Stiri

Întreținerea unei mașini electrice: ce se verifică în cadrul unei revizii

Când vine vorba de întreținerea unei mașini electrice, sunt câteva diferențe mari față de mașinile cu motoare termice, precum lipsa ambreiajului și a uleiului de motor, însă și destule asemănări. Uite ce se verifică la o mașină electrică în cadrul unei revizii periodice. 

Filtrul de aer și instalația de climatizare

Filtrul de aer se schimbă periodic, fie la un interval de un an de zile, fie chiar mai devreme, dacă mașina este condusă zilnic într-un oraș aglomerat sau staționează în zone cu foarte mult praf. Acesta poate fi standard sau cu carbon activ. 

Sistemul de climatizare la o electrică nu diferă foarte mult de cel instalat pe mașinile cu motoare termice. Prin urmare, se va verifica și completa agentul de răcire (freonul), care asigură confortul termic din habitaclu. 

O situație specială constă în verificarea sistemului de răcire destinat bateriilor. Dacă sistemul este unul pasiv, nu există costuri de întreținere. Pe de altă parte, un sistem activ de răcire, cu ventilator sau lichid de răcire (antigel), necesită mentenanță.  

Sistemul de frânare

Sistemul de frânare se aseamănă cu cel convențional, prezent pe mașinile cu ardere internă. Diferența majoră ar fi că electricele au sisteme de frânare regenerativă, ce ajută la încărcarea bateriei atunci când se ridică piciorul de pe pedala de accelerație. Practic, înlocuirea plăcuțelor de frână se poate efectua mult mai târziu decât în cazul unei mașini cu motor termic, deoarece pedala de frână se apasă mai puțin. 

Stilul de condus rămâne însă decisiv, prin urmare plăcuțele și discurile de frână se înlocuiesc la semne evidente de uzură constatate în service. Nu în ultimul rând, lichidul de frână se schimbă conform cerințelor producătorului. 

Suspensiile și direcția

Și o astfel de mașină are amortizoare, casetă de direcție sau pivoți, ceea ce înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, vor exista costuri legate de schimbarea acestora. Cu alte cuvinte, chiar și masinile electrice cele mai fiabile pot avea parte de reparații. 

Calitatea drumurilor, modul de exploatare și rezistența pieselor sunt factori importanți care determină aceste intervenții.   

Anvelopele

În funcție de greutatea mașinii, greutate stabilită în proporții mari de bateriile instalate pe șasiu, anvelopele se pot uza mai repede. Să nu uităm de faptul că o mașină electrică poate fi mai grea cu 20-30% decât o mașină termică. 

La uzura anvelopelor intervine și demarajul instant care caracterizează orice mașină electrică, indiferent de puterea bateriei. 

Bateria

Împreună cu motorul sau motoarele electrice, în funcție de model, bateriile sunt componente esențiale pentru funcționarea și autonomia unei mașini electrice. 

Din fericire, o mașină electrică nouă vine cu suficienți ani de garanție în ceea ce privește performanța bateriilor, respectiv capacitatea inițială. Majoritatea producătorilor auto oferă, în medie, 8 ani garanție sau limita a 160.000 de kilometri parcurși. De exemplu, un BMW electric i3 are 8 ani garanție. 

Totodată, bateriile au o durată de viață limitată, iar costurile de înlocuire sunt foarte mari în lipsa unei garanții oferite de producător. În plus, producătorii auto impun condiții stricte de încărcare și exploatare a bateriei, altfel există riscul pierderii garanției. 

Transmisia

Toate mașinile electrice au cutie automată de viteze, ceea ce înseamnă un nivel maximum de confort la volan. 

Totuși, lichidul din cutia de viteze necesită să fie schimbat periodic, conform indicațiilor fiecărui producător în parte. Nu trebuie neglijată această operațiune, dacă se dorește o funcționare corectă și o exploatare cât mai îndelungată a acestui tip de transmisie. 

Software-ul

Știm cu toții că mașinile din ziua de astăzi beneficiază de numeroase tehnologii la baza cărora stă o componentă software complexă sau un computer de bord.

La o mașină electrică, actualizarea software se poate face în cadrul reprezentanțelor sau centrelor autorizate, respectiv în mod automat, în situația în care software-ul mașinii se poate actualiza over-the-air. Evident, este de preferat ultima variantă. 

În concluzie, și o mașină electrică are nevoie de revizii periodice pentru a rula corespunzător pe drum. Costurile diferă în funcție de modelul de mașină, dar și de brandul pieselor și componentelor care necesită să fie înlocuite. 

Sursa foto: Shutterstock

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top