Stiri

“Abordare Multidisciplinara in Psoriazis” la Iasi

“Abordare Multidisciplinara in Psoriazis” la IasiCine initiaza proiectul?Acest proiect este initiat de: Societatea Romana de Dermatologie (SRD) si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA, avand parteneri, compania LEO Pharma si lantul de farmacii Dona.
Ce este psoriazisul?Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, determinata genetic, care se manifesta pe piele, dar care are de multe ori cauze si manifestari sistemice. Psoriazisul este caracterizat de aparitia pe piele a unor pete rosiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii.

Exista numeroase tipuri de psoriazis si acestea se disting adesea, dupa localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenta si pozitionarea placilor tegumentare de psoriazis pot varia – anumite persoane pot avea o singura placa de psoriazis intr-o parte determinata a corpului, in timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toata suprafata corpului. In 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este insotit si de mancarimi ale pielii.

unnamed2

Psoriazisul a depasit de mult stadiul de „boala de piele”. Persoanele cu aceasta afectiune prezinta sau pot dezvolta comorbiditati (afectuni cardiovasculare, afectiuni oculare, afectiuni articulare, diabet, obezitate, boala Crohn) care o transforma intr-o boala cu rasunet sistemic. Netratat se asociaza cu: depresia, stresul, frustarea si afecteaza relatiile pacientului cu familia, prieteni, etc.

Ce urmareste proiectul?
Proiectul urmareste incurajarea pacientilor care sufera de psoriazis, sa se prezinte pentru consult la medicul dermatolog. Pentru ca psoriazisul nu este doar o afectiune dermatologica, propunem o abordare multidisciplinara, astfel pacientii vor beneficia de cate o consultatie gratuita la dermatolog, phiholog si nutritionist in urmatoarele orase: Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Timisoara.

Pacientii vor suna la numarul de telefon 0720.977.816, de luni pana joi intre orele 10:00-16:00 si vor fi programati pentru consultatii gratuite la specialitatile medicale mentionate mai sus.

Proiectul se desfasoara in perioada 01.04.2014-30.06.2014 cu posibilitate de prelungire.

Mesajele principale ale proiectului sunt:
 Mergi la medic, psoriazisul poate fi controlat!
 Mai mult decat atat, abordarea multidisciplinara poate tine boala sub control, mai usor!
 Psoriazisul nu este contagios!

Studii ingrijoratoare pentru bolnavii de psoriazis
Ultimele statistici arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului a inceput sa creasca substantial. Aceasta in contextul in care la nivel mondial unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de 5,5% la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4% – 3,3% pentru alti bolnavi in general.
Comparatia dintre psoriazis si alte boli cronice cu implicatii psihiatrice sugereaza ca psoriazisul poate afecta in mod grav calitatea vietii pacientului similar cu afectiuni grave precum: cancerul, afectiunile cardiace si depresia1.
(1)Finlay AY, Khan GK, Luscombe DK, Salek MS. Validation of sickness impact profile and psoriasis disability index in psoriasis. BMJ 1990:123:751-6):

Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rata de aparitie de 2% in populatia nord europeana si de 2% – 2,6% in populatia americana (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Aceleasi studii releva faptul ca 50% din pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca.

De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, iar 23% din pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic. Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu: artrite periferice/ spondilita/ sacroileita, dactilita/ tenosinovita/ entezita/ osteita/ periostita. Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce pot conduce la invaliditate.

Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare.
Studiile din SUA au arata ca pacientii ce sufera de psoriazis si artrita psoriazica (ambele boli inflamatorii) sunt mai susceptibili la aparitia unor alte boli ce includ: obezitatea, boala cardio-vasculara (BCV) si diabetul.

Dr. April W. Armstrong este autoarea principala a unui studiu publicat in mai 2012 in revista Dermatology. “Psoriasis Comorbidities” este un studiu al Fundatiei Nationale de Psoriazis facut pe 5,604 bolnavi de psoriazis intre 2003 si 2011. Studiul a demonstrat ca, cu cat psoriazisul este mai sever, cu atat mai mari sunt sansele de aparitie a comorbiditatilor.

,,Mesajul acestui studiu, spune Armstrong, ,,este ca pacientii cu psoriazis trebuie sa isi trateze nu doar afectiunea dermatologica ci si sa se testeze pentru comorbiditati.”
“Mesajul-cheie ar trebui sa fie ca desi nu stim inca de ce si cum aceasta legatura apare, stim ca ea exista, deci trebuie sa va informati si sa va evaluati factorii de risc” a spus Dr. Nehal N. Mehta, cardiolog. Detalii pe: http://apaa.ro/StiriMedicale/StiriMedicale.shtml.

,,Psoriazisul nu mai este considerat de mult doar o afectiune dermatologica, ne spune domnul Dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societatii Romane de Dermatologie.
,,De aceea, din ce in ce mai multi specialisti recomanda aceasta abordare complexa a psoriazisului.
Este bine stiut faptul ca majoritatea pacientilor cu psoriazis, au afectata calitatea vietii. Din pacate aceasta se datoreaza si celor din jur care din nestiinta sau din nepasare, trateaza acest pacient cu oarecare respingere.
Acest gen de proiecte pe care noi ca SRD, le vom initia, sper, din ce in ce mai des au si aceasta menire, de a populariza in masele largi, o idee corecta desprea aceasta afectiune: pacientii cu psoriasis, trebuie tratati corect, psoriazisul nu este contagioas, iar ei trebuie primiti fara cea mai mica retinere alaturi de noi la piscina, la saloanele de infrumusetare, etc.
Pe langa latura de afectare psihologica, din ce in ce mai mult s-a dezvoltat ideea ca pacientii cu psoriasis trebuie sa fie atenti la ceea ce mananca. Pana la urma alaturi de specialistul dermatolog care este in masura sa prescrie un tratament individualizat fiecarui pacient cu psoriasis si restul specialitatilor care pot ajuta in abordarea corecta a psoriazisului, este de dorit sa ne fie alaturi, pentru a reda pacientului cu psoriasis, o buna calitate a vietii.
Depasirea abordarii dermatologice a psoriazisului, datorata in principal, afectarii calitatii vietii acestor pacienti, impune abordarea multidisciplinara a acestei afectiuni.”

Despre Societatea Romana de Dermatologie
Societatea Romana de Dermatologie (SRD) este o asociatie profesionala si stiintifica a medicilor dermatovenerologi din Romania, fondata in anul 1928 si afiliata Asociatiei Medicale Romane (AMR). Colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV).

Presedinte: Prof. Dr. Alexandru Tataru
Secretar General: Dr. Alin Nicolescu
Site oficial: www.srd.ro
Site oficial: www.eadv.org

APAA
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) si-a inceput activitatea in martie 2011 din dorinta de a oferi suport persoanelor si familiilor celor afectati de aceste boli, ce se inscriu intr-o sfera larga de specialitati: dermatologice, endocrine, digestive, articulare, neurologice, vasculare, respiratorii, ale aparatului renal, etc.
Programele APAA includ: educarea, informarea, consilierea de specialitate, reintegrarea profesionala si sustinerea realizarii registrelor de pacienti.

Pentru a-si atinge obiectivele, asociatia incheie parteneriate cu ONG-uri, asociatii profesionale medicale, cu companii din diverse domenii, cu autoritati publice si locale.
In APAA pana in acest moment sunt inscrisi aproximativ 500 de pacienti, dintre care 320 cu psoriazis.

Membru in: APCR (Asociatia Pacientilor Cronici din Romania); ANBR (Asociatia Nationala de Boli Rare), membru aplicant IFPA (International Federation of Psoriasis Asociations);

Parteneri in proiect: LEO Pharma si Farmaciile Dona

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top