Stiri

5 mituri și legende fascinante ale Egiptului Antic

Multe persoane sunt pasionate de misterele Egiptului Antic și citesc cu plăcere foarte multe date despre această perioadă istorică înfloritoare pentru Egipt – informații certe, dar și mituri și legende asociate cu subiectul. Dacă unele detalii amănunțite sunt interesante mai degrabă pentru cei ce adoră să aprofundeze astfel de informații, există date pe care fiecare dintre noi trebuie să le știe ca parte a culturii generale.

Atrași de farmecul inegalabil al Egiptului, tot mai mulți oameni includ în prezent această țară pe lista destinațiilor de vacanță, iar pentru producătorii de filme și jocuri video legendele Egiptului continuă să fie o sursă nesecată de inspirație. Cele 3 filme din seria Mumia (1999-2008), Zeii Egiptului (2016) și The Mummy (2017) sunt o alegere foarte bună pentru cinefili, iar amatorii de jocuri video se pot „teleporta” în acest univers fascinant cu titluri precum Ankh: Curse Of The Scarab King, Sphinx And The Cursed Mummy, Lara Croft And The Temple Of Osiris sau Assassin’s Creed Origins.

Tematica Egiptului Antic este prezentă frecvent și în jocurile de păcănele online , acolo unde Novomatic și Play’n GO au reușit să combine în mod ideal misterele și elementele fabuloase cu partea ludică și amuzamentul în nemuritoarele Book of Ra și Book of Dead. Colecția este întregită de sloturi precum Egypt Sky, Egyptian Fortunes, Dawn of Egypt, Doom of Egypt, Coins of Egypt, Legacy of Egypt și altele.

Zei, faraoni, creaturi mitice – toate țin de cultura Egiptului Antic. Cu o civilizație a cărei evoluție este plină de mistere chiar și pentru arheologi și cercetători din prezent, Egiptul Antic propune diverse mituri și legende. Iată mai jos 5 dintre acestea:

  1. Isis și Osiris

Fiul lui Re, Osiris s-a căsătorit cu Isis, după care a devenit singurul conducător al Egiptului. Osiris a fost însă ucis de fratele său. Isis a folosit magia pentru a-i pune la loc corpul. Îmbălsămarea morților a devenit astfel o tradiție egipteană. Legenda cu privire la zeitățile Osiris, Isis, Horus și Seth, din mitologia egipteană a devenit una dintre cele mai importante legende ale mitologiei egiptene. Se poate citi online povestea completă, cu multe detalii ale luptei lui Isis, din iubire, pentru Osiris.

  1. Zeul soarelui

Ra (numit și Re) este zeul soarelui din Egiptul Antic. El este una dintre cele mai vechi zeități din panteonul egiptean. Ra a fost asociat cu focul, iar egiptenii credeau că Ra naviga pe o barcă, zilnic. În fiecare dimineață, înainte de a se putea ridica dinspre est, Ra se înfrunta cap la cap cu Apep, oponentul adevărului și al luminii, care era înfățișat ca un șarpe enorm. Legenda spune că în zilele în care au avut loc eclipsele și era întuneric, Ra a pierdut bătălia și barca lui a fost înghițită de Apep.

  1. Cartea lui Thoth

Zeu egiptean al lunii, al vorbitului și inventator al scrisului, Thoth apare în scrieri ca un bărbat cu cap de babuin. Cartea lui Thoth este considerată a fi cea mai veche carte interzisă. Se crede că este o carte plină de cunoștințele profunde și înțelepciunea pe care le aveau zeii Egiptului. Cartea lui Thoth este ascunsă pe podeaua râului Nil într-un set de cutii încuiate și este protejată de șerpi. Mulți faraoni au încercat să ajungă la această carte, dar fără succes. Evident, ideea este că toate cunoștințele pe care le deține cartea nu sunt menite să fie deținute de oameni.

  1. Khonsu

Khonsu este Zeul Lunii în Egiptul Antic și simbolizează trecerea timpului. Khonsu se referă la călătorii, la traversările nocturne ale lunii pe cer. Egiptenii credeau că apariția unei semiluni înseamnă că femeile au născut. Prin urmare, Khonsu a fost considerat un simbol al nașterii, al fertilității depline. Apare ilustrat ca un bărbat cu cap de șoim care purta un disc lunar.

  1. Pisicile și egiptenii

Se știe că, în Egiptul Antic, pisicile erau ocrotite, considerate adevărate zeități de care oamenii trebuie să aibă grijă. Totul pornește de la Bastet, zeița egipteană a domesticității, a nașterii, a căminului, a secretelor femeilor, a fertilității și a pisicilor, protectorul caselor împotriva bolilor și a spiritelor rele.

Zeița Bastet a fost descrisă ca o femeie cu cap de pisică, fiind – la fel ca o felină domestică – de obicei amabilă și docilă, dar uneori feroce.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top