Evenimente

Conditiile din caminele private pentru batrani pot schimba mentalitatile

Prietena mea a plecat in Norvegia. Spera sa se integreze acolo si sa isi gaseasca un loc de munca bine platit. Are studii superioare, a terminat o facultate foarte grea si la mare cautare, dar din salariu abia reusea sa isi achite chiria in Bucuresti. Nu este fericita acolo, fiindca sunt oameni care nu isi gasesc repede locul nicaieri sau…nu si-l gasesc toata viata!
S-a intors, si-a cumparat o ie pe care o imbraca de cate ori ii este dor de satul in care s-a nascut si o bate gandul sa se retraga acolo, in comuna ei natala din Targu-Jiu…

-Un singur lucru apreciez la ei, imi spune cu insufletire! Acolo niciun batran nu este gasit mort in casa lui dupa o saptamana sau o luna. Stii de ce? Sunt dusi la camine batrani private institutii in care primesc ingrijire maxima!

Stau si ma gandesc ca are dreptate sa aprecieze acest lucru, fiindca este o crima sa lasi un bunic care nu mai vede, nu mai aude, nu mai judeca, ba chiar nu se mai poate deplasa singur in casa, la voia intamplarii. De aceea multi dintre parintii si bunicii nostri sunt gasiti carbonizati, cand se produc incendii ale locuintelor lor si mor cu zile fiindca nu are cine sa ii duca la spital si sa le acorde prim-ajutor la timp.

Se considera ca apartinatorii comit un pacat de moarte ca ii duc acolo, unde au masa, caldura, ingrijire asigurate si ca este omeneste ca omul sa fie lasat sa moara in casa lui, dar suntem tributari unei mentalitati care face enorm de mult rau! La fel se procedeaza cu mortii tinuti in casa la tara. Daca ar fi depusi undeva s-ar comenta ca nu s-a gasit un loc pentru ei cand au murit si ca au fost lasati la capela, dar la traumele familiei care este nevoita sa intre in camera in care a fost tinut mortul, nimeni nu se gandeste!

Azilele private de batrani, concepute ca niste statiuni turistice menite sa ofere ingrijire, recuperare, socializare si divertisment au dublu scop:
-binele batranilor, care nu se descurca singuri si se plictisesc de moarte. Multi se tem sa stea singuri gandindu-se ca daca li se face rau sunt condamnati la moarte in mod sigur.
-linistea apartinatorilor care isi stiu parintii si bunicii pe maini sigure. La camin au curatenia asigurata, trei mese principale si doua gustari, personal medical aflat la dispozitie si monitorizare permanenta. Exista sali de tratamente si de gimnastica de recuperare, piscine in care se poate inota vara, sali de jocuri, li se organizeaza mese festive la sarbatori si zilele de nastere. La cerere, bunicile noastre se pot vopsi si coafa, in timp ce bunicii sunt tunsi. Ei pot vobi cu persoane de varsta lor si se vor simti ca acasa.

Azilele de batrani sunt locuri sigure in care batranii sunt foarte bine ingrijiti. Apartinatorii gresesc numai cand uita sa isi viziteze parintii si bunicii care asteapta sa ii vada. Cel mai tare ii doare abandonul.
Nu poti lasa un batran de 70-80 de ani singur in casa lui! Asta mi se pare lipsa de omenie, nu sa il duci la un azil bun, unde tot personalul ii sta la dispozitie!

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top