Stiri

Topul știrilor din Iași, Miercuri 3 Aprilie 2024

In fiecare zi incercam sa facem un top 5 al stirilor din Iasi, cele mai importante noutati care marcheaza evenimentele din orasul Iasi, incercam sa evitam stirile politice, acuzatii dar si pe cele publicitare. Ne puteti urmari pe InstagramFacebook dar si pe canalul nostru de Whatsapp.

Facem o sinteza a zilei, daca aveti sugestii de stiri puteti sa le publicati in zona de comentarii de mai jos, singura regula este de a mentine subiectele publicate.

CURS VALUTAR

Euro – 4.9764 Lei sus
Dolar american – 4.6195 Lei sus
Lira sterlină – 5.8296 Lei jos
Francul elveţian – 5.2893 Lei sus

 

Fii și tu sponsor al newsletter-ului și poți să ajungi la peste 3000 oameni care îl citesc săptămânal. Newsletter-ul e gratuit, dar informațiile sunt neprețuite. Trimite-mi un mail pe adresa contact@iasi4u.ro și hai să discutăm!

STIRI SCURTE

Pentru a treia lună la rând, România a avut cea mai mare inflație în UE. În februarie, România a înregistrat cel mai ridicat nivel al indicelui armonizat al prețurilor de consum (un indicator al inflației care permite comparații ale inflației la nivel european) din UE, de 7,1%, fiind urmată de Islanda (5,3%). Cele mai mici rate ale inflației le-au avut Letonia, Danemarca și Italia (sub 1% fiecare), potrivit Eurostat. (Profit.ro)

Vântul a fost marți principala sursă de electricitate a României la orele prânzului. Astfel, între orele 11:00 și 14:00, erau în funcțiune turbine eoliene cu o capacitate de peste 2.000 de MW, potrivit datelor Transelectrica. Vârful de producție a fost de 2.217 MW la ora 11:50. La ora menționată, energia eoliană acoperea aproape 40% din consumul țării, care era de 5.600 MW. (Hotnews)

Anul acesta, românii vor beneficia de o minivacanță de 6 zile în luna mai, inclusiv cu ocazia Sărbătorilor de Paște, perioadă care va include și ziua liberă de 1 Mai – Ziua Muncii. Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai. (Profit.ro) Vezi si calendarul zilelor libere pe 2024.

Stihl a demarat construcţia noii fabrici de 165 mil. euro la Oradea. Oradea a atras în ultimii ani mai multe investiţii de amploare, cea mai mare fiind fabrica Nokian Tyres de 650 milioane de euro. (zf.ro)

Salt Bank, bancă 100% digitală, se lansează joi. XRA4WH is my referral code for Salt Bank. Join me and become a founder in the first 100% Romanian neobank! Download the app here:
https://getapp.salt.bank/5Jb4/qei86jho Adica poti deveni actionar al aplicatiei folosind aceste coduri de recomandare.

Cutremur de peste 7 grade în Taiwan. Clădiri prăbușite, oameni blocați sub dărâmături. Bilanțul victimelor. Cutremurul a lovit, miercuri, 3 aprilie, estul Taiwanului, iar alerte de tsunami au fost emise în Okinawa, în sud-vestul arhipelagului japonez, şi în Filipine, fiind ridicate între timp. Seismul, cu o magnitudine revizuită la 7,7, a avut loc la ora locală 07:58 a.m. (2:58, ora României), la o adâncime de 15,5 km, chiar în largul coastei de est, potrivit Administraţiei meteorologice locale, scrie News.ro.

STIRI SCURTE

300 de oraşe şi comune din Olanda, administrate din birourile unei firme din Iaşi. „Secretele” din spatele uşilor Centric, una din cele mai mari firme de IT. În birourile unei companii de IT din Iaşi se creează soluţii care simplifică viaţa olandezilor. Peste 300 de municipalităţi din Ţările de Jos folosesc produsele gândite aici, fie pentru serviciile de finanţe şi taxe, fie pentru a-i ajuta pe cetăţenii olandezi să parcurgă relaxaţi paşi pe care românii îi fac cu mult efort atunci când apelează la instituţiile statului pentru obţinerea unor documente. Gestionarea cimitirelor şi automatizarea întregului proces al unei înmormântări, sau soluţii prin care cetăţenii pot participa la proiecte urbanistice din faţa calculatorului, ori pentru serviciile sociale sau de administraţie publică – toate acestea şi multe altele sunt produse cu care Centric IT le-ar putea face şi ieşenilor viaţa mai uşoară. (Ziarul de Iasi)

Documentaţie nouă pentru o rută alternativă spre Aeroport. Trebuie asfaltat un drum de pământ. Primăria şi-a amintit de proiectul privind amenajarea unei alternative de trafic spre Aeroportul Iaşi. Despre un astfel de drum se vorbeşte de mai mulţi ani, dar nici Primăria, nici Consiliul Judeţean nu au făcut paşi decisivi pentru a implementa un astfel de proiect. (Ziarul de Iasi)

VIDEO Filmare din avion pe A7, între Pașcani și Bacău. API critică stadiul lucrărilor. Asociația Pro Infrastructură (API) a realizat, în premieră, o filmare continuă din avion, cu toți cei aproape 320 km din autostrada A7 (Ploiești – Pașcani), iar primul clip publicat de API este sectorul între Pașcani și Ploiești. (apix.ro)

ALEGERI 2024: IDEI ȘI PROIECTEÎncep dezbaterile privind transformarea depoului Gară în parc: 2.500 de ieșeni deja au răspuns. Aproape 2.500 de persoane au răspuns la chestionarul online al Primăriei Iași cu referire la proiectul de transformare a depoului Gară în parc. Potrivit viceprimarului Răzvan Timofciuc, pasul următor constă în organizarea a trei dezbateri în perioada 3-5 aprilie, iar scopul final este de a organiza un concurs de soluții. (c)

Manifestari dedicate Zilei Internationale a Romilor sâmbătă in Parcul Copou. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Romilor Ursari, cu sprijinul Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Prefecturii Iaşi organizează evenimentul „Bazarul Cultural al Romilor”. Manifestarea culturală va avea loc sâmbătă 6 aprilie, începând cu ora 11:00, cu prilejul Zilei Internaţionale a romilor, care din 1971, se sărbătoreşte la începutul lunii aprilie în statele din Europa de Est. (Stirea de Iasi)

Filmul zilei: Bodkin | Official Trailer | Netflix

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top