tractoare iasi
Evenimente

Concert la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Concert la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie Următoarea oprire SoNoRo Conac este la Palatul Cuza de la Ruginoasa, o clădire de o mare frumusețe, încărcată de istorie, care a fost reședința domnească a lui Alexandru Ioan Cuza. Palatul funcționează în prezent ca Muzeu Memorial „Alexandru Ioan Cuza” și a fost restaurat și redeschis publicului în februarie 2013, incluzând noi funcțiuni și elemente interactive, precum o proiecție holografică a Domnitorului. Concertul SoNoRo Conac din data de 21 iunie, ora 20, cuprinde piese inedite de Wolfgang Amadeus Mozart – duet pentru vioară și violă în sol major, scris într-o noapte pentru prietenul său, Joseph Haydn, Lăutarul pentru violă solo al lui George Enescu sau minunatul Terzetto pentru două viori și o violă al lui Antonín Dvořák. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Ruginoasa sunt Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Programul serii:

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) – Duet pentru vioară și violă în sol major, KV 423

GEORGE ENESCU (1881-1955) – Lăutarul pentru violă solo

ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) – Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74

JOHANN HALVORSEN (1864-1935) – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Accesul se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Concert la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Palatul Cuza de la Ruginoasa
Satul Ruginoasa se află la o distanță de 60 km vest de Iași, între Târgu Frumos și Pașcani. Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moşii boiereşti din Moldova. Palatul, care astăzi adăpostește Muzeul Memorial „A.I.Cuza”, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi.
În anul 1862 moşia a fost cumpărată de Alexandru Ioan Cuza.

Devenit pentru scurt timp reşedinţa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.

Concert la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, palatal și-a recăpătat arhitectura și farmecul specific după 1978, când a fost restaurat. În anul 1982, aici s-a deschis Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”. Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” a fost închis pentru public la finele anului 2008 pană în februarie 2013, pentru restaurare.

Din dorința de a transforma spațiul muzeal într-un spațiu accesibil tuturor categoriilor de public s-au introdus noi funcțiuni și elemente interactive: info-touch, plasme multi-touch, proiecții video, care suplimentează informația vizuală clasică. În acord cu noile cerințe, modalitatea de prezentare a informațiilor din fiecare încăpere s-a concretizat în diagrame de sală.
Circuitul expozițional aduce o serie de elemente noi vizitatorului, printre care amintim proiecția holografică a Domnitorului Al. I. Cuza, în mărime naturală rostind câteva dintre celebrele sale discursuri.

Concert la Palatul Cuza de la Ruginoasa, 21 iunie

Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964). Au urmat concertele de la Vila Dobrușa (Drăgășani), de pe 9 iunie, concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie și concertul de la Conacul Bellu (Urlați), de pe 18 iunie.

Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top