Evenimente

Unde poti savura un Guinness de St. Patrick’s Day in Iasi pe 16 Martie?

St. Patrick’s Day este o sărbatoare populară și în România pentru că berea Guinness a facut-o cunoscută în ultimii ani. În lume, pe 17 martie, aproximativ 70 de milioane de oameni de pe 6 continente se adună și sărbătoresc evenimentul alături de cei mai buni prieteni cu o bere rece de la Guinness, în stil irlandez.

Și în 2019 oamenii se adună de St. Patrick’s Day sub mesajul „Let’s get together in a BREWMANCE made of more”, așa că vă invităm să sărbătorim cu totii pe 16 martie cu o bere Guinness în următoarele locații din Iași: THE TRUMPETS, BAR B2, RADIO GAGA, LEGEND și ROCK`N ROLLA și să dăm un Slainte, adică echivalentul lui Cheers în irlandeză!

Anul acesta, cei de la Guinness ne-au invitat să petrecem alături de cei mai buni prieteni de St. Patrick’s Day. Așa că, dacă ne vedeți în una din cele cinci locații de pe harta Guinness din Iași, haideti să bem o bere împreună și să petrecem în stil irlandez.

Pentru cei care vor să afle mai multe despre aceasta sarbatoare, în randurile de mai jos găsiti cateva informații foarte interesante despre această tradiție.

Știati ca..

 1. Sfântul Patrick nu a fost irlandez

Așa este, protectorul spiritual al Irlandei nu era nicidecum irlandez. Acesta s-a născut  în Țara Galilor.

 1. Numele lui adevărat nu era Patrick

În ciuda faptului că există peste 100 de variații masculine și feminine ale numelui Patrick. Nu era numele lui – numele său real era de fapt Maewyn Succat.

 1. Verdele nu a fost culoarea lui

În ciuda pălăriilor verzi, a hainelor verzi și a vopselelor verzi pentru față, St Patrick nu purta verde.

Veșmintele sale erau de culoare albastră, deși se știe că o pălărie sau o panglică verde se purta în ziua Sfântului Patrick încă din anul 1680.

 1. Irlanda nu deține cei mai mulți locuitorii cu părul roșu

Părul roșu este sinonim cu Irlanda. De fapt, Scoția are cei mai mulți locuitori cu părul roșu (13%), pe când în Irlanda doar 10% din populație are părul roșu.

 1. Patrick’s Day nu este considerată doar în Irlanda o sărbătoare națională

Este, de asemenea, o sărbătoare națională și pe insula Montserrat din Caraibe, o insulă mică, cu aproximativ 4.000 de locuitori, care a devenit locuința unui număr mare de emigranți irlandezi în secolul al XVII-lea.

 1. Prima paradă a zilei Sfântului Patrick nu a fost organizată în Irlanda

Prima paradă a zilei Sf. Patrick a avut loc la Boston, în 1737, și a fost rezultatul imigranților irlandezi care își sărbătoreau țara de origine, cultura și mândria patrimoniului lor. Acest eveniment a fost transformat în parade anuale în New York, Boston și Dublin.

 1. Doar 2 dintre membrii formației U2 au fost născuți în Irlanda

David Howell Evans, cunoscut sub numele de The Edge, s-a născut la Londra, iar părinții lui sunt galezi.

Adam Clayton, basistul U2, s-a născut în Oxfordshire, Anglia.

Doar Bono și Larry Mullen Jr. s-au născut în Irlanda.

 1. Irlanda nu este țara unde se consumă cel mai mult Guinness

Irlanda nu este cel mai mare consumator Guinness; din consumul global de Guinness, peste 30% din acesta este în Africa, unde se află trei dintre cele cinci fabrici de bere Guinness.

 1. Irlanda nu este faimoasă doar pentru berea Guinness. Uite și alte curiozități despre această țară:
 1. Stiai că Zorro a fost de fapt irlandez – William Lamport a fost născut în anul 1615, în Wexford.
 2. Dracula a fost creat de către autorul irlandez Bram Stoker.
 3. Pe lângă Guinness, irlandezii au fost implicați în alte câteva invenții, precum:
 • Fotografia color: John Joly a găsit o modalitatea de success, prin care să producă fotografii color dintr-o singură placă
 • Apeluri transatlantice: Lordul Kelvin Thomson a ajutat la implementarea cablului care se întindea de la Newfoundland la Valentia din County Kerry
 • Un leac pentru lepră: Vincent Barry a făcut o descoperire accidentală și miraculoasă, care poartă numele de compus B663. Acest compus va vindeca ulterior 15 milioane de oameni de această boală devastatoare.
 • Tractorul modern: Harry Ferguson a fost creatorul sistemului original Ferguson pentru tractor, același design de bază pentru un tractor modern care este folosit și astăzi.
 • Submarinul: John Philip Holland a fost prima persoană care a lansat cu succes un submarin.
 • Statueta Oscar, înmânată la Premiile Academiei, a fost proiectată de Cedric Gibbons, care s-a născut la Dublin în 1893.

Curiozități despre Guinness.

Istoric

 • Această bere a fost preparată pentru prima oară în 1959 cu scopul de a celebra împlinirea a 200 de ani de la momentul în care Arthur Guinness a semnat contractul de închiriere al fabricii de bere din St. James’s Gate în Dublin.
 • Brandul Guinness a produs bere chiar și în urmă cu 200 de ani de la inventarea berii iconice nitrogenate Guinness Draught, iar Guinness Extra Stout și Guinness Foreign Extra Stout precedă cu mult apariția Guinness Draught.

Producție

Realizată din 4 ingrediente naturale (apă, orz, hamei și drojdie), Guinness este cea mai populară bere brună din lume. Această bere iconică este produsă în 49 de locuri din lumea întreagă și comercializată în peste 120 de țări.

Consum

 • În 150 de țări din toată lumea, în data de 17 martie, se consumă în total mai mult de 13 milioane de pahare de Guinness.
 • “Turnarea perfectă” a unui pint de Guinness durează aproximativ 119.53 de secunde?

Culoarea

Majoritatea oamenilor cred că berea Guinness este de culoare negru închis. De fapt, aceasta are o nunață închisă de roșu rubin, care provine de la orzul prăjit.

Tehnologie

 • Berea Guiness a fost concepută cu o tehnologie ingenioasă, care nu se mai regăsește la niciun alt brand de bere. În fiecare doză de Guiness Draught se găsește câte o bilă albă din plastic care contribuie la servirea impecabilă a pintului de bere. Cum? Datorită azotului pe care îl conține, și a presiunii existente în doză, la momentul deschiderii acesteia, apar bulele și spuma cremoasă și catifelată, caracteristice berii Guiness.
 • Această invenție a câștigat Queen’s Award for Technological Advancement în 1991, iar în 2004 a fost numită “cea mai bună invenție din ultimii 40 de ani”, înaintea internetului și a telefonului mobil.

Turn green, drink pints of Guinness and party like the real Irish this weekend!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top