Pentru antreprenorii de pretutindeni, sumele de bani neachitate la timp pot crea o mulțime de probleme. Atunci când pun bazele unui plan de afaceri, iau în calcul fluxul normal al cheltuielilor și al încasărilor, însă atunci când clienții sau furnizorii nu fac plata la timp, lucrurile încep să ia o cu totul altă întorsătură.
Știai că nu mai puțin de 70% dintre antreprenorii din România consideră că fenomenul întârzierii plăților sau chiar refuzul plăților reprezintă un obstacol destul de serios în calea unor investiții? Aceste investiții ar putea fi folosite pentru dezvoltarea firmei sau pentru crearea de noi locuri de muncă. Având în vedere acest lucru, atunci când firma ta nu își primește banii la timp, cel mai bine ar fi să ceri ajutorul unui avocat pentru a evita multiplele prejudicii ce îți pot fi aduse într-o astfel de situație.
Ce tip de datorii către o firmă pot fi recuperate cu ajutorul unui avocat?
Potrivit legii românești, există numeroase tipuri de datorii ce pot fi recuperate dacă apelezi la ajutorul unui avocat. Am întrebat mai mulți avocati din Suceava și am aflat că printre cele mai comune se numără următoarele:
- facturi fiscale scadente ce au rămas neachitate;
- contracte care nu au fost respectate de una dintre părțile semnatare, indiferent de motiv;
- sume datorate de pe urma unor contracte de prestări servicii, contract de închiriere sau hotărâri judecătorești;
- împrumuturi care nu au fost restituite până la termenul limită.
În toate cazurile de mai sus, dar și în orice alte creanțe, fără a se ține cont de natura lor, legea te poate ajuta să recuperezi suma care ți se cuvine. Nu uita să apelezi la ajutor specializat pentru a economisi timp și pentru a fi sigur că ieși câștigător cât mai repede.
Care sunt căile legale de recuperare a creanțelor?
Așa cum și avocatul îți va spune, există trei modalități principale de recuperare a creanțelor, după cum urmează:
- recuperare pe calea amiabilă;
- recuperare în urma unei acțiuni în justiție;
- executare silită.
În ceea ce privește recuperarea pe cale amiabilă, trebuie să știi că implică o procedură prealabilă promovării unei acțiuni în instanță. Va fi nevoie de derularea următoarelor acțiuni:
- redactarea de notificări și somații;
- contactarea debitorului prin toate mijloacele posibile cu scopul comunicării obligației de achitate a debitului restant;
- începerea negocierilor cu debitorii în vederea stabilirii unor termene de plată sau în vederea unui posibile eșalonări a plăților.
Dacă nu poți recupera creanțele pe cale amiabilă, va trebui să treci la acțiunea în justiție. Totuși, nu poți aborda oricum această problemă. Trebuie să găsești cea mai potrivită abordare care să ducă la recuperarea efectivă a creditului. Avocatul tău îți va explica în detaliu care este cea mai bună procedură, în funcție de tipul creanței.
A treia posibilitate de recuperare a creditelor implică executarea silită. Avocatul va redacta o cerere de executare în prealabil. Ulterior se va ocupa de supravegherea stadiului dosarului și va asigura menținerea unui contact permanent cu executorul judecătoresc.
Tot în sarcina avocatului intră și urmărirea activității lichidatorului judiciar. Acesta este responsabil de distribuirea sumelor rezultate din valorificarea activelor debitorului, în cazul în care vorbim despre proceduri de faliment sau de lichidare judiciară.
Indiferent de natura situației, nu poți lăsa totul în aer. Trebuie să intri în posesia sumelor de bani care ți se cuvin legal, iar dacă nu reușești să faci acest lucru pe cale amiabilă, adresează-te cât mai curând unui avocat specializat. Avocații din Suceava și nu numai sunt familiarizați cu astfel de cazuri, ceea ce înseamnă că au suficientă experiență pentru a soluționa în cel mai scurt timp cererea ta.
Nu uita că, indiferent de procedura aleasă, avocatul se va ocupa de redactarea și transmiterea acțiunilor în justiție împotriva debitorului. De asemenea, acesta te va reprezenta și asista în fața instanței în dosarul de fond, de apel sau de recurs, în cazul în care se ajunge în toate aceste stadii. Așadar, pentru binele companiei tale, apelează cât mai curând la ajutorul unui avocat!