Stiri

Tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2017

Tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2017
Programul Prima Casa este un proiect in care este implicat statul Roman si are un succes inca de la lansarea sa din 2009 si asta datorita avansului de doar 5% pentru cumpararea unei locuinte, proiectul continua si in 2017. S-au acordat si in acest an 2,5 miliarde de Lei, fonduri ce vor fi alocate bancilor pentru a credita in continuare programul de stat.

Vezi cele mai noi apartamente de vanzare din Iasi

Programul Prima Casa 2017 a venit cu o noutate ce consta intr-o modificare si anume, ca toate conditiile sunt valabile doar pentru locuintele cu o vechime mai mica de 5 ani sau care au fost consolidate pentru cutremure in ultimii 5 ani, garantia de stat de maxim 50% din valoarea creditului va fi valabila doar pentru locuintele ce se incadreaza in conditiile anterior metionate. Pentru locuintele cu vechime mai mare de 5 ani, garatia statului a fost redusa la 40%. ACeste modificari nu au scazut interesul clientilor ci din contra l-a ridicat la fel si pentru dezvoltatorii de imobiliare din Romania care sunt dispusi sa construiasca mai mult acum cand cei interesati sa cumpere o locuinta se vor indrepta spre astfel de achizitii.

Din momentul lansarii proiectului Prima Casa si pana in prezent, au fost acordate 201.080 garantii din partea statului in valoare de 17,2 miliarde de lei, finantarile ridicandu-se la aprosimativ 24,4 miliarde de lei.

Tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2017

Principalul avantaj al programului este avansul de 5%, creditele se acorda doar in LEI iar rata dobanzii valabile formata din ROBOR 3 luni + maxim 2% marja fixa si fara comisioane din partea bancilor, doar comisionul fondului de garantare de 0,49% pe an calculat la soldul garantiei statului. Modificarile aduse in decursul anilor au ajuns sa nu se mai tina cont de varsta, venit, mediu rural sau urban sau daca esti casatorit sau nu, in schimb nu trebui sa mai aveti, impreuna cu sotul/sotia sau cu alte persoane o locuita mai mare de 50 metri patrati.

Tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2017

Ce prevede programul Prima Casa 2017

Pe langa avansul minim de 5%, si sumele ce pot fi imprumutate de la banci (garantate de stat prin FNGCIMM) sunt nemodificate:
– Achizitie de locuinta construita sau a unei locuinte neconstruite, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa terminarea lucrarilor (prin emiterea de catre banca cu care rulati Programul Prima Casa a unei promisiuni unilaterale de creditare): echivalentul in lei a 57.000 Euro (aproximativ 256.500 LEI);
– Achizitie locuinte noi, construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22.02.2010: echivalentul in lei a 66.500 Euro (299,250 LEI).
– Constructie locuinta:
— echivalentul in Lei a 66.500 Euro, beneficiar individual;
— echivalentul in Lei a 71.250 Euro, beneficiar care face parte dintr-o societate de minimum 2 beneficiari;
– Perioada de creditare:
— Minim: 120 luni;
— Maxim: 360 luni.

Garantii

Achizitie locuinta:
– ipoteca legala de rang 1 asupra locuintei finantate prin credit, in favoarea statului roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si de banca de unde este luat creditul;
Constructie locuinta:
– ipoteca legala de rang 1 asupra terenului si a locuintei viitoare (finantate prin credit), in favoarea statului roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii;

Tot ce trebuie sa stii despre programul Prima Casa 2017

Dobanda ramane la fel ca in 2016: 2%+ indicele ROBOR. Pentru perioada ianuarie – martie, ROBOR se calculeaza la 0,90%, in mica crestere fata de prima perioada a anului trecut. In prezent, cea mai mica dobanda din programul Prima Casa este de 2,90%. Si Depozitul Colateral ramane acelasi a?? solicitantul trebuie sa aiba un depozit cu o suma egala cu trei rate ale dobanzii.

Aici se adauga si comisionul de gestiune catre FNGCIMM, care a ramas la 0,49% pe an din valoarea garantiei, precum si conditia ca locuintele ce sunt cumparate prin program sa se incadreze in clasele de eficienta energetica A, B sau C.

Daca doresti sa achizitionezi o locuinta, garantia creditului o reprezinta imobilul finantat prin acesta. In cazul constructiei, vei garanta creditul cu terenul si locuinta viitoare pe care urmeaza sa o construiesti.

Facebook Comments Box

23 Comments
To Top