Stiri

Turismul romanesc in 2023: care au fost trendurile care au influentat vacantele in tara din acest an?

A fost un an plin pentru turismul din Romania, un an in care, dupa o lunga perioada de incertitudine cauzata de pandemie, romanii au putut calatori fara restrictii, in timp ce hotelierii si jucatorii din industrie si-au reluat activitatea, in sfarsit, la nivelul celei din 2019. Un rol important in sectorul turismului intern a fost jucat, bineinteles, si de voucherele de vacanta, care au fost acordate si in acest an, fiind un stimulent financiar de impact pentru stabilirea bugetului de concediu al turistilor.

  • Au revenit rezervarile early booking: romanii si-au organizat concediul pe termen lung, facand rezervarile cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile inaintea datei de check-in.
  • La inceput de vara, de Rusalii, Travelminit a raportat o crestere a tarifelor la cazare cu 16% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
  • Un factor care a influentat vacantele in sezon estival a fost vremea, prima parte a verii fiind marcata de temperaturi mai scazute, astfel ca litoralul nu a mai ocupat prima pozitie in topul preferintelor turistilor, care s-au orientat catre statiunile montane si marile orase astfel.

Iar asta nu e tot. Platforma hoteliera online Travelminit.ro a facut o retrospectiva a principalelor trenduri din 2023, iar rezultatele sunt cu adevarat interesante.

Early booking si vouchere de vacanta: coordonatele anului 2023

Dupa doi ani de pandemie marcat de numeroase interdictii si restrictii de calatorie, industria turismului a revenit la normalitate, iar turistii au reinceput sa planifice vacantele in avans, trendul early booking fiind dominant in 2023. Daca in anii pandemiei, pe fondul nesigurantei cauzate de restrictii, turistii isi faceau planurile de calatorie aproape de pe o zi pe alta, anul acesta ei si-au organizat concediul pe termen lung, facand rezervarile cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile inaintea datei de check-in.

Tot in 2023 s-au implinit cinci ani de cand voucherele de vacanta, in valoare de 1.450 de lei, au fost implementate si de Guvernul Romaniei, cu scopul dezvoltarii turismului intern. Emiterea lor a dus la o crestere semnificativa a rezervarilor prin intermediul acestora.

2023, anul minivacantelor in Romania

2023 a fost fara doar si poate anul minivacantelor in Romania si asta pentru ca multe sarbatori legale au picat in preajma weekendului. In cazul celor care au fost la jumatatea saptamanii, autoritatile au luat decizia de a mai da o zi libera (lunea sau vinerea) pentru a se face punte cu weekendul. Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie), minivacanta de Paste (cu 14 si 17 aprilie, vineri si luni, zile libere), 1 Mai, minivacanta de Ziua Copilului si de Rusalii, sarbatoare care a picat tot in iunie, minivacanta de sf. Maria si minivacanta de Sf. Andrei si 1 Decembrie au fost cele mai bune oportunitati pentru ca romanii sa calatoreasca in 2023.

Pentru a incerca sa prinda cele mai bune preturi, multi turisti si-au rezervat sejururile din timp. In perioada Pastelui, potrivit Travelminit, cele mai multe rezervari au fost efectuate cu 38 de zile inainte de data sosirii, o dovada in plus a faptului ca, in turism, nu a mai existat incertitudinea din vremea pandemiei si ca romanii au avut incredere sa-si planifice vacantele din timp. Pretul mediu pentru 2 nopti de cazare a pornit de la 716 lei in perioada Pastelui.

Tarifele au crescut in 2023, cresterea fiind resimtita mai ales pe timpul verii. De Rusalii, de exemplu, Travelminit a raportat o crestere a tarifelor la cazare cu 16% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu pentru o noapte de cazare in weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei / camera dubla.

Insa de departe cel mai aglomerat weekend a fost legat de minivacanta de sf. andrei si 1 Decembrie. Romanii au platit, in medie, 855 de lei pentru un sejur de Ziua Nationala, in perioada 30 noiembrie – 4 decembrie.

Cum si-au schimbat romanii preferintele de calatorie in 2023

2023 a adus si cateva schimbari in ceea ce priveste preferintele de calatorie, in special pe durata sezonului estival. Vara a debutat cu un val de ingrijorare privind existenta holerei la Marea Neagra, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic. Autoritatile au confirmat ca nu exista niciun risc in ceea ce priveste contaminarea cu holera, astfel ca turistii si-au putut vedea linistiti de rezervarile de concediu.

Un alt factor care a influentat vacantele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcata de temperaturi mai scazute, astfel ca litoralul nu a mai ocupat prima pozitie in topul preferintelor turistilor, care s-au orientat catre statiunile montane si marile orase astfel.

„A fost un an plin, in care ne-am redescoperit pofta de a calatori fara griji. 2023 a fost anul in care am marcat revenirea la normalitate in turism, iar acest lucru s-a simtit in cresterea numarului de rezervari in tara. Bineinteles, a contat si faptul ca au fost din nou emise vouchere de vacanta, un stimulent important al concediilor in tara. in 2024, ne propunem sa ducem lucrurile la nivelul urmator. Mai multe unitati de cazare, mai multe campanii speciale pentru clientii nostri, dar si mai multe experiente memorabile in Romania”, spune Rita Szilveszter, Marketing Manager Travelminit.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top