Stiri

Îngrijirea veterinară a pisicii gestante 

Pisica ta va avea puișori! Sperăm că ai cântărit bine această decizie și că îți poți asuma îngrijirea acestora și plasarea lor în familiile potrivite când va sosi momentul, dar până atunci, să discutăm despre un subiect ceva mai presant: îngrijirea pisicii gestante. Desigur, vei spune că atâtea pisici nasc neștiute de nimeni prin subsolurile blocurilor și e adevărat: din nefericire, acest lucru se întâmplă! Dar tu vrei tot ce e mai bun pentru pisica ta, iar pentru ca gestația și nașterea să evolueze ca la carte, fără complicații, iar puișorii să fie perfect sănătoși, ai nevoie de sprijinul medicului tău veterinar. 

Nutriția pisicii gestante 

Gestația pisicilor durează, în medie, două luni. În acest scurt interval de timp, organismul pisicii tale va forma nu doar unul, ci trei, patru sau chiar mai mulți puișori perfecți. Acest efort semnificativ trebuie susținut cu ajutorul unei alimentații adecvate, reprezentată de o dietă bogată în nutrienți care va susține sănătatea mamei. O hrană de înaltă calitate, special formulată pentru pisici gestante, reprezintă cea mai bună alegere în acest sens. 

Mâncarea pentru o pisică ce așteaptă puișori trebuie să fie bogată în proteine de calitate, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale pentru dezvoltarea optimă a pisoilor. De asemenea, este important ca pisica să beneficieze ad libitum de apă proaspătă, hidratarea corectă fiind foarte importantă pentru sănătatea pisicii mamă.

Vaccinare și deparazitare 

O acțiune de deparazitare pisici este esențială înainte de gestație, pentru a preveni transmiterea paraziților de la mamă la pui. Medicul veterinar poate recomanda un program de deparazitare sigur pentru pisica gestantă, pentru a asigura sănătatea mamei și a pisoilor. 

Vaccinarea este recomandată înainte de gestație, astfel încât titrul de anticorpi ridicat al mamei să le ofere și puilor protecție până la vârsta la care, la rândul lor, pot fi vaccinați. Administrarea unor vaccinuri în perioada de gestație poate fi controversată: unele pot fi administrate în deplină siguranță, în timp ce altele ar putea prezenta unele riscuri. Medicul veterinar este cel mai în măsură să ia o decizie, în funcție de particularitățile fiecărui caz. 

Examinări regulate și monitorizare 

Pe toată durata gestației, pisica ar trebui monitorizată de către medicul veterinar. Aceste examinări pot include evaluări clinice, unele analize de sânge și examinare ecografică. 

Medicul veterinar poate oferi sfaturi și în legătură cu îngrijirea și nutriția pisicii gestante, în funcție de starea ei de sănătate și de stadiul gestației. Greutatea și comportamentul pisicii trebuie monitorizate pentru detectarea oricăror eventuale complicații. 

Managementul nașterii 

Consultațiile periodice efectuate la medicul veterinar vor aborda și subiectul pregătirii pentru naștere. Trebuie să găsești un spațiu sigur și confortabil, în care pisica să se simtă protejată în momentul fătării. Nu toate pisicile acceptă pregătirile făcute de către stăpân, caz în care e bine să observi care sunt preferințele ei și să încerci să te adaptezi. 

Dacă ai o pisică gestantă, trebuie să știi cât mai multe detalii despre semnele premergătoare nașterii și să fii pregătit pentru a interveni în cazul unor complicații. Stabilește un plan de urgență cu medicul veterinar, astfel încât să fie disponibile resursele și asistența medicală de urgență, în cazul în care este nevoie. 

Supravegherea postnatală 

În cazul în care fătarea a decurs normal, monitorizarea pisicii și a puilor este crucială pentru a identifica orice eventuală problemă sau complicație. Mama trebuie să primească o dietă nutritivă și suficientă, specială pentru pisicile care alăptează, iar puilor trebuie să li se asigure accesul către laptele matern. 

Medicul veterinar este cel mai în măsură să ofere sfaturi suplimentare despre îngrijirea mămicii și a puișorilor și poate fi implicat în orice eventuale probleme de sănătate ar putea apărea. 

Îngrijirea veterinară este esențială pentru bunăstarea pisicii gestante și a puilor săi. Medicul îți poate oferi sfaturi personalizate de îngrijire, indiferent care este problema cu care te confrunți. 

Sursa foto: Shutterstock 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top