Stiri

Ce legatura exista intre steagurile din biserica si procesiuni

Multe dintre elementele din biserica au rol decorativ, sunt simboluri pentru diferite momente de insemnatate crestina, dar sunt si folosite in procesiuni. Putini stiu ca steagurile din biserica sunt numite si prapuri si joaca un rol important, desi simbolic, la diferite momente, printre care si atunci cand sunt oficiate slujbele de inmormantare.

Considerate obiecte de cult, astfel de steaguri respecta cerintele stricte cu privire la modul de realizare, de confectionare. Sunt atent cusute, au elemente decorative si central dispun de reprezentarea unei icoane. Acestea sunt brodate si este de preferat ca intr-un lacas de cult sa existe cel putin un steag cu icoana sfantului care patroneaza biserica. Altele sunt preferinte legate de scenele biblice, cu Invierea spre exemplu sau cele cu Maica Domnului sau cu Iisus.

Astfel de elemente sunt nelipsite din orice biserica. Sunt realizate cel mai adesea la comanda, de la producatori de nisa precum Crilovic. In functie de preferinte, culori, materiale, elemente decorative sunt stabilite preferintele si comanda este in scurt timp executata. Doar in cazuri exceptionale timpul de executie este mare, de cateva zile.

Ce rol joaca steagurile

Publicul crestin s-a obisnuit deja sa observe prapuri si obiecte bisericesti Crilovic prezente la procesiuni, la inmormantari sau pelerinaje. Rolul acestora consta in special in reprezentarea luptei duhovnicesti a binelui contra raului. La origine, steagul este element distinctiv si are o istorie indelunganta, inca din vremea bizantina.

Steagurile crestine erau folosite inclusiv la razboi, pentru ca armata sa fie protejata si sa invoce Sfantul Duh pentru ocrotire. Se obisnuia ca un astfel de steag sa aiba mereu un semn distinctiv, de la sfanta cruce si pana la elemente colorate sau alte simboluri. Ulterior, acesta a devenit obiect de cult, de veneratie si de procesiune.

Ceea ce astazi denumi prapur, adica steag bisericesc, este fuziunea intre steagul militar si influentele crestine. In trecut insa, acest element era scump si confectionarea implica costuri destul de mari, intrucat se foloseau numai materiale scumpe, fir de aur sau de argint la broderie. Pe masura ce au existat mai multe surse privind achizitiile de materiale, steagurile de acest gen au devenit si ele mai accesibile. Inaltate pe un suport din lemn, acestea sunt negresit scoase din biserica la marile sarbatori, la procesiuni. Este o bucurie ca un lacas de cult sa dispuna de mai multe astfel de steaguri.

Nu este exclus ca oamenii cu putere financiara sa doneze astfel de lucruri catre biserica. Acestia isi arata astfel aprecierea fata de biserica si comunitatea acesteia. Vor fi comandate de la producatorul pe care preotul paroh il cunoaste, intrucat negresit exista o colaborare cu un producator de nisa, privind vesmintele pe care le poarta. Amintind de un producator autohton, Crilovic, catalogul sau de oferte este generos si include nu doar obiecte bisericesti, acoperaminte, ci si vesminte preotesti brodate de la Crilovic sau cele tesute sunt spre vanzare. Toate acestea pot fi facute la comanda. Privind steagurile ce se vor dori a fi donate, este de preferat sa intrebati preotul despre ce icoana sa fie reprezentata pe acesta.

Simbol puternic pentru legatura intre om, credinta, cer si divinitate

Desi la prima vedere un steag este un element de decor, se pare ca in simbolistica acesta are o importanta mai mare. Este vorba despre legatura dintre cer si pamant; pentru ca tineste cerul, este purtata in sus, agatat pe lemn, indreptat spre cer, steagul bisericesc nu face altceva decat sa fie relevant pentru legatura ce exista intre cer si pamant, intre viata de aici si cea din ceruri.

Mai mult decat atat, aceste steaguri aduc in discutie lupta crestinismului, biruinta si forta divina ce trece de fortele raului. Asadar cu o semnificatie bogata din acest punct de vedere, meniti sa cinsteasca apartenenta la viata crestina, prapurii sunt o adevarata bucurie si insotesc fie cortegiul funerar, fir preotii care in procesiune scot din biserica cufarul cu osemintele unui sfant, fie la alte tipuri de evenimente speciale de acest gen. Acestia sunt purtati de barbati, tot timpul inainte de sirul de preoti si oameni ce iau parte la eveniment.

Atunci cand nu sunt folosite, prapurii sunt depozitati in pronaos. Pot fi chiar expusi, lipiti de perete.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top