Stiri

Certificatele de limbă străină – un as în mâneca celui care caută un job

Certificatele de limbă străină - un as în mâneca celui care caută un jobDupă cum bine se știe, în ziua de azi mai toți angajatorii caută persoane care să vorbească fluent o limbă străină. Marea majoritate a oamenilor cunosc cel puțin o limbă străină la nivel mediu, dar nu toți știu că pentru a aplica la o facultate în străinătate sau a-ți găsi un job în afară ai nevoie de o astfel de atestare. Un certificat este ca un act de identitate: el certifica ceea ce ai și vei avea pentru totdeauna. Dacă dorești să obții un astfel de certificat, tot ce trebuie să faci este să înveți acea limbă, iar atunci când ești extrem de pregătit, să dai un examen.

Printre cele mai cunoscute certificate de limbă, recunoscute pe plan mondial, se enumeră: IELTS, Cambridge și Dalf/ Delf Toefel,.

Certificatul IELTS (International English Language Testing System) reprezintă rezultatul unei testări a cunoștințelor de limbă engleză recunoscut pe plan internațional , fiind în special cerut în țări precum Canada, Noua Zeelandă. Australia și în America.

Testarea IELTS este riguroasă, serioasă și conține 4 probe: Ascultare ( Listening)- care durează aproximativ 40 de minute, Citire (Reading)- 60 de minute, scriere (Writing)- 60 de minute și Vorbire (Speaking)- aproximativ 15 minute. Probele de ascultare, scriere și citire se dau în aceeași zi, într-un interval de 3 ore, iar proba de Vorbire câteva zile mai târziu (în funcție de programare). British Council organizează periodic în România, în diferite orașe ale țării ( București, Brașov, Arad, Sibiu, Iași, Constanța) examene IELTS, la prețul de 800 RON. (având o valabilitate de 2 ani).

Pentru cei interesați să aplice la facultate într-o țară francofonă sau să își găsească un job acolo, certificatele care îi ajută să-și ducă visul la împlinire sunt Certificatele DALF/Delf. Aceste examene se poat susține la Centrul Cultural Francez – această instituție având centre în multe locații din țară (Sibiu, Cluj, Iași, Constanța, București, Timișoara, etc). Aceste examene evaluează diferite competențe precum: înțelegerea documentelor orale și scrise și exprimarea orală și scrisă. Ca și examenele IELTS, Dalf-ul și Delf-ul conțin aceleași probe. Prețul acestor examene este de aproximativ 400 RON.

limbi_straine_325

Certificatul Cambridge reprezintă principala condiție de admitere la marea majoritate a facutăților de elită din străinătate. Acesta este compus din câteva probe bine structurate: probele de reading, listening, writing și speaking. Cele mai cunoscute examene Cambridge sunt CAE și CPE, și absolvirea unuia dintre ele înlocuiește proba de competențe lingvistice din cadrul bacalaureatului. Prețul acestuia este de 600 lei( nivel B2- nivelul minim acceptat la Universități sau job).

Certificatul TOEFL (Test of English as a Foreign Language) este certificatul căutat mai ales pe continentul american. La fel ca și celelalte examene de acest tip, conține cele 4 probe specifice și durează aproximativ 4 ore. Punctajul maxim pe care îl poți obține la acest tip de examen este de 120 de puncte și costă 650 lei. ( fiind valabil 2 ani) . Ceea ce o face diferită de celelalte tipuri de testări ( din cadrul celorlalte examene de acest gen) , testarea TOEFEL se poate face și prin internet, nu numai pe hârtie.

Dacă cunoști foarte bine o anumită limbă și te simți pe deplin pregătit, nu ezita, nu da înapoi, ci investește în tine și susține un astfel de examen ! Un certificat lingvistic este viza ta de intrare la facultate în străinătate sau de obținere a unui job în afara țării.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top