Stiri

General Motors vine la Iasi?

General Motors vine la IasiE posibil ca in urmatoarea perioada industria auto din Iasi sa se extinda. Se pare ca General Motors si-a manifestat intentia de a cumpara sau concesiona terenurile de la Fortus. Astfel, daca negocierile vor avea rezultate favorabile, in Iasi se vor fabrica masini low cost sub marca Opel. Evenimentul ar putea fi marcat cu crearea a 900 locuri de munca pentru inceput dupa spusele ziarului evenimentulzilei.ro.

Economia locala va creste odata cu relansarea platformelor combinatului Fortus. Noul model, ce se vrea a fi un concurent pentru modelele Renault la Fabricile “Dacia”, a fost gandit sa fie realizat pe o piata in colaps, cum e cea din estul Romaniei, pentru a avea costuri cat mai cazute. Oportunitatea de a beneficia de terenurile de la Fortus care au in apropiere cai ferate si soseaua de centura cu legatura spre granita de est a tarii, a fost privita drept profitabila inca de la inceputul ideii. Gasirea fortei de munca calificata nu pare a fi o problema pentru companie, din contra, este un obiectiv ce va fi atins foarte usor.

Piata automobilelor low cost este in crestere in Europa, tocmai datorita cererii ridicate. Noile masini construite in Iasi, urmeaza sa fie vandute pe intregul continent. Deschiderea spre exterior (caile de acces rutier si feroviar) a fost principalul atu pe care centrul Fortus l-a avut in momentul in care cei de la General Motors si-au indreptat atentia asupra lor. E o investitie mare, foarte importanta, care ne-ar ajuta foarte mult orasul, atat din punctul de vedere al economiei cat si al reputatiei.

General Motors vine la Iasi?

Mandria orasului e pe cale sa creasca datorita americanilor. Tot ce apartine fostului Combinat de Utilaj Greu ar putea fi transferat catre viitoarele spatii de lucru ale General Motors. Halele de productie, corpul administrativ, pavilionul central si terenurile de zeci de mii de metri patrati vor fi instrainate in speranta redresarii locului. E greu sa renunti la ceva atat de important, dar e mai bine decat sa il lasi sa moara ingropat in pierderi. Chiar un reprezentant al sindicatului a specificat intr-un interviu faptul ca e bine venit acest nou investitor care va da un nou suflu vechilor locatii, mai ales dupa anuntarea falimentului.

Bunurile Fortus, in valoare de peste 70 milioane de euro impreuna cu cei 500 angajati activi vor ajuta la construirea si dezvoltarea fabricii de masini low cost Opel. Spatiile vor fi reamenajate, reorganizate, pentru plierea pe noua activitate ce urmeaza a fi desfasurata in centru.

download

General Motors, cea mai mare companie privata cu profil industrial din intreaga lume, producatoare a marcilor Chevrolet, Cadilac, Pontiac, Oldmobile, Buick, vrea mai nou sa concureze autohtona Dacia pe piata Europei prin lansarea noului model Opel. Construita in 1908, compania a fost cea care a reusit sa puna bazele industriei automobilistice incepand cu America. Chiar si datele financiare ale acestora ne indeamna sa fim optimisti cu privire la viitorul Iasului: peste un milion de actionari, aproximativ 600.000 angajati si un profit mediu anuala de 1,46 miliarde dolari.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top