Stiri

Blog Post: Scumpirea biletelor si modalitatile de plata pentru transportul in comun din oras

Cei de la Ziarul de Iasi au publicat propunerile de tarife si abonamentele propuse de CTP sau cum se mai numeste RATP-ul din Iasi in acest an pentru ca anul viitor exista posibilitatea sa aiba alt nume, nu de alta dar ne-am cam obisnuit, maine se va vota daca se merge cu aceste preturi sau nu.

Scumpirea ar trebui sa aiba loc in luna iunie si astfel biletul cu 1 calatorie va costa 2,5 Lei iar cel cu 2 calatorii ajunge la 5 Lei. Daca tot avem cel mai scump taxi din Romania, UBER-ul nu exista la Iasi, hai totusi sa avem si cel mai scump transport in comun din tara si nu de alta dar investitiile colosale in transportul modern si performant trebuie recuperat, la fel si gratuitatea pensionarilor din Iasi care nu stiu de unde tot apar pentru ca sunt din ce in ce mai multi.

Noutatea absoluta este faptul ca CTP (Compania de Transport Public) doreste sa introduca biletul cu o calatorie valabil timp de 120 minute si care va costa 2,5 Lei, indiferent de numarul de statii sau de transbordari.

Cea mai interesanta chestie o vad in urmatoarele doua abonamente, unul costa 20 Lei si este valabil pe o perioada de 7 zile, dar CTP vine cu super ideea de a face un abonament destinat turistilor ce costa 25 Lei si este valabil timp de doar 3 zile. Nu inteleg foarte bine logica celor doua pachete, dar sunt convins ca turistii, asta in cazul in care aleg sa viziteze orasul Iasi, vor alege acest pachet super rentabil din punct de vedere financiar.

30 autobuze electrice si 15 tramvaie noi la Iasi

Dincolo de toate astea, vor mai exista abonamente unice pe 6 luni ce costa 400 Lei, 12 luni cu un cost de 800 Lei (nu inteleg de ce mi-as bloca 800 Lei cand pot sa iau din 6 in 6 Luni, adica o reducere pentru ca platesc in avans pe 1 an de zile, unde e reducerea?) si se scot seturile (“cotorul”) de 10 bilete, acesta fiind foarte folosit, dar oficialii CTP, acei oficiali ce conduc regia de transporturi de zeci de ani dar asta nu mai conteaza, au explicat faptul ca vor sa inlocuiasca setul de 10 bilete cu abonamentul pe 7 zile. Acum suntem extrem de curiosi cum vor arata abonamentele astea? Vor fi niste carduri ce se vor scana prin contactless? Sau va fi o bucata de ziar cu o poza si o stampila, la fel ca in anii 1980/1990?

Dar din nou sa revenim.. in cazul pensionarilor si a elevilor sunt mentinute facilitatile anterioare prin oferirea de gratuitati, adica reduceri cu 50% a tichetelor de calatorie desi eu stiam ca pensionarii au gratuitate 100%. Da, au gratuitate chiar si intre orele 07:00 – 10:00 cand este cea mai mare aglomeratie posibila si imposibila, oare cum ar fi ca pensionarii sa aiba voie sa circule dupa ora 10:00 cand toata lumea ajunge la munca sau la scoala/facultate? Daca tot orasul Iasi este unul plin de tineri, oras studentesc, vrem turisti multi de ce nu avem un autobuz de noapte? Probabil este mai ok sa oferim facilitati pensionarilor in loc sa oferim facilitati acolo de unde se pot face bani pentru oras.

O parte din autobuzele ISUZU din Iasi au validatoare de bilete duale de ultima generatie si sunt curios daca functioneaza si cate sunt deja montate. Am inteles ca in zona Tudor Vladimirescu exista primul si singurul indicator digital ce afiseaza in cat timp ajunge autobuzul sau tramvaiul de care ai nevoie.

Aporpo.. cati dintre voi stiati ca exista WiFi de la Orange Romania, gratuit in autobuzele din Iasi? Oare ar fi util ca lumea sa stie asta? Turistii oare ar fi bine sa stie si ei de faptul ca pot avea internet gratuit in transportul public din Iasi?

Eu incerc sa imi dau seama de cateva chestii, orice oras care se doreste a fi productiv trebuie sa aiba transport in comun bun, dar dincolo de autobuzele astea noi Isuzu care chiar sunt super ok, curate, noi, moderne, chiar e o placere sa mergi cu ele, dar nu inteleg de ce s-a scos posibilitatea de a plati biletul cu o calatorie prin SMS? De ce la automatele de bilete nu se mai poate plati cu cardul? De ce in gheretele alea amarate nu se poate plati cu cardul?

Ruta autobuzelor este din Piata Unirii la festival si retur. O călătorie costă 2 RON. Nu sunt valabile alte abonamentele.

Eu inteleg scumpirile, dar nu inteleg de ce punem un turist german sau englez sa se duca la un schimb valutar sa schimbe bani ca sa poata plati 2,5 Lei pentru un bilet cu o calatorie?

Draga CTP, normal ar fi sa se ofere cateva facilitati si dupa aia sa scumpiti si cand zic facilitati nu ma refer neaparat la autobuze sau tramvaie noi ci posibilitati moderne de a plati aceste bilete.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top