Sanatate

Amigdalectomia si adenoidectomia la copii: proceduri chirurgicale comune

Analize de sange

Amigdalectomia si adenoidectomia sunt doua proceduri chirurgicale frecvente in randul copiilor pentru a indeparta amigdalele si adenoida. Aceste proceduri sunt adesea necesare din cauza problemelor de sanatate care pot afecta functionarea normala a sistemului respirator si a celui imunitar al copilului. In acest articol, vom explora in detaliu aceste doua interventii chirurgicale, ce analize de sange sunt necesare inainte de operatii, cauzele care duc la necesitatea amigdalectomiei si adenoidectomiei, precum si bolile asociate acestor interventii.

Ce sunt amigdalectomia si adenoidectomia

Amigdalele sunt doua structuri, situate in partea din spate in gat, care au rol in sistemul imunitar al organismului. Acestea ajuta la combaterea infectiilor si produc limfocite, care sunt celulele albe din sange responsabile de apararea corpului impotriva bacteriilor si virusilor.

Adenoizii sau polipii pe de alta parte, sunt o masa de tesut limfoid situata in spatele nasului, in partea superioara a gatului. Adenoizii, la fel ca amigdalele, sunt implicati in apararea organismului impotriva infectiilor.

Amigdalectomia este procedura prin care amigdalele sunt indepartate, in timp ce adenoidectomia consta in indepartarea polipilor. Aceste proceduri sunt recomandate in cazul unor probleme de sanatate specifice si pot fi realizate separat sau in acelasi timp.

Analizele preliminare

Inainte de a decide daca amigdalectomia sau adenoidectomia este necesara pentru un copil, medicul va efectua o serie de analize si evaluari. Acestea pot include:

 • Examinarea fizica: Medicul va examina gatul si nasul copilului pentru a evalua dimensiunea si inflamatia amigdalelor si adenoidelor.
 • Istoric medical: Medicul va discuta cu parintii sau tutorii copilului pentru a obtine informatii despre istoricul medical si simptomele copilului.
 • Analize de sange: Analizele de sange pot fi necesare pentru a detecta eventuale infectii sau probleme imunitare.
 • Radiografii sau imagistica medicala: Uneori, se pot efectua radiografii sau scanari pentru a evalua dimensiunea exacta a adenoidelor si pentru a investiga eventuale probleme legate de respiratie.
 • Evaluarea somnului: Daca se banuieste ca copilul are apnee in somn din cauza adenoidelor marite, se poate efectua o monitorizare a somnului pentru a evalua gravitatea problemei.

Cauzele care duc la amigdalectomie si adenoidectomie

Exista mai multe motive pentru care un copil poate necesita amigdalectomie sau adenoidectomie. Iata cateva dintre cele mai comune cauze:

 • Infectii recurente ale gatului: Daca un copil sufera de infectii severe ale gatului sau amigdalite recurente care nu raspund la tratamentul medical, poate fi necesara amigdalectomia.
 • Amigdale marite: Amigdalele excesiv de marite pot determina dificultati la inghitire si respiratie, ceea ce poate necesita indepartarea lor.
 • Adenoizi mariti: Adenoizii mariti pot cauza congestie nazala persistenta, dificultati de respiratie si probleme de vorbire.
 • Apneea in somn: Copiii cu adenoidectomie pot suferi de apnee in somn din cauza blocajelor cauzate de adenoizi, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare si de comportament.
 • Tumori benigne sau maligne: Desi rare, pot aparea tumori ale amigdalelor sau adenoidelor care necesita indepartare chirurgicala.

Bolile asociate amigdalectomiei si adenoidectomiei

Amigdalectomia si adenoidectomia sunt proceduri medicale sigure, dar pot exista unele complicatii posibile, cum ar fi:

 • Durere si disconfort: Copilul poate experimenta durere in gat si disconfort pentru cateva zile dupa procedura.
 • Sangerare: Sangerarea este o complicatie rara, dar posibila dupa interventie. Este important sa urmati instructiunile medicului cu privire la limitarea activitatii fizice si dieta in primele zile postoperatorii.
 • Infectii: Infectiile pot aparea dupa procedura, dar acestea sunt in general tratate cu antibiotice.
 • Modificari ale vocii: Indepartarea amigdalelor sau adenoidelor poate afecta temporar vocea copilului, dar in majoritatea cazurilor, vocea revine la normal dupa vindecare.
 • Probleme de alimentatie: Uneori, copiii pot avea dificultati in a manca sau a bea dupa procedura, dar acestea sunt, de obicei, temporare.
Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top