Business

Unde se aruncă iarba tăiată?

1-iarba-taiata

Iarba tăiată de pe gazon se poate arunca foarte uşor, dar asta nu este nicidecum cea mai bună şi mai eficientă soluţie ca să scapi de resturile nedorite de după tăiere. De obicei iarba nu se aruncă după tăiere şi este folosită pentru obţinerea unui compost de calitate, pentru îngrăşăminte naturale.

Pentru a menține un gazon sănătos și verde pe tot timpul anului, în lipsa de timp pentru udatul manual, se recomandă un kit irigare gazon care poate să automatizeze acest proces.

Ce faci cu resturile din urma tăierii ierbii?

Resturile mai mici se lăsă pe gazon, dacă sunt sub 2 cm, se vor descompune şi vor fi îngrăşământ natural pentru sol, vor oferi solului azot. Restul gazonului se va hidrata mai bine cu apă din resturile de iarbă proaspăt tăiate. Deci, data viitoare când tai iarba nu încerca să aduni fiecare fir pentru că cele scurte vor ajuta la dezvoltarea gazonului rămas.

Din iarbă tăiată se obţine şi mulci pentru grădină, care este răspândit la nivelul solului, doar la baza tulpinilor, plantelor, în straturi subţiri pentru a menţine umiditatea în sol mai mult timp. Plantele vor fi protejate mai bine împotriva buruienilor şi hidratarea va fi constantă. Nu punem mai mult de 3 cm de mulci.

Tot iarba tăiată poate fi folosită la realizarea compostului. Compostul presupune existenţa unor deşeuri organice vegetale, animale, care trec printr-o serie de transformări chimice şi biochimice, microbiene şi ajung la stadii diferite de humificare.

Poţi să faci şi soluţii lichide din iarbă tăiată pe post de fertilizant natural pentru diferite culturi din grădină. E suficient să amesteci apă cu iarbă tăiată într-un recipient, laşi la fermentat 3-4 zile, după care, la aplicare, combini soluţia cu apă.

Ce este compostul și cum poate fi folosit?

Revenind la compost, el se obţine în propria grădină din apă, materie brună şi iarba tăiată. În recipientul de compostare se aşează nişte ramuri în partea de jos pentru o mai bună aerisire, se pun materialele pentru compost, iarba tăiată, materiale vegetale diverse. Un strat de materie organică umed alternează cu un strat de materie organică uscat. Iarba trebuie să fie uscată cu 2-3 zile înainte de folosire în compost. Se pun în straturi materialele pentru compost în compostor şi se aşteaptă 6-12 luni până avem compost gata de folosit. Periodic se mai întorc straturile şi se aerisesc.

Şi uite aşa, în loc să arunci toată iarba tăiată de pe gazon, o poţi recicla foarte uşor şi ai şi îngrăşăminte naturale fără niciun ban pentru sol şi pentru plante. Chiar dacă va dura destul de mult prin metoda clasică ai la dispoziţie şi o metodă de compost la 18 zile pe care o poţi încerca când te grăbeşti şi vrei să ai compost de calitate obţinut în cel mai scurt timp posibil. Data viitoare când mai ai multă iarbă cosită, tăiată în grădină vei şti ce poţi face cu ea ca să nu o iroseşti fără rost.

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top