Evenimente

Balul Mascat Francofon 2010

afis-teasing-bal-mascatAsociatia Studentilor Francofoni din Iasi (ASFI) , organizatie creată în data de 6 noiembrie 2001 la initiativa Nataliei Duplaissy, lector de limba franceză la Facultatea de Litere din Iasi, este o organizatie non-guvernamentală, apolitică si nonprofit, cea mai veche asociatie cu profil francofon din tară si una dintre cele mai active ONG-uri din Iasi. Din septembrie 2007, ASFI este membră a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR), cea mai mare federatie natională, care apartine ESU – “European Students Union “.
Misiunea ASFI este aceea de a crea un mediu de contact, de actiune socială si culturală pentru toti studentii francofoni din Iasi. Asociatia organizează mai multe tipuri de activităti : sociale, organizationale, evenimente culturale si de divertisment, informare si documentare pe domenii de studiu.
Organizatia comunică îndeaproape cu celelalte asociatii cu profil francofon din România si realizează manifestatii atât la nivel national cat si international ( “Tineret în Actiune” ) care au rolul de a consolida rolul asociatiei în domeniul social si în mobilitatea interuniversitară.
Ca si mod de recrutare, ASFI caută persoane disponibile să ne sustină si să participe împreună cu noi la dezvoltarea conceptului de “Francofonie”.
În perioada imediat următoare, Activitatea Asociatiei Studentilor Francofoni din Iasi va fi foarte bogată, concretizându-se atât în proiecte cu vechime ale asociatiei cât si proiecte nou implementate în acest an, urmărind recunoasterea si mediatizarea lor la nivel local si national, pentru asigurarea succesului asteptat.
1. Balul Mascat Francofon : 18 martie 2010, a – VII – a editie a acestui eveniment, organizat în luna manifestărilor dedicate francofoniei. Scopul evenimentului îl constituie crearea unei atmosfere relxante pentru toti studentii ieseni, mediu în care fiecare îsi poate pune imaginatia în aplicare la cote maxime, devenind pentru o seară personajul pe care îl visează si îl admiră. Pentru câteva ore, viata cotidiană ieseană va fi schimbată cu una de basm.
Proiectul doreste să implice un număr cât mai mare de studenti din tot Iasul, antrenându-i în concursuri cu specific si creând un mediu propice pentru interactiunea studentilor din toate universitătile iesene si chiar cu studentii Erasmus veniti în România. Balul mascat Francofon este un eveniment singular la nivelul Iasului prin care se doreste promovarea valorilor francofoniei într-un cadru plin de istorie si încununat artistic precum ’’Sala pasilor pierduti’’ a Universitătii ’’Alexandru Ioan Cuza’’. Evenimentul a fost realizat an de an cu sprijinul Universităţii.

afis-teasing-bal-mascat

2. Zilele Studentului Francofon : 23 – 25 martie 2010, proiect aflat la prima editie, prin care ne propunem să obţinem un feedback pozitiv de la publicul nostru ţintă, reprezentat de totalitatea studenţilor din Iaşi (publicul primar si secundar). Cei aproximativ 1500 de studenţi care vor fi implicaţi direct în desfăşurarea acestui proiect vor beneficia de o informare obiectivă, aprofundată a ceea ce înseamnă francofonia .
Proiectul se desfăsoară pe parcursul a trei zile si implică workshop-uri de teatru, proiectie de film, training-uri, spectacole stand up comedy. Pe lângă acestea, participantii vor fi antrenati în concursuri Ford Boyard, motivati de contratimp si probe diverse de orientare în oras. Alături de aceste activităti se va desfăsura la nivelul Iasului si actiunea ecologică ”O cărămidă pentru apă”, având ca scop derularea unei campanii pentru reducerea consumului de apă.
În ultima zi destinată ZSF va avea loc festivitatea de premiere pentru Echos Francophones, un alt proiect de traditie al asociatiei noastre, desfăsurat la nivel national.
3. Echos Francophones : 8 martie – 25 aprilie 2010, a V- a editie, concurs national de poezii în limba franceză, adresat liceenilor si studentilor din întreaga tară. Proiectul are ca scop implicarea tinerelor talente în promovarea propriilor creatii în limba franceză, fiind jurizat de profesori si oameni de elită din domeniul francofoniei locale si încheiat cu o festivitate de premiere în onoarea câstigătorilor, acordându-se premii substantiale. Premiantii, veniti şi din alte orase din tară, vor fi familiarizati cu viata studentească ieseană.
Alaturi de aceste proiecte pe care le avem în vedere ca organizatori principali, participăm si la alte proiecte locale în calitate de parteneri, alături de Centrul Cultural Francez, Casa de Cultură a Studentilor, alte asociatii iesene :
4. Primăvara poetilor : 8 – 10 martie 2010, proiect organizat de Centrul Cultural Francez, la care asociatia noastră va participa cu :
• O conferintă de deschidere pentru promovarea asociatiei si a ideei de francofonie si pentru lansarea apelului de participare la Concursul National Echos Francophones
• O seară tematică – ”L’Echos du Café poétique” – organizată pentru iubitorii de poezie de toate vârstele, de promovare a lirismului într-un cadru adecvat.
5. Cafe Kultour : 11 – 30 aprilie 2010, proiect organizat de Centrul Cultural Francez, la care ASFI participă în fiecare an ca partener, organizând diverse seri cu teme nonconformiste, ce diferă de la an la an. Exemple în acest sens sunt Soiree Africaine, Soiree Blanche et Noir sau Soiree Folk, destinate în special studentilor si organizate în multiple cafenele iesene, în functie de tematica stabilită.
6. FestudIS : 9 -16 mai 2010, evenimentul este lansat de către Casa de Cultură a Studentilor odată cu ziua Europei, implicând toate organizatiile iesene, ce vor participa cu proiecte si activitati specifice fiecareia. ASFI va participa ca în fiecare an cu actiuni personale sau în colaborare cu alte organizatii din Iasi, sustinându-se reciproc în proiectele comune si cele individuale. Având în vedere activitatea ASFI la editia anului 2009, când a obtinut locul III la premierea festivalului în urma actiunii individuale ”Maratonul FestudIS” si a colaborării la seara de “Umor Caritabil”, “Medieval body painting”, “Miss FestudIS”, “Universitariada” şi “Liga se prezinta” cu ASB, LSETH si LSE, se poate observa rolul important al asociatiei noastre în acest proiect.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top