Diverse

Alege o plasa umbrire de calitate pentru gradina ta!

Perioada de carantina ne-a facut pe toti mai gospodari, iar uni dintre noi au descoperit pasuni pe care nici nu stiau ca ar putea sale aiba. Gradinaritul s-a numarat printre activitatile cele mai comune in aceasta perioada. Desi cei care locuiesc la apartament s-au limitat doar la cateva ghivece in balcon, cei care locuiesc la curte si beneficiaza de o gradina generoasa, au investit in produse pe care le-au cumparat online pentru imbunatarirea gradinei. Plasa umbrire s-a numarat printre obiectele cel mai frecvent comandate, deoarece multe persoane au decis sa isi planteze propriile legume in curte. Insa pentru a obtine o crestere sanatoasa din partea rasadurilor de legume, oamenii au inteles ca trebuie sa investeasca inteligent in diverse lucruri pentru gradinarit.

La este buna o plasa de umbrire?

Plasa de umbrire este unul dintre cele mai simple sisteme de protejare a plantelor in fata calduri si este o metoda eficienta in special pentru culturile horticole. Prejudiciul cauzat de caldura excesiva este o problema care se simte din ce in ce mai mult in agricultura, asta din cauza schimbarilor climatice care au loc pe planeta noastra. Cresterea temperaturilor si cresterea perioadelor de seceta sunt evenimente care ar trebui sa ne intereseze pe toti.

Plasa de umbrire este solutia la una dintre cele mai resimtite probleme din agricultura si anume caldura intensa. De fapt, temperatura mediului este unul dintre factorii fundamentali pentru cresterea corecta a organismelor vegetale si, atunci cand vorbim despre culturi horticole, are o influenta mare asupra productivitatii.

Fiecare specie de plante are o temperatura optima de crestere in ADN-ul sau. Temperaturile minime si maxime, sub sau peste acestea, fac ca plantele sa sufere si sa le incetineasca cresterea. In esenta, expunerea plantei peste temperatura maxima de crestere pe o perioada indelungata provoaca stres mai mult sau mai putin sever. Mai mult, acest tip de problema este adesea asociat cu stresul apei, adica o disponibilitate redusa de a avea o sursa de apa. In mod clar, aceasta problema este resimtita in special in lunile de vara, cum ar fi iulie si august.

Majoritatea plantelor reusesc sa supravietuiasca la temperaturi cuprinse intre 0 si 40 ° C. Fac exceptie speciile tropicale si subtropicale care supravietuiesc chiar si la temperaturi care ating 50 ° C.

Indiferent de capacitatea de a supravietui, cu toate acestea, intervalul ideal de crestere este de la 22 la 30 ° C, in special in etapele dezvoltarii vegetative si infloririi. Starea de stres incepe sa preia o data ce este atinsa aceasta temperatura. Pana la atingerea a 30 ° C, eficienta fotosintetica a instalatiei creste proportional, dar incepe sa scada drastic odata cu cresterea caldurii.

Temperatura ambientala are influente deosebite asupra fluiditatii membranelor celulare. Aceste organe ale plantei sunt caracterizate in mod normal printr-o faza lichid-cristalina care permite miscarea proteinelor de membrana in dublul strat fosfolipidic. Aceasta permite schimbul regulat de ioni si molecule prin celule. Temperatura ridicata, pe de alta parte, genereaza o fluiditate mai mare a lipidelor membranare, cu pierderea in consecinta a functiilor fiziologice in celulele plantelor.

La temperaturi ridicate, mecanismul normal de fotosinteza nu poate inlocui carbonul folosit ca substrat pentru respiratie. Aceasta determina o scadere a rezervelor de carbohidrati si o pierdere a continutului de zahar in fructe si legume.

In natura, plantele pastreaza mecanisme naturale de aparare care permit depasirea problemei de stres termic. Planta reuseste sa activeze cai metabolice speciale, scazand sinteza proteinelor normale si crescand brusc cea a proteinelor particulare cunoscute sub numele de proteine de soc termic (HSP). Acestea ajuta celulele plantelor sa reziste la stresul termic.

In primul rand, pe organele vegetative ale plantei, poate sa inceapa degradarea mai mult sau mai putin severa. Apoi, deseori degenereaza intr-o veritabila ofilire care nu mai poate fi recuperata.

O alta deteriorare tipica cauzata de stresul termic este ondularea frunzelor.

Pe frunze se poate observa necroza pe marginile lamei frunzei, cu ingalbenire relativa. Daca caldura este puternica, ingalbenirea degenereaza intr-o adevarata arsura, care duce apoi la uscarea frunzei.

Cu toate acestea, apar probleme atunci cand acest stres apare pe o perioada prelungita. Din pacate, acest lucru s-a intamplat din ce in ce mai des in ultimii ani si provoaca daune foarte grave.

Pentru a proteja plantele de excesul de caldura, cel mai simplu sistem in horticultura pentru a face asta este utilizarea plasei de umbrire. Acestea sunt plasele clasice de plasa suficient de mari pentru a permite aerului sa circule. Acestea garanteaza in acelasi timp umbrirea campului si protectia impotriva soarelui. Datorita folosirii lor, va fi evitata arsura solara enervanta a fructelor si toate celelalte pagube din cauza caldurii. Umbrirea obtinuta folosind plasele scade, de asemenea, temperatura aerului, protejand in continuare campul.

Acest sistem se aplica cu usurinta pe campurile si gradinile de legume casnice de pe balcon sau terasa, deoarece este mai usor sa gasesti tinute si suporturi pe care sa asezi plasa de umbrire. Important este sa lasam zona protejata deschisa lateral si, deasupra, sa acoperim partea superioara.

O alta functie pe care o are acest tip de plasa este protectia impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile, cum ar fi grindina si ploile abundente. Adesea, de fapt, plasa de umbrire se mai numeste si grindina, un alt fenomen atmosferic care pune in pericol culturile noastre. Instabilitatea meteorologica care distinge anotimpurile noastre de vara face acum necesara utilizarea acestui tip de plase. Acest lucru permite evitarea fenomenelor precum gazduirea plantelor si deteriorarea frunzelor.

Plasa umbrire este o solutie relativ ieftina ce poate fi instalata cu usurinta in orice gradina, camp agricol sau balcon cu efecte care se resimt imediat!

 

 

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top