rent a car iasi iasi
Stiri

De astazi puteti vizita o parte din Palatul Culturii

De astazi puteti vizita o parte din Palatul Culturii
Dupa atatia ani de asteptare, astazi oficialitatile au deschis publicului o mica parte a Palatului Culturii, un mare fan al orasului Iasi si promotor al turismului de orice fel a publicat prima poza din interiorul Palatului.

Laudam initiativa deschiderii Palatului Culturii din Iasi dar totusi, dragii nostrii edili, taxa de vizitare de 20 de Lei pentru o aripa a holului si taxa de 5 Lei de fotografiere (pe asta sa zicem ca o inteleg)? Platim 5 Euro pentru a vizita o bucata de hol? Pai in cazul in care se deschide spre vizitare tot Palatul, atunci cat va fi taxa? Plus ca accesul in Palat se face prin santier..

De vizitat obligatoriu daca ajungi ca turist in Iasi

Palatul Culturii este creatia arhitectului I.D. Berindei si ajutat de catre A. D. Xenopol si Grigore Cerchez, a fost construit intre anii 1906 si octombrie 1925, acesta fiind inaugurat in 1926 de catre Regele Ferdinand al Romaniei. Palatul este asezat pe ruinele Curtii Domnesti medievale atestate documentar la 1434, iar stilul arhitectural este neogotic. In momentul de fata Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal National Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu precum si Centru de Conservare – Restaurare a Ptrimoniului Cultural, in aripa de nord – est se afla sediul Bibliotecii judetene Gheorghe Asachi. Din pacate din anul 2008, Palatul Culturii este in renovare si nu poate fi inca vizitat.

12010507_1177168385633801_9191513099303980204_o

In fata Palatului Culturii se afla statuia lui Stefan cel Mare. Edificiul a servit initial drept Palat Administrativ si de Justitie, din anul 1955 a devenit obiect cultural istoric, devenind in timp gazda unor importante institutii culturale din Iasi.

Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.

Complexul National Muzeal “Moldova” Iasi isi are sediul central in cladirea cunoscuta local drept Palatul Culturii si care gazduieste in prezent patru muzee : Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”, precum si Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top