Stiri

Care a fost cea mai populară activitate în pandemie și ce beneficii are asupra psihicului?

Pandemia a influențat oamenii să găsească diverse activități terapeutice care pot fi desfășurate acasă, iar gătitul a fost de departe cea mai populară activitate recreativă. În pandemie chiar și cei care aveau în vremurile mai bune plitele învelite în țiplă au rupt folia pentru a da curs creativității gastronomice. 

Arta culinară îți antrenează creativitatea și te ajuta să combați stresul

Conform studiului realizat de Reveal Marketing Research, aproximativ 70% dintre români au gătit mai mult odată cu instalarea pandemiei, iar obiceiurile alimentare s-au schimbat, urmând o direcție mai sănătoasă. Mâncarea gătită acasă a ajuns să o întreacă în popularitate pe cea comandată, iar gătitul nu a avut doar un rol funcțional, ci și unul terapeutic. 

Nu trebuie să fii Gordon Ramsay pentru a crea rețete care întrec așteptările și îți redau starea de bine. Trebuie doar să lași creativitatea să te ghideze și să te asiguri că ai o bucătărie echipată. Cum cu o floare nu se face primăvara, o simplă plită nu ajunge pentru a da curs rețetelor care te poartă pe diverse continente și îți diversifică paleta. Ai nevoie de un aliat, iar un aragaz de pe Dexo în ton cu bucătăria personală și adaptat simțului tău estetic, va fi ajutorul de nădejde în aventurile tale culinare. 

Iată motivele pentru care ar trebui să faci puțină magie în bucătărie

  • Mesele gătite te conectează mai bine cu ceilalți 

Mancarea unește oamenii. Fie că gătești alături de cei dragi sau pentru prieteni, mesele pe care le pregătești te pot scoate din izolare. Dacă vrei mai mult entuziasm în bucătărie, poți forma o adevărată echipă de bucătari în zilele de weekend, punând fiecare membru al familiei să contribuie la crearea unui meniu special. În aceeași măsură, meniurile pregătite sunt un prilej perfect de a organiza o întâlnire cu prietenii cu care nu te-ai mai conectat de ceva vreme. 

  • Gătitul îți antrenează creativitatea

Se pare că gătitul are aceleași beneficii terapeutice precum scrisul sau artele plastice. Gătitul nu este o simplă rutină, nu degeaba chefii vorbesc cu patos despre arta gastronomică. În bucătărie te bucuri în toate etapele procesului de o varietate de culori, texturi și arome care prind viață în farfurie și îți delectează toate simțurile. 

 

  • Gătitul te ajută să creezi o rutină sănătoasă

Gătitul este cel mai bun remediu al unui stil de viață alert. Dacă rutina și sarcinile zilnice ajung să te copleșească, o masă pe care ți-o dedici ție te ajută să îți gestionezi mai bine timpul, să-ți canalizezi atenția pe nutriție și să prioritizezi mâncarea sănătoasă. Gătitul te ajută să fii mult mai atent în privința alimentelor pe care le consumi. Investind regulat o parte din timpul liber în pregătirea meselor sănătoase, vei deveni mai preocupat de valoarea nutrienților și mai puțin ispitit de tentațiile junk food. 

 

Gătind vei debloca noi rute ale creativității și îți vei recompensa corpul și mintea cu nutrienții necesari. Magia din bucătărie poate crea puțină dezordine, dar cu cele mai eficiente strategii pentru curățarea aragazului, îți faci bucătăria să strălucească instant și te bucuri de mai mult timp pentru tine. 

 

În cele din urmă, gătitul nu este o sarcină monotonă, ci o activitate recreativă care te ajută să obții rezultate neașteptate pornind de la zero. Dacă gătești lăsându-ți inspirația să te conducă spre rețetele care îți animă cel mai bine papilele gustative, îți folosești din plin creativitatea și obții rezultate concrete care îți asigură creierul că ai îndeplinit cu brio o nouă sarcină. Pe lângă asta,  întregul proces te ajută să te detensionezi și să dezvolți un nou mecanism de a contracara stresul.  

 

Sursa foto: Unsplash

 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top