Stiri

4 specii de pești care se pot pescui iarna

Pescuitul este o activitate relaxantă și distractivă, care poate fi practicată în orice anotimp. Chiar și iarna, când temperaturile scad și apa îngheață, există specii de pești care pot fi capturate cu puțină răbdare și echipament adecvat. 

Dacă ești pasionat de pescuit și vrei să îți îmbogățești cunoștințele și experiența, vei găsi în rândurile care urmează informații despre patru tipuri de pești care se pot pescui iarna, în funcție de mediul lor acvatic și de preferințele lor alimentare. De asemenea, vei afla și ce tehnică de pescuit este cea mai potrivită pentru fiecare dintre ei, precum și ce momeală este recomandat să folosești. 

  • Cleanul

Cleanul este un pește omnivor, foarte vorace, care se hrănește cu insecte, pești, broaște, raci, fructe, resturi vegetale și chiar șoareci. Mănâncă diferite tipuri de hrană, în funcție de sezon și de disponibilitate.

Cleanul este un pește activ pe tot parcursul anului, preferă râurile mijlocii, cu apă limpede și rece, cu fund nisipos, pietros sau argilos, fără mâl.

Iarna, cleanul se poate pescui cu voblere de diferite culori, cu fire textile sau de tip monofilament, cu o grosime maximă de 0.16 mm. Potrivit pescarilor experimentați, cele mai bune metode de pescuit clean sunt spinning, cu năluci artificiale, staționar, cu momeală vie și fly, cu imitații de insecte.

  • Crapul

Este un pește omnivor, care se hrănește cu plante, insecte, crustacee, moluște, pești mici și alte resturi organice. Este un pește lacom, care poate consuma până la 40% din greutatea sa corporală pe zi. 

Poate fi pescuit iarna în zonele cu apă adâncă, mâloasă, cu gropi, praguri sau copaci scufundați. Printre nadele care funcționează la crap în perioada rece a anului sunt groundbaitul, mămăliga, cerealele, peletele și boiliesurile – un sac de boilies 10 kg poate fi suficient pentru toată perioada iernii.

Este recomandat să se evite organizarea partidelor de pescuit atunci când vremea este în răcire accentuată. Pentru sesiunile scurte, este indicat pescuitul de intercepție cu momitoare, iar pentru cele lungi, o perioadă scurtă de nădire, urmată de monturi cu plumb și boilies.

  • Bibanul

Trăiește în râuri, lacuri și iazuri, unde se hrănește cu insecte, crustacee și pești mici. Se reproduce în aprilie-iunie, depunând icrele pe plantele subacvatice. Este un pește apreciat pentru carnea sa gustoasă și pentru lupta sa aprigă cu undițele pescarilor.

Odată cu lăsarea frigului, bibanii se deplasează către zonele mai adânci ale apei, unde, însă, hrana nu este atât de abundentă, astfel încât peștii vor fi receptivi la aproape orice fel de momeală.

Este recomandat ca partidele de pescuit la biban în sezonul rece să se organizeze spre mijlocul zilei, atunci când este mai cald. Pentru capturarea sa se poate folosi tehnica spinning, cu echipament ultra-light pentru năluci mici și fir monofilament de 0.12-0.14 mm sau echipament light, cu năluci mai mari, de 5-7 cm și fir monofilament de 0.14-0.18 mm.

  • Știuca

Denumită și „rechinul apelor dulci”, știuca este răpitorul care atacă nu doar peștii, ci și păsările și mamiferele care trăiesc în apă, fiind cunoscute cazuri în care a atacat chiar vidrele. Este un pește apreciat pentru carnea sa albă și gustoasă, dar și pentru puterea cu care se opune capturării.

Se poate pescui pe toată durata iernii, dar cea mai bună perioadă este, potrivit pescarilor experimentați, cea de după prima gheață, care poate dura până la trei săptămâni. Din cauza faptului că are nevoie de energie suplimentară pentru maturizarea icrelor, știuca poate petrece mai mult timp la suprafața apei pe vreme rece.

Se poate pescui cu swimbait articulat suplu, prin jerk-uri moderate, urmate de stopări scurte sau voblere cu vibrație redusă. Sunt ideale lansetele mai ușoare, de până la trei metri, firul monofilament de 0.30 mm și cârlige standard, cu contraspini sau ancoră dublă ori simplă. 

Pescuitul în anotimpul rece este o activitate care necesită răbdare, pasiune și cunoștințe. Nu este ușor să găsești și să capturezi peștii care se adaptează la condițiile reci și schimbătoare ale apei. Dar dacă știi ce specii se pot pescui iarna, ce echipament să folosești și ce tehnică să aplici, poți avea parte de capturi memorabile și de momente plăcute pe malul apei.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top