Evenimente

Cum se vor desfasura anul acesta Sărbătorile Iașului

Normele de protecție sanitară impuse de pandemie vor schimba modul de desfășurare a ediției din acest an a Sărbătorilor Iașului. Câteva dintre măsurile care privesc organizarea tradiționalului eveniment au fost detaliate de către primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă susținută sâmbătă, 19 septembrie.

Edilul – șef a anunțat că a avut o discuție prealabilă cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe marginea acestui subiect, decizia finală urmând a fi luată în zilele următoare.

Cu toate acestea, câteva măsuri sunt deja certe. Astfel, concertul care de obicei încheia partea laică a Sărbătorilor Iașului nu va mai avea loc, limita maximă de 500 de spectatori neputând fi impusă în condițiile în care audiența din anii precedenți era de ordinul zecilor de mii de oameni.

„De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice. Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat că Mitropolia Moldovei și Bucovinei și-a luat angajamentul ferm de a organiza pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

„Vor primi privilegiul de a se apropia de racla Sfintei doar cei care înţeleg să respecte aceste norme. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Pe de altă parte, Permanenţa Consiliului Eparhial Iaşi a hotărât ca, în acest an, cu prilejul Sărbătorii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor să nu acorde autorizaţii de vânzare a obiectelor de cult și a colportajului religios niciunei unități de cult, atât din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, cât și din cadrul altor eparhii.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top