Stiri

350.000 de persoane sunt aşteptate la Catedrala Mitropolitană cu ocazia pelerinajului religios de Sfânta Parascheva

Pelerinajul sacru către Sfânta Parascheva în Iași se anunță ca un adevărat eveniment de proporții, cu o anticipată participare de 350.000 de suflete convergând spre Catedrala Mitropolitană în decursul următoarelor nouă zile. Cu o așteptare ce pare a se întinde pe o durată de până la 20 de ore pentru a ajunge la sfânta raclă, acest pelerinaj devine nu doar o călătorie spirituală, ci și o experiență ce testează răbdarea și devotamentul celor prezenți.

Conform informațiilor furnizate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, entitate responsabilă cu menținerea ordinii publice pe durata pelerinajului, se conturează un moment de vârf în zilele de 13-14 octombrie, când se anticipează o prezență constantă de 50.000-60.000 de credincioși în coridorul către racla sfântă. Această afluență impresionantă va crea un șir uman de peste 3 km lungime, iar timpul de așteptare se estimează între 16 și 20 de ore.

Organizatorii estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa în total la acest eveniment, cu 20.000 de participanți în cadrul procesiunii “Calea Sfinților” de duminică, 8 octombrie, și aproximativ 90.000 de participanți în data de 14 octombrie, la cele două evenimente concomitente: pelerinajul către Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfânta Liturghie Arhierească desfășurată în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Pentru a preveni aglomerația și a evita incidentele, se va stabili un traseu unic de acces pentru pelerini, cuprinzând Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloşca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Pe întreaga durată a manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor, oferind asistență și îndrumare celor care solicită sprijin.

Pelerinajul către Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe în dimineața zilei de sâmbătă, când racla cu moaște va fi purtată într-o procesiune tradițională din Catedrala Mitropolitană și depusă într-un baldachin special pregătit, unde va rămâne până în 15 octombrie.

Citeste si:

În acest an, alături de moaștele Ocrotitoarei Moldovei, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Andrei Criteanul, provenind de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta). La data de 14 octombrie, începând cu ora 9:30, va avea loc slujba Sfintei Liturghii pe un podium amenajat pe Pietonalul Ștefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane, eveniment ce va fi transmis și pe ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași în mai multe locuri pentru a permite urmărirea și de la distanță.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top