Stiri

Ce sunt atacurile de panică și cum pot fi tratate?

Atacurile de panică devin din ce în ce mai frecvente, inclusiv la persoane tinere sau adolescenţi. Un atac de panică se manifesta prin transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii şi uneori senzaţie de greaţă plus multe alte senzaţii pe care le vom enumera mai jos, în acest articol. Poți afla totul despre atacurile de panică accesând https://putereamintii.ro/blog/tratamente-atacuri-de-panica/  

 Ce este atacul de panică?

Un atac de panică este un debut brusc al unui scurt atac de disconfort sau frică severă, însoțită de simptome somatice sau cognitive. Tulburarea de panică constă în atacuri de panică repetate, de obicei însoțite de teama de recurență sau comportament evitând situațiile care pot duce la dezvoltarea unui atac. Diagnosticul se bazează pe date clinice. Este posibil că atacurile de panică izolate să nu necesite tratament. În tratamentul tulburărilor de panică, este recomandată terapia medicamentoasă, psihoterapie, sau ambele.

Atacurile de panică sunt destul de frecvenţe, aproximativ 10% din populație îl are în timpul anului. Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament, doar unii dezvoltă o tulburare de panică. Tulburarea de panică este mai puțin frecventă, 2-3% din populație se încadrează într-o perioadă de 12 luni. Tulburarea de panică începe de obicei la sfârșitul adolescenței la vârsta adultă timpurie; femeile cad de 2-3 ori mai des decât bărbații.

Simptomele atacurilor de panică și tulburărilor de panică

Un atac de panică începe brusc și include cel puțin 4 simptome. Simptomele, de obicei, au vârf în termen de 10 minute, apoi treptat, pe o perioadă de câteva minute, ele dispar. În ciuda disconfortului uneori foarte puternic, atacurile de panică nu reprezintă un pericol pentru viață. Învață cum să acorzi ajutor în atacul de panică și vei putea fi mereu alături de persoanele care suferă de astfel de probleme.

Simptomele atacului de panică

 • Cognitive
 1. Frica de moarte
 2. Teama de a-ți pierde mințile sau de a pierde controlul
 3. Senzație ireală, neobișnuită, detașare de mediul înconjurător
 • Somatice
 1. Durere sau disconfort toracic
 2. Amețeli, instabilitate, slăbiciune
 3. Senzație de sufocare
 4. Senzație de febră sau frisoane
 5. Greață sau alte senzații neplăcute în stomac
 6. Senzație de stupoare sau furnicături
 7. Palpitații sau puls rapid
 8. Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație
 9. Transpirație crescută
 10. Tremor

Atacurile de panică pot apărea în alte tulburări de anxietate, în special în situațiile asociate cu principalele semne ale bolii (de exemplu, o persoană care se teme de șerpi poate dezvolta panică atunci când vede un șarpe). Cu o adevărată tulburare de panică, unele atacuri de panică se dezvoltă spontan.

Tratamente atacuri de panică

Unii pacienți se recuperează fără niciun tratament, mai ales dacă continuă să reziste situațiilor în care se observă atacuri de panică. La alți pacienți, în special la cei care nu sunt tratați, boala ia un curs cronic intermitent.

Pacienții trebuie să clarifice faptul că tratamentul ajută, de obicei, la controlul simptomelor. Dacă comportamentul de evitare nu este format, atunci poate că vor exista suficiente explicații despre anxietate, sprijin pentru a reveni și a rămâne în locuri în care au fost observate atacuri de panică. Cu toate acestea, în situațiile unei tulburări pe termen lung, cu atacuri de panică frecvente și evitare comportamentală, tratamentul medicamentos este necesar în combinație cu intervenții psihoterapeutice mai intensive, pentru o bună gestionare a acestor probleme.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top