină prin munți, ca parte a unei operațiuni de stingere a unui incendiu izbucnit la o sondă de petrol. Pelicula se va lansa pe data de 29 martie 2024.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top