Cu cateva saptamani in urma, datorita unor cifre legate de cei mai multi metri patrati de birouri inchiriate , facea ca Iasiul fie numit noul Silicon Valley al Romaniei, cu cele mai multe spatii de birouri ocupate dupa Bucuresti, avand 4.420 metri patrati ocupati, fiind urmat de Sibiu cu 3.900 metri patrati si Cluj 3.500 metri patrati.
“Iasiul este primul in topul la noua luni din 2013, pentru ca este un centru universitar important, dar mai ales pentru ca in ultima perioada aici s-au livrat proiecte importante de birouri care au marit suprafata spatiile de birouri de calitate. Dar competitia intre orase continua. Un client care intentioneaza sa deschida un call center cauta in acest moment concomitent un spatiu de birouri de 2.000 mp in Cluj Napoca si Timisoara, urmând sa ia o decizie dupa ce va analiza selectia de oferte pe ambele orase si de câteva criterii legate de piata munci din cele doua orase.“, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Si totusi Timisoara detine recordul ca numar de tranzactii, acestea fiind sase la numari, patru in trimestrul doi si doua in trimestrul trei, in total acestea au adunat in schimb doar 2.053 metri patrati, ceea ce face ca orasul sa se pozitioneze pe locul patru din afara Bucurestiului, si pe locul cinci daca luam in calcul si Capitala.
Provincia a inceput sa se dezvolte datorita interesului pentru companiile mari si asta pentru ca in Bucuresti competitia in cresterea pe piata muncii in special pe partea de IT si Telecomunicatii a ajuns la un nivel pe care gigantii il evita si migreaza spre orase mai mici dar care sunt centre universitare.
In anul 2010, in Brasov, Cluj, Iasi, Ploiesti si Timisoara s-au inchiriat in total cu putin sub 10.000 de metri patrati, cel mai mare spatiu fiind luat in Cluj, de 4.000 metri patrati de catre ING INsurance, dar cele mai multe tranzactii au avut loc la Timisoara, vedeta absoluta in schimb a fost compania Amazon care a ales ca sediu principal in Romania orasul Iasi, unde a inchiriat 1.400 de metri patrati
In anul 2011, volumul tranzactiilor din afara Bucurestiului au depasit 10.000 de metri patrati, printre marile companii ce si-au pus amprenta in acel an au fost Cargill, Volskbank si Amera.
In 2012, cresterea a fost foarte mica in tara, dar odata cu apropierea lui 2013 si intrarea in acest an, cel mai mare numar de spatii inchiriate au fost la Iasi, acum existand 45 de cladiri destinate inchirierii de birouri, acestea sunt impartite in trei zone, centrale (16), non-centrale (19) si periferice (10), iar pretul mediu al chiriilor se incadreaza intre 12 – 14 euro pe metrul patrat pe luna, cresterea se datoreaza in principal ofertei de spatii de birouri ce a venit odata cu deschiderea complexului urbanistic Palas.
Din totalul spatiilor de birouri din Iasi, au mai ramas doar in jur de 15% neocupate, din acest motiv, specialistii de la Joes Lang LaSalle ca in urmatorul an, la Iasi vor mai fi disponibili undeva in jurul a 12.000 metri patrati. Marii chiriasi ai acestor cladiri de birouri sunt in mare parte companii de IT precum Amazon, Endava, Synygy, Ness, Centric, Movial, Bentley Systems, Travel Tech, EBS, AROBS, Teamnet, Basware, XEROX, Yonder, Infineon Technologies, Pentalog, PwC, EY, Capgemini, Continental Automotive.

Pingback: O noua cladire de birouri in Iasi pe strada Sf. Lazar | Iasi 4u
Pingback: Oracle vine la Iasi | Iasi 4u