Auto - Moto

Ghidul Formula 1 – Schimbari de Regulament

In rândurile următoare, Ciprian Condea vă propune să trecem rapid printre cele mai importante schimbări pe care le va aduce sezonul 2022 pentru Formula 1. Este un an cu multe schimbări, un an așteptat de mulți și care poate aduce schimbări spectaculoase în ierarhii.

1. AERODINAMICĂ ÎMBUNĂTĂȚITĂ PENTRU A ÎNCURAJA RACING-UL

Începem cu ce este cel mai evident – design-ul nou al mașinilor. Această schimbare majoră a fost hotărâtă pentru ca noi să vedem mai multe dueluri. Nu v-ați săturat ca atunci când un duel devine din ce în ce mai interesant să auziți un mesaj team-radio de genul “Retrage-te la 2 secunde!”? Ei bine, asta ar trebui să devină de domeniul trecutului. Conform studiilor bazate pe peste 7.500 de simulări, monopostul din 2021 își pierdea cam 35% din downforce în momentul în care se afla la 20 de metri de mașina din față, în așa-numitul “aer murdar”. Acest procentaj creștea până la 47% în momentul în care se apropia la 10 metri de o altă mașină. Odată cu noile modele de anul acesta care se bazează pe fenomenul de “ground effect” (pe care îl voi dezvolta într-o clipă…), aceste procentaje ar trebui să scadă (în teorie) de la 35% la numai 4% pentru mașinile aflate la o distanță de 20 de metri una de cealaltă și de la 47% la 18% pentru cele aflate la 10 metri. Deci, ar trebui să fie o schimbare considerabilă. Repet, în teorie…

2. “GROUND EFFECT” – ÎNTOARCEREA ÎN… VIITOR

O să auzim des anul acesta de “ground effect”, concept la care Ross Brawn, Pat Symonds și Nikolas Tombazis au lucrat din greu încă din 2017. Am preferat să nu-l traduc în română pentru că parcă sună mai bine în engleză decât dacă aș spune “efect la sol”, dar o să încerc să-l explic. Pe scurt, se bazează pe îndreptarea elementelor aerodinamice spre sol ca să îmbunătățească downforce-ul atât pentru propria mașină, cât și pentru cea/cele din spate. Pentru prima dată acest sistem a fost implementat în anii ’70, atunci când mașinile arătau practic ca niște aripi de avion cu susul în jos. S-a renunțat la acest fenomen începând cu sfârșitul anului 1982 și până în acest an, deși acum mulți experți nu consideră că s-ar reveni complet la acele vremuri. Mașinile din acest an beneficiază de tuneluri aerodinamice create sub podea care le vor permite echipelor să genereze cantități generoase de downforce prin acest “ground effect”. Practic, partea de sub mașină va deveni sursa principală de downforce și va fi mai importantă chiar și decât elementele aerodinamice vizibile din exterior.

3. SIGURANȚA PILOTULUI, LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

Pentru că siguranța rămâne prioritatea principală în acest sport atât de periculos, șasiul modelelor din 2022 au avut parte de cele mai exigente teste de rezistență în caz de accident de până acum și se spune că unele echipe au avut chiar probleme să se ridice la noile standarde de siguranță din Formula 1 (deși toată lumea a negat asta). Partea frontală trebuie să absoarbă o cantitate de energie cu 48% mai mare decât la modelul anterior, iar partea posterioară, cu 15%. Ca urmare a accidentului lui Romain Grosjean din 2020 de la Sakhir, unitatea de putere ar trebui să se separe de șasiu într-o manieră sigură fără să avarieze rezervorul de combustibil în cazul unui accident suficient de grav. De asemenea, nasul mașinii a fost alungit pentru a dispersa energia în caz de impact frontal și lateralele întărite în caz de impact lateral, ca urmare a celor descoperite în cadrul anchetei FIA a accidentului fatal al lui Antoine Hubert din 2019 de la Spa.

4. GREUTATEA MINIMĂ A MONOPOSTURILOR, CRESCUTĂ, CRESCUTĂ ȘI… CRESCUTĂ ȘI MAI MULT

Greutatea mașinilor din acest an dă mari bătăi de cap echipelor. În regulamentul inițial al sezonului 2022 se hotărâse o creștere a greutății minime a monoposturilor de la 752 kg (2021) la 775 kg. Greutatea minimă reprezintă greutatea mașinii fără niciun strop de combustibil la bord, dar cu pneuri montate + pilot. Chiar și cu această creștere, echipele s-au plâns că nu au cum să facă o mașină atât de “ușoară”, așa că FIA a decis la începutul anului să crească și mai mult această valoare, până la 795 kg. În ciuda acestei schimbări, 9 din 10 echipe au declarat că mașinile lor cântăresc mult peste 795 kg, unele dintre ele chiar și cu peste 10 kg mai mult, așa că FIA este pe cale să anunțe o ultimă creștere până la 798 kg. Această schimbare va fi dezbătută în Consiliul Mondial al Sporturilor cu motor chiar în ședința din vinerea primelor antrenamente din Bahrain (18 martie). Sursele spun că este doar o formalitate și că se va permite această nouă schimbare de regulament.

5. PNEURI PIRELLI DE 18 INCI

Diametrul pneurilor a fost crescut de la 13 inci (33 cm) la 18 inci (46 cm), la care s-au adăugat și acoperitoare (capacele) de pneuri, la fel ca în sezonul 2009. Pneurile de 18 inci le-am mai văzut în Formula 2, acolo unde au fost introduse încă din 2020 pentru a se testa comportamentul lor. Inițial, se propusese ca încălzitoarele (păturile) de pneuri să fie interzise de anul acesta, dar decizia a fost întoarsă de Pirelli care s-a opus acestei schimbări. Totuși, încălzitoarele de pneuri vor fi standardizate, adică toate echipele vor trebui să folosească aceleași încălzitoare oferite de Pirelli și nu încălzitoarele proprii. S-ar putea ca din 2024 să se renunțe totuși la ele, dar până atunci mai e.

6. NOU FURNIZOR UNIC DE JANTE – BBS

Dacă furnizorul de pneuri a rămas același din 2011 încoace, Formula 1 va trece din acest an la un furnizor unic de jante. Japonezii de la BBS au semnat o înțelegere valabilă în următorii 4 ani. Până la această decizie echipele puteau opta pentru orice furnizor de jante doresc dintre cele 4 companii care își ofereau serviciile, O.Z. Racing (la care apelau Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, AlphaTauri, Alpine, Haas și Alfa Romeo), Enkei (McLaren), BBS (Aston Martin) și AppTech (Williams).

7. SCHIMBĂRI MINORE ÎN FORMATUL WEEKEND-URILOR DE CURSĂ

Nu este o schimbare foarte importantă, dar trebuie menționată. În weekend-urile în care nu avem cursă de sprint, antrenamentele de vineri se vor desfășura după orele prânzului pentru ca dimineața să aibă loc conferințele de presă care erau programate de obicei joia. Astfel, dintr-un weekend de 4 zile cu sesiuni pe pistă doar în 3 zile, acum toate evenimentele vor fi înghesuite de vineri și până duminică, iar joia va deveni zi liberă atât pentru echipe, cât și pentru piloți, fani și reprezentanți ai mass-mediei.

8. CURSELE DE SPRINT, REVIZUITE

Cursele de sprint revin și în 2022, Formula 1 anunțând că acestea vor avea loc de data aceasta la Imola (etapa a 4-a), pe Red Bull Ring (etapa a 11-a) și pe Interlagos (etapa a 22-a). Sistemul de punctaj se modifică și el, primele 8 locuri fiind acum recompensate cu puncte, de la 8p pentru pilotul care va încheia cursa de sprint pe primul loc și până la 1p pentru ocupantul locului al 8-lea.

9. SISTEM DE PUNCTAJ MODIFICAT PENTRU CURSELE ÎNCHEIATE ÎNAINTE DE TERMEN

Ca urmare a celor întâmplate în M.P. al Belgiei de anul trecut, s-a aprobat schimbarea regulamentului sportiv în ceea ce privește sistemul de punctaj pentru cursele care se încheie din diferite motive înaintea numărului prestabilit de tururi. Conform noilor reguli, dacă o cursă se încheie cu un număr mai mic de două tururi de steag verde (deci fără Safety Car sau Virtual Safety Car), nu se va acorda niciun punct. Apoi, avem în felul următor:

Între 2 tururi și 24% din lungimea cursei:
Locul 1 – 6p
Locul 2 – 4p
Locul 3 – 3p
Locul 4 – 2p
Locul 5 – 1p

Între 25%-49% din lungimea cursei:
Locul 1 – 13p
Locul 2 – 10p
Locul 3 – 8p
Locul 4 – 6p
Locul 5 – 5p
Locul 6 – 4p
Locul 7 – 3p
Locul 8 – 2p
Locul 9 – 1p

Între 50%-74% din lungimea cursei:
Locul 1 – 19p
Locul 2 – 14p
Locul 3 – 12p
Locul 4 – 9p
Locul 5 – 8p
Locul 6 – 6p
Locul 7 – 5p
Locul 8 – 3p
Locul 9 – 2p
Locul 10 – 1p

Între 75%-100% din lungimea cursei:
Locul 1 – 25p
Locul 2 – 18p
Locul 3 – 15p

Locul 10 – 1p

10. REGULA FOLOSIRII PNEURILOR DIN Q2 ȘI ÎN CURSĂ PENTRU PRIMII 10 PILOȚI, ELIMINATĂ

Din 2014 regulamentul spune că piloții calificați în Q3 trebuie să pornească în cursă cu pneurile folosite la stabilirea celui mai rapid timp personal din Q2. Toți piloții vor avea de acum dreptul de a pune pneuri noi la start, de orice compoziție doresc.

11. PROCEDURA DE RESTART DUPĂ SAFETY CAR, MODIFICATĂ

Fără îndoială, cel mai discutat eveniment al sezonului trecut a fost cel petrecut chiar în finala de la Abu Dhabi, eveniment în urma căruia Michael Masi a plătit cu postul său. Schimbarea hotărâtă de FIA în legătură cu procedura de restart nu este una semnificativă, dar ar fi putut să facă diferența în lupta precedentă pentru titlu. Începând din acest an, Safety Car-ul va fi scos de pe pistă la un tur după ce toate mașinile ”întârziate” vor primi instrucțiunea de a depăși plutonul.

12. DISCUȚIILE DINTRE ECHIPE ȘI FIA, DIN NOU PRIVATE

Un lucru care cu siguranță că a contribuit în sens pozitiv la experiența de vizionare a curselor pentru telespectatori va fi eliminat începând cu acest an, astfel că discuțiile dintre echipe și conducerea cursei vor fi din nou private pentru a-l proteja pe directorul de cursă de orice fel de presiune în luarea celor mai corecte decizii. Echipele vor putea comunica în continuare cu conducerea cursei, dar sub îndrumarea unui protocol strict. Așadar, mesaje precum “No, Mikey, no, no, Mikey, that was so not right!” vor fi de domeniul trecutului. Scuze, n-am putut să mă abțin… Posted image

13. SE ÎNFIINȚEAZĂ “V.A.R.”-UL FORMULEI 1 – V.R.C.

Odată cu schimbarea directorului de cursă, șefii Formulei 1 au decis ca măsură de “back-up” și înființarea unei camere speciale numită Virtual Race Control (VRC), similară cu VAR-ul din fotbal, acolo de unde membrii acesteia se vor asigura că directorul de cursă aplică corect fiecare literă a regulamentului. Camera VRC se va afla într-un birou FIA din afara zonei circuitului și va fi în strânsă legătură cu directorul de cursă în timp real utilizându-se “cele mai moderne unelte tehnologice disponibile la ora actuală”, conform spuselor președintelui FIA, Mohammed Ben Sulayem.

14. FORMULA 2 ȘI FORMULA 3, DIN NOU ÎMPREUNĂ

După ce în 2021 s-a încercat o separare să o numim cel puțin “neinspirată” a celor două serii suport, cu 3 curse per weekend și o combinare cu W-Series, anul acesta vom avea din nou curse de Formula 2 și Formula 3 în același weekend. De asemenea, se va reveni la formatul de două curse per weekend, una de sprint (sâmbătă) și una principală (duminică). Grila de start pentru cursa principală va fi stabilită în urma calificărilor de vineri în cazul ambelor competiții, în timp ce grila de start a cursei de sprint va consta în inversarea rezultatelor din calificări a primilor 10 clasați pentru Formula 2, respectiv a primilor 12 clasați pentru Formula 3.

Sursa: Ciprian Condea

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top