Business

Care sunt functiile unui notar si cand devine necesare vizitele la biroul notarial?

un notar Bucuresti

Este suficient sa semnezi un act notarial pentru a deveni proprietarul unei case sau apartament. In prezent, notarul are functii extrem de importante. Permite, printre altele limitarea litigiilor sau evitarea pierderilor financiare. Din pacate, nu toata lumea stie cand si in ce situatii te poti baza pe ajutorul unei astfel de persoane. Cum arata o vizita la un notar Bucuresti ? Cand merita vizitat?

Un notar public isi indeplineste atributiile in temeiul Legii notarilor. Cel mai frecvent motiv pentru vizitarea unui birou notarial este pregatirea unui act notarial, adica un document necesar pentru desfasurarea anumitor activitati juridice. Cu toate acestea, un notar Bucuresti are o gama mai larga de sarcini. De asemenea, acopera chestiuni legate de mostenire sau inscrieri in registrul funciar si ipotecar.

Notar – cine este si ce face?

Astfel se defineste o persoana de incredere publica, ale carei sarcini includ, printre altele, pregatirea actelor notariale, copiilor sau extraselor. Remuneratia notarului este o taxa notariala – suma depinde, printre altele, de  tipul de activitate si valoarea acesteia. Notarul se obliga sa respecte cu strictete reglementarile aplicabile, sa mentina impartialitatea si sa pastreze secretul profesional deplin. Daca clientul sugereaza activitati ilegale, acesta trebuie sa refuze. Pentru incalcarea acestor reguli, notarul poate fi pedepsit cu inchisoare.

In conformitate cu prevederile actului mentionat anterior, notarul este responsabil pentru intocmirea de:

  • acte notariale,
  • certificate de mostenire,
  • acreditarile autenticitatii semnaturii,
  • verificari,
  • proiecte de acte,
  • extrase si copii,
  • conformitatea copiei documentului cu originalul,
  • aplicatii, inclusiv pentru o inscriere in registrul funciar si ipotecar.

In plus, un notar public este o persoana care intreprinde activitati legate de certificatele de mostenire sau cele legate de consiliul de administratie al unei intreprinderi succesive . Pentru ca testamentul sa fie considerat valabil, acesta trebuie redactat la notariat. El este vizitat si de oameni care doresc sa incheie contracte de casatorie inainte de nunta lor.

Ce este un act notarial?

Un act notarial este un document oficial intocmit de un notar public. Confirma efectuarea unui act juridic specific. In birourile unui birou notarial, sub forma de act, cel mai adesea se intocmesc testamente, contracte de donatie sau vanzare, contracte ipotecare, declaratii de acceptare sau respingere a mostenirii, precum si procuri. Majoritatea actelor juridice mentionate mai sus trebuie sa fie facute sub forma unui act notarial – rezulta din prevederile Legii notarilor. Exact acelasi act defineste si un act notarial ca un document care confirma exprimarea testamentului.

Cand sa mergi la notar? Merita sa vizitezi biroul, printre altele atunci cand vrei sa vinzi un teren, sa faci un testament, sa obtii o copie a unui certificat sau sa inchiriezi un apartament. Formularul notarial este necesar pentru infiintarea corecta a multor companii, inclusiv societati comerciale, societati pe actiuni sau societati cu raspundere limitata.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top