Stiri

Premiera in Romania, la Iasi, cercetatorii au reust sa creeze piele artificiala

Premiera in Romania, la Iasi, cercetatorii au reust sa creeze piele artificialaIncepand de acum doi ani, intr-un laborator din Iasi se lucreaza pentru obtinerea pielii artificiale. In prezent se fac teste pe animale, dar peste doi ani pielea produsa in eprubete ar putea fi folosita in cazul pacientilor cu arsuri. Procesul incepe cu realizarea unei matrici speciale pe care apoi sunt puse celule, acum de origine animala, in viitor ale persoanei care ar avea nevoie de un transplant.

“Nu e usor de obtinut astfel de suporturi, fiindca ele trebuie sa fie biocompatibile, celulele trebuie sa adere la astfel de matrici si sa supravietuiasca practic cu materialul viu”, a precizat prof. Liliana Verestiuc, prodecanul Facultatii de Bioinginerie Medicala Iasi.

Cei care lucreaza in acest laborator spun ca pana in 2016 va avea loc si primul transplant cu piele artificiala produsa la Iasi, asupra unui om.

In prezent, toate tesuturile artificiale folosite in spitalele din tara sunt importate la costuri foarte ridicate.

“Un centimetru patrat de piele artificiala ajunge pana la opt euro. Ceea ce ne dorim, ca si costuri, sa aducem tehnologia pana la jumatate din costurile actuale ale pielii”, spune prof. Liliana Verestiuc.
Premiera in Romania, la Iasi, cercetatorii au reust sa creeze piele artificiala

In urmatorii ani, laboratorul iesean isi propune si producerea de tesuturi de tip osos si de vase de sange.

Sursa: Digi24.ro

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top