Stiri

Universitatea Tehnică din Iași – una dintre cele mai neobișnuite universități din lume

Există universități de renume în lume care le oferă absolvenților studii de calitate, și în același timp le deschid poarta către o carieră de succes. Dar există și universități care atrag mii de studenți anual prin unicitatea lor. Știați, de exemplu, de existența unei universități care oferă licența în hamburgologie, iar competiția la această instituție este la fel de acerbă ca la Harvard? Sau știați, de exemplu, că universitatea cu cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află în România? Vă prezentăm topul celor mai neobișnuite instituții de învățământ superior de pe glob care revoluționează lumea universitară și demonstrează că studiile superioare țin pasul cu mileniul trei.

  1. Hamburger University – McDonalds și-a creat propria universitate pentru a-și pregăti viitorii angajați. Hamburger University se deschide în 1962, în Illinois, tot atunci sunt eliberate primele licențe în Hamburgologie. Studenții universității beneficiază de cursuri de business și leadership. În prezent, sedii ale Hamburger University sunt deschise la Londra, Shanghai, Sydney, Sao Paulo, Tokyo și Beijing. Această universitate mai este numită Harvardul industriei fast-food. Studiile sunt predate în 28 de limbi, iar selecția candidaților este destul de riguroasă, în medie din 1000 de doritori de a obține diploma în hamburgologie, doar 8 sunt acceptați.
  2. Hanazono University – Universitate nipona, inaugurată în orașul Kyoto, unde studenții octogenari sunt mai mult decât o normalitate. Din cauza îmbătrânirii populației, se răresc tot mai mult clasele cu studenți tineri, iar din acest motiv administrația universității a decis să-și umple sălile de clasă cu seniori. Instituția oferă reduceri la taxa de studii de până la 50% pentru studenții de peste 50 de ani și studii complet gratuite pentru studenții de peste 100 de ani. Universitatea a intrat în cartea recordurilor în 2016, atunci când unul dintre studenții săi în vârstă de 96 de ani și-a luat licența în arte frumoase. El fiind considerat cel mai vârstnic student din lume.
  3. Berea College – universitatea de arte liberale din statul american Kentucky este fondată în 1855 și se deosebește de celelalte instituții de învățământ superior din regiune prin diversitatea de beneficii pe care le oferă. Instituția nu percepe taxa de studii. Mai mult, le oferă mai multe beneficii și angajaților, printre care laptopuri pentru profesori sau personalul administrativ. În plus, dacă aceștia au computere portabile mai vechi, instituția se ocupă de adaptarea și de repararea laptopurilor la un nivel echivalent cu cele pe care le oferă gratuit.
  4. Institutul federal elvețian pentru tehnologie – instituția de învățământ din Zurich poate fi numită, pe bună dreptate, cea mai cosmopolită universitate din lume. Este instituția care are cei mai mulți studenți străini de pe mapamond. 19 mii de studenți din 120 de țări. Aici a studiat și Albert Einstein, iar printre foștii studenți se numără 21 de laureați ai premiului Nobel. Este considerată cea mai prestigioasă universitate din Europa. În schimbul studiilor de calitate pe care le obțin, studenții achită o taxă impunătoare. Instituția de renume percepe câte 1320 de franci elvețieni pe an.
  5. Universitatea Tehnică din Iași – instituția din România deține cea mai frumoasă bibliotecă din lume, potrivit unui sondaj online la care au participat peste 400.000 de utilizatori. Biblioteca ieșeană a surclasat în top alte instituii cu renume de pe glob precum Biblioteca Regală Portugheză sau Biblioteca Națională a Franței. Capodopera arhitecturală a fost înființată în 1948 în cadrul actualei Universități „Al. Ioan Cuza”. Sediul bibliotecii a fost construită în stilul eclectic, stil caracteristic secolului al XIX lea. Clădirea impresionantă a bibliotecii este creația unui mare arhitect elvețian al vremii, Louis Blanc. La început, aici se găseau doar câteva mii de cărți, în special, de matematică, chimie sau fizică. De-a lungul timpului numărul cărților a crescut considerabil, iar astăzi pe lângă designul interior impresionat, biblioteca are peste un milion de volume.
Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top