Stiri

Topul ajutoarelor primite de fermierii ieșeni

În Iași, cei care domină beneficiile subvențiilor agricole și măsurile de sprijin de la UE, acoperind atât sectorul vegetal, cât și cel zootehnic, au reușit să adune anul trecut sume impresionante de peste 6 milioane de euro. Un top al celor mai mari beneficiari ai subvențiilor agricole în Iași pentru anul 2023 a fost alcătuit de Ziarul de Iași, punând în evidență fermierii locali care au reușit să atragă cele mai mari sume de bani.

Principiul „banul tot la ban trage” pare să se aplice și în domeniul agricol. Numeroși fermieri cu afaceri în județul Iași, atât în agricultura vegetală, cât și în cea zootehnică, au beneficiat, anul trecut, de sprijin financiar consistent de la statul român și de la Uniunea Europeană, totalizând peste 6 milioane de euro. Acești bani au alimentat conturile primilor 10 beneficiari cu cele mai mari subvenții și plăți compensatorii în agricultură pentru anul 2023. Deși majoritatea sunt cetățeni români și oameni de afaceri cunoscuți din Iași, în acest top se regăsesc și companii conduse de italieni. Chiar dacă mulți dintre acești fermieri conduc afaceri cu cifre de afaceri impresionante, subvențiile agricole sunt întotdeauna binevenite, ajutând la amortizarea pierderilor și susținând investițiile, așa cum apreciază unii dintre fermierii locali.

Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, primii 10 fermieri care au beneficiat de toate formele de sprijin în agricultură, în funcție de suma totală autorizată la plată pentru anul 2023, au primit subvenții cuprinse între 930.808,08 de lei și 8.708.134,84 de lei.

Pe primul loc în acest clasament se află SC FERMADOR SRL, care a primit suma de 8.708.134,84 de lei în calitate de sprijin pentru bunăstarea animalelor, acordat ca plată compensatorie pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de fermieri. Compania, condusă de Mihalache Anda Mihaiela și Mihalache Cătălin, activează în sectorul agricol de trei decenii și este specializată în prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre. Cu o cifră de afaceri de 224.735.813 de lei în 2022 și aproximativ 560 de angajați, SC FERMADOR SRL se numără printre cele mai prospere afaceri din Iași.

Locul secund în acest top este ocupat de AVI TOP SA, care a primit suma de 6.034.350,79 de lei în anul 2023. Compania, înființată acum 23 de ani, se ocupă cu creșterea păsărilor și este condusă de omul de afaceri Apostol Neculai, care deține 70% din acțiuni. Cu o cifră de afaceri în creștere, ajungând la 135.678.914 de lei în 2022, AVI TOP SA demonstrează o evoluție constantă în domeniul agricol.

Pe locul trei în topul beneficiarilor de subvenții agricole din Iași se află SC AGROINDUSTRIALA BUCIUM SA, care a primit suma de 5.337.123,95 de lei în 2023. Compania, înființată acum 33 de ani, se axează pe cultivarea strugurilor și este deținută de omul de afaceri Daniel Neculai Panaite. Cu o cifră de afaceri în scădere în 2022, ajungând la 17.740.102 de lei, SC AGROINDUSTRIALA BUCIUM SA se confruntă cu provocări specifice sectorului agricol, dar și cu oportunități de dezvoltare.

Următorul loc, în topul celor mai mari subvenții și măsuri de sprijin acordate în agricultură este ocupat, la Iași, de SC AGROCOMPLEX LUNCA PASCANI SA, cu suma de 2.682.087,98 de lei, un aport important atât pentru investiții cât și pentru acoperirea pierderilor, după cum ne spune chiar directorul companiei, Bogdan Pantazi.

Cotnari a primit subvenții de peste 1 milion de lei. Continuând topul celor mai mari beneficiari de subvenții agricole din Iași ajungem la SC COTNARI SA, care a încasat în 2023, un sprijin în valoare de 1.176.487,22 de lei.

Acestea sunt doar câteva exemple din topul fermierilor care au beneficiat de subvenții agricole în Iași pentru anul 2023, ilustrând diversitatea și importanța sectorului agricol în economia locală și națională.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top