Stiri

Autoimunitatea și bolile de piele – ce trebuie să știi

Zona zoster, psoriazisul și lupusul sunt afecțiuni medicale diferite, dar au un lucru în comun: implicarea sistemului imunitar în declanșarea lor. Componenta autoimună este extrem de importantă în evoluția lor; descoperă care sunt similitudinile și diferențele dintre ele și ce poți face pentru a controla acutizările.

Implicarea sistemului imunitar

Toate cele trei afecțiuni menționate implică o reacție anormală a sistemului imunitar.

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii, în care sistemul imunitar declanșează o producție excesivă de celule ale pielii, ducând la formarea de plăci roșii, iritate, ieșite în relief, acoperite cu un strat solzos, albicios, de celule moarte.

Zona zoster este determinată de virusul varicelo-zosterian, care rămâne latent în organismul persoanelor care au avut varicelă. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, din motive variate, virusul prezent în stare latentă se reactivează și determină apariția leziunilor cutanate dureroase.

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, inima, plămânii și creierul.

Aspectul leziunilor cutanate

Deși toate cele trei afecțiuni evoluează cu leziuni la nivelul pielii, aspectul acestora este caracteristic și diferit.

În cazul lupusului, pot apărea erupții cutanate roșii, în special în zonele expuse la soare; în zona zoster, leziunile au aspectul unor vezicule dureroase, pe traseul unui nerv specific; în psoriazis, plăcile roșii, inflamate și solzoase pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe coate, genunchi și scalp.

Alți factori care influențează evoluția bolii

Deși autoimunitatea joacă un rol esențial în apariția și evoluția acestor boli, există o serie de factori de mediu sau de factori genetici care le influențează.

De pildă, în cazul lupusului, factorii genetici și expunerea la soare pot juca un rol important în declanșarea episoadelor. În zona zoster, expunerea anterioară la virusul varicelei reprezintă factorul de risc major. Dacă discutăm despre psoriazis, factorii genetici, stresul, infecțiile și traumatismele pielii pot contribui la declanșarea episoadelor.

Stilul de viață și controlul bolilor autoimune

Managementul bolilor autoimune se bazează pe o combinație de tratament medicamentos și schimbări ale stilului de viață; nici una, nici cealaltă, aplicate independent, nu au reușit, până în prezent, să ofere un nivel de control similar.

Alimentația este foarte importantă în gestionarea bolilor autoimune. Dieta Protocol Autoimun se bazează pe consumul unor alimente despre care se consideră că atenuează nivelul de inflamație din organism și eliminarea celor cu efect proinflamator. Dieta fără gluten este o altă opțiune pentru persoanele care suferă de boli autoimune – un medic specialist sau un  nutriționist sunt cei mai în măsură să îți facă recomandări adecvate.

Managementul stresului este esențial în gestionarea bolilor autoimune. Echilibrul între muncă și timpul personal, evitarea factorilor de stres ori de câte ori este posibil, practicarea tehnicilor de relaxare sunt doar câteva dintre metodele de management eficient al stresului.

Exercițiile fizice regulate contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și la îmbunătățirea stării generale, fizică și psihică. Se recomandă exerciții fizice moderate, aerobice, de tipul mersului pe jos, înotului sau ciclismului.

Un program de odihnă adecvată, care pornește de la un somn odihnitor, este esențial pentru susținerea sistemului imunitar și pentru reducerea inflamației. Expunerea la soare se face cu măsură și numai după aplicarea cremei cu SPF; renunțarea la fumat și la consumul de alcool sunt esențiale pentru modularea răspunsului imun.

Toate schimbările stilului de viață trebuie să se realizeze sub îndrumarea și monitorizarea medicului, deoarece nevoile individuale variază în funcție de afecțiune și de starea de sănătate individuală.

Deși sunt entități patologice diferite, psoriazisul, zona zoster și lupusul eritematos au unele elemente comune pe care le-am menționat deja. Totuși, ele necesită abordări diferite din punct de vedere al tratamentului. Medicul este cel mai bun partener în demersul tău terapeutic, dar succesul acestuia depinde de consecvența cu care ești dispus să implementezi unele schimbări în materie de stil de viață.

Sursa foto: Shutterstock

Aboneaza-te la newsletterul orasului Iasi / Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top