Stiri

Vin banii europeni pentru terminalul T4 de la Aeroportul Iași

Cererea de finanțare din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii aeroportuare a fost aprobată. Amintim că prima etapă, care prevede construirea unui terminal de pasageri cu o capacitate de procesare a 3,5 milioane de pasageri pe an și extinderea parcării Aeroportului Iași, va costa 80 de milioane de euro, din care 75 la sută reprezintă fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare”. Celelalte 25 de procente, respectiv 20 de milioane de euro sau 100 de milioane de lei, vor trebui acoperite de regie. Practic, aerogara trebuie să încheie un împrumut de 80 de milioane de lei, restul banilor existând deja în cont. Vezi cum ar trebui sa arate Aeroportul International Iasi.

Participantii la licitația desfășurată de aerogara ieșeană sunt:

Strabag, companie care a realizat și extinderea platformei de staționare a avioanelor, de data asta în asociere cu încă 13 firme printre care se află Iașicon SA;

Eldiclau Prest – Habau, o asociere din care mai fac parte 11 companii – între care una din Italia și una din Austria;

asocierea Bog’Art, CON-A Operations, UTI Construction and Facility Management și Conest, alcătuită din 13 societăți;

– între care și Consitrans, firma care realizează și studiul de fezabilitate împreună cu proiectul tehnic al autostrăzii A8 între Ungheni-Iași-Moțca (intersecție cu A7) și SF-urile pe A7 între Ploiești și Bacău. Aeroportul Iași și-a stabilit ca termen 14 aprilie 2022 pentru evaluarea celor trei oferte depuse. Licitația organizată de către aerogară este cea mai mare lansată în anul 2021 de o autoritate din Iași și una dintre cele mai mari la nivel național, având în vedere valoarea estimată a contractului: 351 milioane lei, fără TVA.

Noul terminal va avea facilitate de îmbarcare prin tuneluri, în premieră pentru aeroportul din Iași. În total, T4 va avea șapte porți de îmbarcare.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top