Evenimente

Cină gastronomică cu bucătărie georgiano-bască @ Restaurant Caucaz, Joi 11 Iulie

Printre cele mai mari enigmele ale lumii se află și originea bascilor, un popor misterios cu o evoluție care se pierde pe parcursul timpului.

La un moment dat s-a vehiculat serios ipoteza că bascii sunt georgieni antici care, în vremuri imemoriale, s-au mutat de pe teritoriul Georgiei actuale către Peninsula Iberică.
În sprijinul acestei afirmații au fost folosite argumente care fac referire la apropierea dintre limba bască (care este în esență o limbă neobișnuită și complet diferită) și georgiana veche. Există o listă impresionantă de termeni identici sau apropiați, unul din exemple fiind cuvântul pentru apă (Ur) care care este folosit și în georgiana veche.

Pe lângă limbaj, mai găsim și preferințe culinare comune. Aici amintim apetența pentru produsele proaspete gătite rapid și servite foarte aproape de momentul coacerii – o practică preferată și de georgieni.
Tot pe partea culinară, bucătăria bască folosește din plin ingrediente care se regăsesc și în preparatele tradiționale Georgiene, precum ciupercile, nucile, orezul sau fructele de pădure (pe care le puteți savura și în cadrul desertului Moti – shida din oferta noastră).

O altă paralelă este dată de producția de vinuri și brânzeturi fine, o îndeletnicire comună ambelor popoare. Totuși, în mod diferit față de georgieni, bascii preferă alimentele cât mai puțin condimentate.

Bucătăria bască este considerată drept una din cea mai bună din Europa, fără a fi una extrem de sofisticată, iar prin asocierea cu preparatele din georgia, am decis să punem în scenă un eveniment unic, mai exact o cină gastronomică bazată pe bucătărie comparată Georgiano-bască.
Astfel, chiar dacă nu vom reuși să deslușim misterele istoriei, cu siguranță vom oferi o seară în care aromele specifice unor două popoare străvechi vor fi etalate laolaltă, chiar în inima Moldovei.

Nou in Iași: Restaurant Caucaz

Așadar, sunteți invitați la o cină gastronomică cu bucătărie georgiano-bască, Joi, 11 iulie, ora 18:00. Iată și meniul complet:

▪️ Welcome drink: CAVA (spumant spaniol)
▪️ Starter georgiano-basc
Phali in 3 culori, alături de gambas însoțit de un vin alb din Tara Bascilor – Bidaia Txakolina
▪️ Fel principal georgiano-basc
Hachapuri cu Bacalao a la Vizcaina
(Interpretare originală a preparatului clasic Adjaruli, cu umplutură de pește în stil basc)
Preparat însoțit de vin alb sec Georgian Legend – Rkatsiteli Qvevri
▪️ Desert georgiano-basc
Pantxineta cu cremă georgiană de fructe
Preparat însoțit de vin alb demi-dulce Georgian Legend Alazani.

Pretul unui meniu este 190 de lei.
Telefon rezervări 0759 853 887

Joi, 11 Iulie 2024 incepand cu ora 18:00.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top